• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

България е в регион, който ще бъде сред най-засегнатите от климатичните промени

България е в регион, който ще бъде сред най-засегнатите от климатичните промени

/КРОСС/ Прогнози за климатичните промени в България за следващите 100 години, обсъждани между държавните институции и направени преди 5 години, говорят за меки зими, намаляване на броя на дните с пикови ниски температури, нарастване на летните дни с 18- 20 процента в повечето равнинни места, увеличаване на горещите дни до 30 процента до края на века, повишаване на средната температура с 2 до 5 градуса.

Георги Стефанов, експерт за промените в климата във WWF- България, припомни, че през последните седмици сме станали свидетели на факти, доказващи климатичните промени.

В края на март излезе докладът на ООН, който за пореден път потвърди факта, че изменението на климата е глобален проблем и не говорим за него в бъдеще време. Всички доказателства вече са и в нашата страна. Трябва да се научим, че вече е важно и да действаме, съществено е и да се адаптираме, за да можем да намалим загубите. България попада в този географски регион на Югоизточна Европа, който ще бъде сред най-засегнатите. Имаме два хода - или да не правим нищо, или да бъдем доста активни на ниво превенция и да сме добре подготвени, каза Георги Стефанов, цитиран от БНР. 

Междувременно стана ясно, че проливните дъждове в навечерието на Великден са нанесли щети за хиляди левове в три общини на област Видин. Това показаха първите огледи след бедствието в общините Чупрене, Ружинци и Белоградчик. И в трите общини очакват предписания на лицензирани оценители, за да започнат овладяване на тежките последствия от бедствието. Жителите на село Ружинци се надяват скоро да бъдат овладени поне щетите нанесени от придошлата река Лом по инфраструктурата.

Непоправимо унищожен е железен мост, който е важен за местните хора, обясни председателят на Общинския съвет на Ружинци Иван Иванов.

Мостът е бил от желsзна конструкция. Отсреща има едно кладенче, което го ползва цялото население тука. Хората се притесняват, че им е откъснат достъпа до питейната вода, която е изворна. Няма друга възможност да се стигне до този извор, освен по този мост. Коритото в момента, когато се е била вдигнала водата, е била от порядъка на места на 70-80 метра, а при нормално състояние на реката е около десетина метра, посочи Иванов. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.