• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Двама президенти и Станка Желева откриха президентската библиотека

Двама президенти и Станка Желева откриха президентската библиотека

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев откри президентска библиотека и многофункционална зала в сградата на „Дондуков" 2, предаде БГНЕС. В нея ще се съхранява и представя историята на президентската институция след началото на демократичните промени в България.

По време на откриването присъстваха и Петър Стоянов, президент на България 1997-2002 г. и Станка Желева-дъщерята на покойния президент Желю Желев. Георги Първанов не дойде.

"Обективната истина за президентската институция е над нас", заяви в словото си президентът Росен Плевнелиев. Той обясни, че президентската библиотека е отдавна чакан проект и той се гордее, че е успял да го реализира в рамките на мандата си.

„Тя е скромна, но от сърце и ще помогне да се запознаем с историята на българската държавност и на президентската институция. В президентската библиотека ще има не просто само книги. Тук ще има всичко, което може да разкаже и покаже на българите историята на президентската институция", заяви Плевнелиев.

Той обясни, че в библиотеката ще се пазят подаръци, ордени и медали на българските президента. Ще има специален архив, в който ще се пазят ключови речи, послания, интервюта-всичко, което е важно за президентите-в рамките на мандата им.

"Президентската институция ще бъде отворена ежедневно за всички. Ще идват граждани, студенти, децата с учителите, туристите от цял свят. Ще идват изследователите, за да може да се запознават с всичко, което българските президенти са направили. Целта е да покажем, че президентът на България е кауза", каза Росен Плевнелиев.

Той посочи, че са били положени усилия и съжалява, че президентите Първанов и Радев не дойдоха на откриването. „Президентската библиотека е неразривна част от институцията и добавя стойност към нея. Помага на всички - на политиците, народа и изследователите - на всички, които се интересуват от история. Тук по скромен и обективен начин ще се акумулира знание и информация за президентската институция, Конституцията на България, демократичното устройство на България, прехода на България", посочи президентът и допълни, че в библиотеката ще има архив, електронна част, в която ще се пази всичко-снимките на държавните глави, постиженията им, важните моменти от развитието на България.

„Успяхме да систематизираме огромен обем от информация, за да можем да бъдем полезни на народа. Нека той се докосне, да види, да чуе, да прочете и ще вземе мъдрото си решение. Ще се радвам новоизбраният президент Радев, който ще стане неин стопанин, да я надгради и да се развива напред", апелира още Росен Плевнелиев.

От своя страна Петър Стоянов поздрави Плевнелиев за създаването на библиотеката. „Историята на президентската институция в България е част от историята на българската демокрация. България за първи път се сдоби със своя президент след рухването на комунистическата система. Мандатността за този път са най-голямото доказателство за промяната, която се извърши в България", убеден е Стоянов.
Той изтъкна, че смисълът на тази библиотека не е само да събере книги и предмети на президентите. „Тя ще се съхранява духът на президентската институция и на българската демокрация. Нека всички граждани, когато идват тук, да си припомнят не само части от своята история, но и да знаят, че тази история се отстоява и занапред", увери той.

Петър Стоянов бе категоричен още, че да положиш президентска клетва означава, че от тук насетне всяка изречена от теб дума и всяко нещо, извършено от теб, трябва да се прави със смисъл за интересите на България и българския народ. „Президентската клетва не е задължение само за един мандат, тя е задължение за цял живот. Нека пожелаем успех на новоизбрания президент Румен Радев", каза още Стоянов.

В библиотеката е поставено и бюрото на първия демократично избран български президент Желю Желев. В нея има и електронни табла, от които се виждат снимки и видеа на президентите, а на интерактивни екрани всеки може да се запознае с данни за институцията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.