• 01 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Президентът: България трябва да има единна външна политика

Президентът: България трябва да има единна външна политика

/КРОСС/ „България трябва да има една външна политика". Това обяви президентът Румен Радев по време на традиционната годишна среща на посланиците на Република България, предаде „Фокус".

„Моето присъствие днес тук e знак, че президентската институция е ангажирана изключително сериозно с Вас, с Вашата отговорна и изключително сложна дейност", обърна се държавният глава към дипломатите.

По думите му българската дипломация има непреходната роля да бъде гарант за просперитета и сигурността на българския народ със своята високо отговорна дейност.

„Условията за ефективността на външната политика са страшно много, но бих откроил няколко - наличието на ясна визия и приоритети, наличието на ясни механизми за изработването на единна национална позиция, наличия на ясни принципи във външната политика, не на последно място - наличието на силни инструменти за реализиране на тази политика и най-важното - качествен личен състав", коментира президентът Радев.

Той подчерта, че за него механизмът за изработване на единна национална позиция или консенсус е изключително важна задача.

„Имаме нормативен вакуум относно процеса как точно се изработва. Нагледали сме се в миналото как колкото играчи имаме на външната политика, толкова позиции има България. Трябва да има една външна политика и тя трябва да бъде ясно дефинирана. Това е моята амбиция, заедно с външно министерство и с и вашата експертиза да изготвим ефективен процес как тази политика да се разработва и споделя от всички институции", каза още държавният глава.

Президентът коментира и бъдещото европредседателство на България. Според него българското правителство е задало ясни и добре структурирани приоритети.

„Да, амбициозни са. Важно е да променим нагласите на хората за това председателство. То не е, за да извлечем някакви страхотни ползи за България. Ползите ще дойдат на по-късен етап. Трябва да покажем, че България може да бъде лидер и може да управлява процесите в ЕС, тогава ще дойдат ползите - на по-късен етап, когато отношението към България бъде друго", категоричен бе държавният глава.

По отношение на бъдещето на Европа той заяви:

„Европа на различни скорости е факт, ние не можем да кажем на държавите, които са по-напред от нас да спрат и да изчакат малко. Напротив за нас най-важно е да знаем, че бягаме на същия стадион в същата писта. Акцентът ще бъде на засилените сътрудничества и там трябва да бъдем изключително активни".

Във връзка с приемането на страната ни в Шенгенското пространство, Румен Радев заяви, че всички български институции работят в пълен синхрон.

„Мястото на България е в Шенген. Крайно несправедливо и нерационално е ние да защитаваме европейските граници, да се грижим за сигурността на европейските граждани, а да нямаме достъп до единната информационна система. В това трябва да убеждаваме всеки ден", подчерта Радев.

Във връзка с еврозоната той отбеляза, че въпросът трябва да е кога и при какви условия ще влезем в нея и трябва да внимаваме от бързане да не навредим повече.

Президентът не пропусна да изкаже мнението си и за отношенията на страната си двете големи световни сили САЩ и Русия. 

"Отделянето на два процента от БВП за отбрана е важен, но недостатъчен критерий за изграждане на отбранителни способности. Ако правителството не вземе мерки навреме, да придвижи проектите за модернизация, ние ще се окажем наистина на опашката на НАТО.

По отношение на САЩ - нашият стратегически съюзник, трябва да продължим да развиваме още по-дълбоко нашето сътрудничество. По отношение на Русия - нужен е диалог, за да можем да имаме прагматични взаимноизгодни икономически и търговски отношения".

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.