• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Даниел Вълчев: Банковата криза разкри безотговорността на властта

Даниел Вълчев: Банковата криза разкри безотговорността на властта

/КРОСС/ - Г-н Вълчев, защо напускате ръководството на България на гражданите?


- Напускам всички ръководни органи в партията, но оставам активен член. Коментирал съм многократно това с г-жа Кунева и колегите от Изпълнителния съвет. Желанието ми е да поема повече отговорност и ангажименти като преподавател в СУ. Няма конспирация, между университета и политиката е нормално човек да избере университета. Професор по обща теория на правото съм и ще имам повече ангажименти в катедрата, тази година ще издам нов учебник.

- Как ще коментирате банковата криза?

- За пореден път България се прочу по крайно неприятен начин. Проблеми с банки има от време на време на различни места в света, а в Европа има дори в момента. Тук няма нищо изненадващо. Новото обаче е, че в България, в резултат от неясните отношения на съмнителни икономически структури и благодарение на услужливостта на държавните институции, сме на път да поставим под съмнение най-голямото постижение за последните години - стабилната финансова система. За съжаление, това показва неподозирани нива на безотговорност на много хора, които са на високи позиции във властта.

Първо, не беше достатъчно сериозно оценено това, което се случва в банковия сектор - закъсняла и некомпетентна намеса на БНБ и вяло и нееднозначно отношение от страна на правителството. Второ - фактът, че това съвпадна с подготовката за парламентарни избори, допълнително усложни нещата, защото основните партии привидяха през случващото се свой бъдещ електорален резултат. Опозицията ГЕРБ пресметна, че колкото по-зле, толкова по-добре, докато управляващите, които и да са те в момента, се вкопчиха в трагикомичното статукво.

- Говорите за некомпетентно отношение от страна на БНБ, но Иван Искров е кадър на НДСВ. Считате ли днес за грешка това, че навремето го избрахте за шеф на БНБ?

- И Борисов е кадър на НДСВ, аз също влязох в публичния живот благодарение на царя. Тези, които не са кадри на НДСВ, са или на БСП, или на СДС. В политиката човек все започва отнякъде. Само партията на Костов претендираше, че е започнала сам-самичка, но през последните дни и това май се опровергава.

Що се отнася до ръководството на БНБ - не съм компетентен да оценявам професионалните качества, но като гражданин мога да кажа, че това е институция, която влияе не само с технически решения върху финансовото състояние, но и върху общественото мнение. Но те не се оказаха на висотата на позициите, които заемат.

- Трябва ли да има оставка на Искров?

- Целият УС на БНБ трябва да поеме отговорност. Едно е да си добър генерал на парада на 6 май, но съвсем друго се оказва да си добър генерал в битка. Във втория случай изгладеният панталон не е решаващ.

Но големият въпрос не е персонален. За пореден път се доказа, че контролните институции в България не са на равнището, на което претендират, че работят. Банковият надзор, както всяка друга контролна институция у нас, е до голяма степен формален и с двойни стандарти. И затова е много правилно искането час по-скоро да се присъединим към европейския контролен механизъм. Оказва се, че ние като общество не сме достатъчно зрели, за да се контролираме сами.

- Много се спори в момента да има ли закон за КТБ, какви суми да се гарантират... Какво е мнението ви като юрист?

- В България има закон, който е в изпълнение на европейска директива и който гарантира всички сметки до 100 хил. евро. Какъв е смисълът да съществува един закон, ако за всеки отделен случай правим нов такъв? А и как да се приеме закон, за да се уреди ситуация, за която реално не знаем нищо? Някой знае ли какво е положението в КТБ? Някой да е видял одитен доклад? Чуваме само несвързани и взаимноотричащи се твърдения, които след ден-два отново се опровергават. Никой не може да ме убеди, че в банкова институция могат да изчезнат безследно кредитни досиета - това ми се вижда пълен абсурд. Като се види какво е положението, държавата трябва да реагира - или да се върви към оздравяването на банката, или по закона, който е ясен.

- А как гледате на промените в НК за говоренето срещу банките?

- Това е изключителна глупост. Разбира се, че не трябва да се всява психоза и напрежение в банковия сектор, но и в момента за такова поведение може да се налагат глоби до 20 хил. лв. Ако искаме да увеличим наказанието, това означава ли, че сегашното не върши работа? През последните 5 г. колко души са били глобени с по 20 хил. лв., за да се види дали това наказание върши работа? И ще се окаже, че няма наложено нито едно такова наказание. А и ако ще променяме НК, защо наказанието да е от 2 до 5 г.? Нека да направим така - който каже и дума срещу банка, да лежи до живот.
Искам да кажа, че, от една страна, БНБ и депутатите се опиват от много тежкия коктейл от некомпетентност и страх, а от друга - подло ги застига ехото на слуховете, които самите те пускат.

- Изявленията на Иван Костов за КТБ и твърденията, че е свързан с Цветан Василев, как ще рефлектират на Реформаторския блок?

- От колегите от ДСБ знам, че Костов е техен обикновен член. Хайде, не обикновен, а заслужил член. Случващото се обаче е урок за всички. Когато тръбиш, че си вегетарианец и заклеймяваш онези, които ядат месо, се очаква ти самият да не ядеш месо. Когато се окаже, че не само ядеш, но имаш и кланица, възникват въпроси.

Реформаторският блок е труден проект, събрали сме се хора с различна политическа биография, но с общи виждания по проблемите в страната. И ни обединява убедеността, че е крайно време в България да започнат по-сериозни реформи в здравеопазване, енергетика, пенсионна система. Някои сме доказали, че можем да правим реформи, други показват нагласа да правят в бъдеще. Последните две правителства дори не опитаха да почнат реформи.

- Предстои реденето на листите, ще си правите ли номера вътре в РБ, както ДСБ изиграха Кунева на евроизборите?

- Гледаме напред. Както Стефан Цанев беше написал в старо свое стихотворение: "Миналото разединява, обединява ни бъдещето". Искаме България най-накрая да има реформаторско мнозинство и в името на това сме готови да правим определени компромиси. В този контекст листите не биха били проблем.

- Вие ще участвате ли?

- Обявил съм на моите колеги, че няма да се кандидатирам за депутат.

- Борисов посочи РБ като основен бъдещ партньор на ГЕРБ, но е ясно, че следващото правителство ще е коалиционно. Реалистична ли е коалиция ГЕРБ-БСП и с вашето участие?

- Преди да видим резултатите от изборите, нищо не е реалистично. Не виждам смисъл да гадаем. Мога да кажа само, че съм оптимист, че РБ ще се представи добре.


Иначе мисля, че всяка нация се нуждае от известно ниво на консенсус, но дали той трябва да бъде в рамките на голяма коалиция, е сложен въпрос. Ние нямаме нужната политическа култура за подобно нещо. България не е Германия и нашата политическа традиция, с всичките Гочоолу, Дочоолу, сопаджийство и търсене на келепир има малко общо с европейската политическа традиция. В този смисъл голяма коалиция ми се вижда малко вероятна.

- Тогава ГЕРБ и РБ с ДПС ли ще се коалират?

- Не допускам, че РБ ще участва в такава коалиция, силно скептичен съм, но е въпрос на конкретна преценка, когато дойде време за решение.

 

Роден на 10 август 1962 г. в Бургас

Завършил Юридическия факултет на СУ. Специализирал в Международния институт по публична администрация в Париж и във Военния колеж на НАТО. Адвокат

Доцент по право, преподавател в СУ

Депутат в 39-ото и 40-ото НС от НДСВ

Вицепремиер и министър на образованието в кабинета "Станишев"

Учредител и член на "България на гражданите"

Ръководител на Центъра за правни инициативи, който наскоро издаде 8-и брой на "Юридически барометър"

 

Лиляна Клисурова

"24 часа"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.