• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Крум Зарков: Ако може да изпълнява набелязаните в програмата й мерки, БСП трябва да вземе властта

Крум Зарков: Ако може да изпълнява набелязаните в програмата й мерки, БСП трябва да вземе властта

/КРОСС/ Крум Зарков, международен секретар на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и водач на листата на партията за Русе в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е номинирана за вицепрезидент на Социалистическия интернационал. Това е признание преди всичко за България и след това за БСП, коментира Нинова. Тя поясни, че изборът ще стане на конгрес между 2 и 4 март в Колумбия и ако бъде избрана, ще отстоява интересите на България в тази най-висока международна организация. Номинираните за поста са 31 представители на различни страни и от всички континенти. Тези и още актуални теми ще коментираме в следващите минути с международния секретар на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и водач на листата на партията за Русе Крум Зарков. Господин Зарков, как се стигна до тази номинация, защо госпожа Нинова?

До тази номинация се стигна след като преди около месец генералният секретар на Социалистическия интернационал господин Луис Аяла от Чили потърси госпожа Нинова с разговори и предложения тя да се включи в тази надпревара. Господин Аяла обоснова своето предложение с факта, че, за съжаление, повечето социалистически и социалдемократически партии в Европа срещат големи трудности в последно време и за разлика от тях БСП е една от малкото леви формации, които е в подем, гледа реалистично към властта и току-що постигна много добър изборен резултат и победа в президентските избори. Освен това, господин Аяла е гост на конгреса, на който Корнелия Нинова беше избрана за председател на БСП и беше останал впечатлен от нейната енергия, от нейния хъс, от нейните идеи и счита, че Социалистическият интернационал има нужда именно от това в този тежък за лявото момент.

 Предвиждате ли специална кампания в подкрепа на номинацията на госпожа Нинова преди избора?

След този разговор и след като взехме решение, че този шанс за България не бива да бъде изпуснат, продължаваме да работим много активно, тече кампания. Тя не е такава, каквато си я представяме в България, но тече дипломатическа кампания, в която ние стоим добре, полагаме необходимите усилия и се надяваме на краен успех.

Къде е истината в твърдението, че ако Корнелия Нинова бъде избрана на тази висока позиция, това ще доведе до сериозно напрежение, тъй като Социнтернът е в конкурентни отношения с Партията на европейските социалисти, която пък се оглавява от Сергей Станишев.
Няма никаква истина в това. Дори и аз бях много учуден да чуя подобни твърдения. Партията на европейските социалисти е европейска партия. Социалистическият интернационал е глобална партия от световен характер. Партията на европейските социалисти е член на Социалистическия интернационал и не може да има конфликт, още повече че, между другото, председателят на ПЕС заема висока длъжност по право в Социалистическия интернационал. И накрая, за да докажа колко е абсурдно това твърдение, днес господин Станишев лично отправи чрез своята официална фейсбук страница приветствие и декларира пълна подкрепа за номинацията на Корнелия Нинова. Когато, и тук е голямата разлика между нас и други български партии, когато има шанс български кандидат да заеме толкова важен пост в момент, в който светът е изтъкан от кризи, които, за съжаление, няма да подминат България, ние трябва да бъдем единни. И не само господин Станишев, апелираме към всички да ни подкрепят, защото това е организация със 150 представителства по целия свят и не знаем кой и кога може да бъде полезен.

 Господин Зарков, вие не само завършвате юридическо образование в Париж, имате покана да водите упражнения в Сорбоната, защо искахте да се върнете в България?

Аз работих в университета „Париж 1 – Сорбона“ около две години, след като завърших. Но, как да ви да кажа, теглеше ме към вкъщи. Българинът си го тегли към вкъщи. И за толкова години в чужбина, близо 10 години живях там, истината е, че видях много успели българи, но видях малко щастливи българи, които живеят в чужбина. Ние имаме специална връзка с нашата родина и всеки, ако би имал възможност, сигурен съм, би избрал да живее тук с близките си, със семейството си, приятелите си, у дома.

Какво бихте посъветвали младите хора, които сега насочват вниманието и желанието си да отидат в чужбина и там да се реализират?

Вчера четох проучване, което казва, че над 50 процента от младежите, които завършват висшето си образование в България, мислят за емиграция. И не можем да им се сърдим. Това е нормално. Пред младите хора в България има много бариери и те са основни. Първата е бариерата доходи. Човек просто не може да си позволи да живее с парите, които изкарва от труда си в България в голяма част от случаите. Втората бариера е сякаш ограничените възможности за развитие. Различни професионални браншове изглеждат запушени. Ние се опитваме да отпушим политическия бранш, но има страшно много други, където работата е сякаш застояла. И докато не премахнем тези бариери, младежите ще напускат и никой не би могъл да им се сърди. А премахнем ли ги, те ще почнат да се връщат.

Сравнително отскоро сте член на БСП. С какво ви привлече партийната идеология?
Аз съм ляво мислещ човек от малък, още от гимназията, но и аз, както и други мои връстници, бяхме подложени на облъчване, което в България беше много силно през 90-те години, че лявото е нещо остаряло, нещо мръсно, нещо, което отнема свобода, не я дава. Във Франция видях съвсем друга представа за лявото, започнах да се интересувам, да чета, научих историята на моята партия, с нейните златни страници и с нейните не толкова добри страни, и в крайна сметка, без да съм политизирал, се озовах в Народното събрание като експерт в една от комисиите – Комисията по вътрешни работи. Там огледах всички парламентарни групи и трябва да ви кажа, че въпреки, че и ние имаме трески за дялане, парламентарната група на БСП е просто на различна висота.

Водач на листа сте в Русе. Познавате ли обаче конкретните проблеми на русенци, можете ли да им съдействате за решаването им?

- Аз работя в Русе общо взето откакто станах член на Изпълнителното бюро, защото такава ми беше задачата, която ми беше поверена от Корнелия Нинова – да отговарям за тази област. Запознавал съм се с проблемите, продължавам да се запознавам и да се опитвам да ги разбера, но аз не искам да се представям за русенец, защото, за съжаление, не съм част от този голям град. Това, което бих искал да предам на тази листа, в която всички други, освен мен, са кореняци русенци или от областта, е да се опитваме да издигнем русенските проблеми на национално ниво. Защото, струва ми се, този основен български град остава встрани от вниманието, той отстъпва в публичното говорене и в дебатите на градове като Варна, Бургас, Пловдив, които не трябва да бъдат неглижирани. Но Русе е културно, исторически и архитектурно уникален български град и той заслужава да бъде по-известен и по-добре представен. Затова приех предложението на нашата организация да оглавя русенската листа.

 Освен право, както казахме в началото на разговора ни, сте учили и политология във Франция. Как коментирате политическите процеси у нас. Научихме ли се на демокрация? Очаквате ли честни, почтени, демократични избори?

Притеснен съм, да ви кажа. Например не мога да разбера вълненията, които смяната на главния секретар на МВР предизвика в една специфична политическа партия ГЕРБ. Гледах Закона за МВР, четох Изборния кодекс и не мога да видя къде точно вътре пише, какво прави главният секретар във връзка с изборите, което да оправдае твърдението, че, видите ли, защото той би бил сменен, то някоя партия ще има преимущество. Това ме кара да се съмнявам за задачите, които главните секретари са изпълнявали в близкото минало. Ние още от самото начало заявихме, че очакваме от служебното правителство на генерал Румен Радев само едно – честни и почтени избори. Аз вярвам, че и правителството, и Министерството на вътрешните работи ще работи само за това. И в този ред на мисли, за да отговоря конкретно на въпроса ви, политическите нрави в България са все още твърде далече от това, което са елементарните стандарти на демократичния живот.


Да разбираме ли, че вие не оправдавате отстраняването на главния секретар на МВР?
Не, нито го оправдавам, нито го одобрявам. Това е работа на служебното правителство на премиера Герджиков. Но това, което не разбираме, е как може промяната на главния професионален пост в МВР да има отношение към изборния процес. Това означава, че през годините назад МВР и главният секретар са играли голяма роля. Това е абсолютно недопустимо. Единственото, което МВР трябва и може да прави, е да осигури обществения ред и съхраняването на урни, бюлетини и правото на хората да гласуват.

Тъжна констатация.

Доста тъжна констатация.

Стои ли пред БСП въпросът сега или никога в тези избори? Очакването към партията го има, подемът е факт, но има ли рискове?

Има огромни рискове пред БСП. Основният риск е тя да се отметне от основни свои обещания. Това не бива и не трябва да се случва. Преди това трябва ние да пречупим както коалиционната си политика, така и ангажиментите и кампанията, които поемаме. Ние имаме ясна програма, в нея са записани ясни мерки. Тези мерки са реалистични, финансово обосновани и ние вярваме, че ще допринесат за по-добър живот в България. Ако можем да ги изпълняваме, трябва да вземем властта; ако не можем, не трябва да се опитваме да влизаме в никакви договорки.

Росица Ангелова 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Лявото масонство нопира да вземе власттав полза на глобализацията иевропейските ценности!

04.03.2017 08:06:35

Анонимен

Лявото масонство нопира да вземе власттав полза на глобализацията иевропейските ценности!

04.03.2017 08:06:35

Анонимен

Лявото масонство нопира да вземе власттав полза на глобализацията иевропейските ценности!

04.03.2017 08:06:24

Анонимен

ПРЕДЛАГАМ ПОЛЕЗНО ЧЕТИВО ПО ТЕМАТА НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА И ВСИЧКИТЕ Ѝ СЪМИШЛЕНИЦИ – КОМУНЯГИ-РУСОФИЛИСТИЦИ. ПОЛЕЗНО Е ДА ИМ СЕ ОПРЕСНЯВА КЪСАТА ПАМЕТ. ДОЛУПРИЛОЖЕНИТЕ ЦИТАТИ СА ИЗВАДКИ ОТ ОЦЕНКАТА НА ТЕХНИ ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ… От Доклада на ПЕТЪР МЛАДЕНОВ пред Политбюро на ЦК на БКП, от 11,12,1989: “ /…/ … – Прогресиращ икономически спад; – Остри диспропорции в икономиката; – 40-45 на сто от производствените фондове са амортизирани; – Нарушени са основни народно-стопански баланси; – Стремително е нараснал външният дълг – над 10 милиарда долара; – Нараства пропастта между паричните средства на населението и стоките и услугите; – Абсолютно намаляване на конкурентоспособността на българската икономика; – Мощности, които тежат като воденичен камък на националната икономика – обекти, които издържа цялото общество; – Замразени и унищожени милиони декари земя – от традиционален износител България стана ежегоден вносител на картофи, фасул, зеле, лук, фуражи и други селскостопански продукти, струващи стотици милиони долари; – Замърсени с химикали плодородни полета; – Бистри води са отровени и черни, а въздухът в много градове е направо опасен за здравето. Ето такава е в най-общи линии социално-икономическата ситуация в България в края на 80-те години, която образно можем да характеризираме като прединфарктно състояние…” От изказване на Андрей Луканов, направено на 03,01,1990, по време на първата среща от подготвителните преговори между БКП и новосъздаващата се опозиция, за организиране на “Кръглата маса”. Луканов все още не е избран за премиер на РБ. Току-що регистрираният СДС е от шепа хора водени от Ф. Димитров и в програмата й изобщо отсъстват планове за домогване до властта. Идеята стига до реформиране на БКП и изграждане на “демократичен социализъм”. Още тогава самият Луканов /безспорен лидер в БКП/ дава ясна и категорична оценка за състоянието на българското земеделие, вече доведено на прага на тоталната си разруха от комунистическото управление. “ /…/ Аз съм свидетел, както и всички, на многото постановления по селския въпрос до сега. Какви резултати дадоха те? Никакви. Защо? Защото поражението е вече толкова дълбоко, че аз самият не мога да си представя как ще бъде полезно едно решение и какви полезни мерки могат да се приемат сега. /…/ Но, другари, защо тогава една идея, едни хора, които с цената на много неща са отстоявали тези неща и които преди години са казвали: недейте по този път да разсипвате селото и селското стопанство, защо да не им се даде заслуженото,не друго, а да им се даде гласност кой е бил на правилния път тогава и кой е бил на погрешния път. Аз съм от тези, които не са се борили за никаква власт. Аз съм посветил живота си да не стигнем до това положение, до тази безизходица. /…/ Аграрният въпрос, не само сега, но и в цялата човешка история е бил най-трудният. Имаме селски войни. И в болшевишка Русия се сблъскаха най-напред с него и затова днес плодородната украинска земя и т.н. не може да изхрани съветкия народ. Защо? Защото се тръгна по погрешен път. /…/ Все пак основата си остава нашата плодородна земя, която е занемарена, унищожена екологически и за която никой до сега не мисли какво става с нея и да я спасим от отравяне, а хората от отчуждение от тази земя. /…/” От изказване на Жан Виденов пред 42-я инзвънреден конгрес на БСП от 21-22,12,1996, обн. в.”Дума”, бр. 303, от 23,12,1996, стр. 7 и 8: “ /…/ … Много бързо забравихме, че още в края на 80-те години страната вече беше в остра икономическа криза… Бяха вземани огромни кредити от чужбина за чиста консумация от населението…за притъпяване на недоволството му… /…/ В онези години, които на много хора днес изглеждат златни, беше натрупан огромен за мащабите на страната ни дълг… /…/ Вземаха… кой от където и колкото може, без всякаква мисъл кога как и дали ще се връщат! Ограбваха се с предизвестие няколко бъдещи поколения… /…/ През май и юни /1996 – бм/, вместо с кризата и с необходимите реформи… се занимавахме с безсъдържателни ултиматуми за излъчване на силни правителства!”

26.02.2017 20:54:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.