• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Румен Петков: Ще се борим за пряка доставка на газ от Русия, както за България, така и за ЕС

 Румен Петков: Ще се борим за пряка доставка на газ от Русия, както за България, така и за ЕС

/КРОСС/ От АБВ ще се борим за пряка доставка на газ от Русия, както за България, така и за Европа. Това заяви по време на пресконференция председателят на Алтернатива за българско възраждане Румен Петков. „Това означава пряко трасе от Русия към България, което да продължи към Сърбия, Словения, Унгария и Австрия. Това е европейска политика и ние искаме тя да бъда наложена в интерес на целия ЕС. Не е нормално Европа да си купува руска газ от Турция, при положение, че имаме възможност за много по-късо, много по-удобно трасе, което ще ни доставя и много по-евтино синьо гориво", посочи той.
Петков припомни, че срещу енергийните интереси на България се работи от години, особено от страна на политици на десницата като Иван Костов, Радан Кънев, Светослав Малинов, Мартин Димитров и др., които по думите му години наред са лъгали, че не е възможно „Син поток" да премине към България, че не е възможно да се реализира „Турски поток", който вече е факт. „Сега в резултат на това ние ще си купуваме руска газ от Турция със съответното оскъпяване", заяви той и допълни, че в момента сме свидетели на това, как част от същите тези хора, подкрепени от външни фактори, се опитват да наложат на страната ни диверсификация на доставките на природен газ на всяка цена, въпреки че България има най-ниските цени в Европа. "Всичките тези левенти, които говорят сега за диверсификация, от днес да започнат да си купуват скъпа газ от Румъния или Гърция и скъп ток от централите в „Марица-Изток" 1 или 3, а не да спекулират с интереса на българската икономика и общество".
Според Румен Петков АБВ ще се бори и срещу двойните стандарти в енергийни сектор на България. „До миналата година, съобразно договора, които сме подписали за американските централи в „Марица-изток" ние им доплащахме около 600 милиона лева годишно за въглеродни емисии. Сега цената на тези емисиите се повиши и отива към 20 - 25 евро. Очакванията на експертите са, че през следващата година доплащането ще се покачи до над 900 милиона лева. Това го плащат всички български граждани, заради един договор, за който няма никакво съмнение как брутално удря джоба на българина и нашата икономика. Заради един договор, в който има заложена очевидна държавна помощ. Пак посочвам, че в него е предвидено да плащаме цената на вредните емисии за американските централи в „Марица-изток", което прави и абсолютно невъзможно нашата държавна „Марица-изток" 2 да им бъде конкурентоспособна. За това ние от АБВ в следващия европараламент ще се борим ЕК най-после да вземе едно принципно решение. След като същата тази ЕК е казала, че е недопустимо да се дава държавна помощ за сектора, защо тогава държавната помощ за американските централи у нас продължава да е факт и да гнети българския потребител?"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пиклъо вземи се пребори за нормални цени на газта от Русия , ама не ви стиска щот после няма да има за вас Московските подлоги .....

27.11.2018 15:47:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.