• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

„Фотофабрика”: Човекът и неговите състояния

„Фотофабрика”: Човекът и неговите състояния

/КРОСС/ Между 10 септември и 30 ноември в София ще се проведе първият международен фестивал Фотофабрика - платформа за съвременна репортажна и арт фотография. Нейната програма се разгръща около двете основни изложби. 

Първата - „Протестиращият човек", представя фоторепортажи от световните протести през последните години.

Втората - „Човекът и неговите състояния" представя една от най-богатите колекции на фотографското изкуство в Испания - тази на музея "Алкобендас", създадена през 1993 година. Настоящата изложба е премиера за България и представя 85 произведения на 47 автори, превърнали се в емблеми за съвременната визуална култура.

Имплицитното присъствие на човека е водеща нишка в изложбата. Неореалисти от средата на XX в., като Катала-Рока, Рамон Масатс, Ричард Тере и др. са показани редом до съвременното виждане на Жоан Фонткуберта, Алберто Гарсия-Аликс, Пиер Гонор, Чема Мадос, Оука Лееле и др. Преходът през поколенията се допълва с фундаменталния принос на фотографите от епохата на испанския политически преход между `80-те и `90-те години, като Кристина Гарсия Родеро и Хосе Мануел Навиа.

Освен Хосе Мария Диас-Марото, консерватор и комисар на колекция „Алкобендас", самият той фотограф с високо признание, в България ще пристигнат двама от нейните автори - Чема Мадос, фотографът сюрреалист, и Кристина Гарсия Родеро, член на един от най-големите фотографски кооперативи в света - Магнум Фотос.

Изложбата е организирана със съдействието на Столичната община и Арт-Центъра на Алкобендас (Испания), Посолството на Кралство Испания в България, Институт Сервантес-София и „РОКА България АД".

 

Фотография: Pierre Gonnord

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.