• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Преглед на печата за 13 август

Преглед на печата за 13 август

/КРОСС/ Лилаво пренасищане е водещото заглавие на вестник "Капитал Daily". Удвояване на площите с лавандула за период от само пет години, световно лидерство на България в производството на етерично масло от тази култура, високо търсене, атрактивни цени и щедри субсидии. Така изглеждаше бизнес нишата на лавандулата само допреди година. Днес обаче и реколтата, и пазарът показват, че лилавата еуфория върви към своя край и прогнозите за него се сбъдват с пълна сила.

Кампанията при маслото от лавандула през 2016 г. беше белязана от рекордно производство, което логично удари и по цените. Освен това качествата на продукцията са твърде разнородни, като една голяма част от добивите са с много влошени показатели. От друга страна, търсенето на лавандуловото масло от България дори на по-ниски стойности едва ли ще направи гигантски скок предвид факта, че и сега по складовете на някои производители залежават непродадени от миналогодишната кампания количества.

Съюзът на съдиите: МВР трябва да контролира мерките за неотклонение, е водещото заглавие на "Сега". Съюзът на съдиите в България излезе с открито писмо по повод недоволството по случая с турския гражданин Фарук Бекташ, който уби двама мотористи, беше пуснат от съда под "домашен арест", а след това изчезна от страната. Това доведе до протести на мотористи в цялата страна.

Магистратите напомнят, че с акта си съдията е взела "подлежаща на контрол от органите на МВР мярка за неотклонение". "Законът е възложил също на изпълнителната власт и осигуряването на необходимите технически средства за наблюдение на лицата с взета мярка за неотклонение „домашен арест". Не може да бъде вменено на съда и обезпечаването на прилагането на забраната за напускане на границите на страната", пишат те.

"Стандарт" пише, че се въвеждат електронни обществени поръчки. Провеждането на електронни обществени поръчки ще бъде въведено напълно в България до 2020 г. Това е една от мерките, които на последното заседание на МС бяха добавени в Националната програма за реформи на България по препоръка на Съвета на ЕС. Нов момент е включването на препоръка в областта на обществените поръчки за засилване капацитета на възлагащите органи и на Агенцията по обществени поръчки (АОП), както и за подобряване на контрола върху провеждането им. Затова кабинетът включи в Националната програма за реформи три нови мерки по отношение на обществените поръчки.

Първите 10 трамвая от Прага се движат в София. Това е водещото заглавие в "Труд". Първите 10 от общо 20 реновирани трамваи от Прага са въведени в експлоатация, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Те се движат по линия 22. Трамвайните мотриси са се използвали в чешката столица. Предвижда се останалите трамваи ще се движат и по линия 20. На 25 юни пристигна и първият от изцяло нови трамваи, които от есента ще пътуват по линия №1.

Започва укрепване на пътя между Трявна и Дряново, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ), пише "Монитор". При ремонта ще бъдат изградени четири подпорни стени. Участъци от третокласния път пропаднаха от интензивните валежи през юни 2014 г. и преовлажняване на почвата. Очаква се възстановяването да завърши през септември. Стойността на ремонта е над 563 хил. лв. с ДДС, като средствата се отпускат от европейския фонд „Солидарност".

Между 400 и 500 лв. плащат българи, за да се научат да карат сърф. Това пише вестник "24 часа". Цената е за пакет от 10 урока и е почти идентична за обучение по кайт или уиндсърф, показва проверка на в. "24 часа" по морето. Въпреки че спортът не е евтин, все повече хора започвали да го практикуват, твърдят учители по сърф.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.