• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

България ще плаща повече за страните от Западните Балкани и Черноморския регион

България ще плаща повече за страните от Западните Балкани и Черноморския регион

/КРОСС/ 2,1 млн. лв. планира да отдели България през 2018 г. за финансирането на проекти за развитие в страните от Западните Балкани. Това се посочва в средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ, която правителството е приело в началото на август, предаде БГНЕС.

За 2016 г. помощта, която правителството отпуска е 1,6 млн. лв. "България остава ангажирана с европейската и евроатлантическата интеграция на тези държави (страните от Западните Балкани-бел.ред.) и ще продължи да оказва съдействие при процесите на демократични реформи, защитата на правата на човека, укрепването на върховенството на закона, на гражданското общество, на пазарната икономика", пише още в документа.

От 1 млн. лв. на 1,8 млн. лв. се предвижда да увеличи правителството помощта и за страните от Черноморския регион. Макар да намалява помощта си за развитие за страните от Азия и Близкия Изток, правителството тази година предвижда да отпусне 1,1 млн. лв. "Тежкото положение в редица от страните от Близкия Изток и Северна Африка в резултат на продължаващите кризи, имащи косвени последици и върху страната ни, налагат нуждата от отделяне на внимание на региона. България ще се ангажира с инициативи, спомагащи за борбата с първопричините на конфликтите и произтичащата от тях миграция". Това са част от аргументите за финансирането на проекти, които са свързани с двустранната помощ, които държавата ни ще предостави. България има амбициите да предоставя експертна помощ по изграждането на административен капацитет и демократични институции в нуждаещите се държави.

От средносрочната програма за помощ за развитие и хуманитарна помощ, която страната ни е длъжна да оказва в рамките на членството си в редица международни организации и съюзи, включително ООН, ЕС, ОССЕ, става ясно, че България сериозно изостава по отношение на размера на вноската си. Съгласно поетия ангажимент, още с присъединяването си към Европейския съюз, България, подобно на останалите нови членки, следва да се стреми да достигне нива от 0.33% от брутния национален доход, пише още в документа. Към момента обаче България поддържа постоянно ниво на предоставяните средства за помощ за развитие в размер на едва 0.09% от БНД. За да опита да отговори на това изискване, към 2019 г., страната ни възнамерява да вдигне вноската си на 81 млн. лв., при 60,5 млн. за настоящата година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.