• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Президентът Росен Плевнелиев прие делегация на Горната камара на парламента на Япония

Президентът Росен Плевнелиев прие делегация на Горната камара на парламента на Япония

/КРОСС/Държавният глава Росен Плевнелиев прие делегация на Горната камата на японския парламент, водена от председателя на Парламентарната асоциация за приятелство с България Коичи Киши. Въпреки географската отдалеченост, между България и Япония съществуват дълбоки духовни връзки и значителен потенциал за задълбочаване на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество, беше подчертано по време на разговора.

През 2014 г. двете държави отбелязаха 55 години от установяването на дипломатически отношения, а през годините на демократичен преход у нас Япония е подпомогнала страната ни с над 700 млн. евро по редица проекти за развитие, сред които е и изграждането на Столичното метро. Президентът Росен Плевнелиев определи дейността на японския бизнес в България като сериозен фактор, който създава хиляди работни места. На свой ред в Япония България е известна с редица свои традиционни производства. В тази връзка държавният глава приветства плановете на японската корпорация „Мейджи" да разшири пазара на произвежданата под марката „Българско кисело мляко" продукция в други азиатски държави.

Двете страни отбелязаха своето желание да продължат активното сътрудничество в областта на образованието и културата. Всяка година десетки български студенти се обучават в японски университети, а над 1000 български ученици и студенти изучават японски език.

Японската делегация прояви интерес към българския опит при справяне с бежанската криза в Европа и запозна президента Росен Плевнелиев с планирани от азиатската държава мерки в подкрепа на Европа и на държави от Близкия изток за преодоляване на последиците от засиления бежански поток. Президентът Росен Плевнелиев отново подчерта, че по отношение на кризата с бежанците България е пример за спазване на европейските правила, като за две години около 40 хиляди имигранти са регистрирани на българска територия. „България винаги е част от решението на проблемите, а такова може да има само с общ европейски подход и спазване на правилата. По отношение на бежанците България подходи отговорно и се придържа стриктно към спазването на човешките права и демократичните принципи", подчерта държавният глава.

България и Япония ще работят също така за подобряване на политическия диалог на най-високо равнище, стана ясно също така по време на срещата на президента Росен Плевнелиев с председателя на Парламентарната асоциация за приятелство с България в японския парламент.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.