• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Първанов: В такава изолация България не е изпадала от години

Първанов: В такава изолация България не е изпадала от години

/КРОСС/Председателят на АБВ в оставка и президент на България (2002-2012) Георги Първанов реагира изключително остро на отсъствието на България от срещата на външните министри на Унгария, Гърция, Сърбия, Македония и Турция, които обсъждат в Будапеща проекта за т.нар. „турски поток". Руският вестник „Комерсант" нарече тази група „нова коалиция от съюзници на „Газпром".

Първанов коментира, че „в такава изолация България не е изпадала от години" и припомни организирания от него енергиен форум, на който имало представители на 30 държави, но на който не успя да пристигне президентът на Русия Владимир Путин.

„Сега всичко това се случва извън и за сметка на България. Това означава, че е необходимо заседание на Консултативния съвет за национална сигурност", призова Първанов.

Лидерът на АБВ в оставка призова за „двустранни преговори в Москва, в Анкара, в Брюксел, навсякъде където е необходимо".

Първанов призова още за разговори за позицията на България по санкциите на Запада срещу Русия. Той даде за пример гръцкия премиер Алексис Ципрас, който днес е в Москва и договаря финансова помощ срещу промяна на позицията за санкциите.

Георги Първанов разказа на пресконференция, че когато бил в Москва, говорил за "зелен коридор за бързоразваляща се българска продукция" за пазара в Москва, който бил три пъти колкото българския.

За структурата на земеделското производство в България е важно да има един своеобразен "зелен коридор" с Москва, посочи той и добави, че такъв коридор може да се договори за плодове и зеленчуци, които да преминават без излишни митнически ограничения. "Московският пазар е необятен. Това беше договорено и просто трябваше някой да го реализира. За съжаление, от 2-3 правителства насам никой не се нае да го направи", подчерта Първанов.

"Това е важно за структурата на земеделското производство като цяло. Ако ще вървим към възраждане с Русия, това е една тема, която може да залегне в дневния ред", уточни председателят на ПП АБВ.

В началото на заседанието на Народното събрание Янаки Стоилов от БСП също повдигна въпроса за отсъствието на България от срещата в Унгария и призова премиерът Бойко Борисов да обясни пред депутатите защо България отсъства.

След подписването на променените договори с двете централи Марица Изток 1 и 3, Бойко Борисов обясни, че това са си суверенни държави и могат да се събират когато поискат.

Според Георги Първанов от изключителна важност е да се проведе заседание на Консултативния съвет към президента, за това, че България от енергиен център се превръща в място на енергийна несигурност и липса на перспектива. "Трябва да се изнесат конкретни данни какво се случва на българска територия, какви обучения се провеждат, има ли действия, които да се изтълкуват като враждебни от страна на Русия в този момент", настоя Първанов. Той подчерта, че АБВ може да направим конкретно предложение към президента за включването на набор от въпроси за отношението на България към санкциите на Русия към страната ни.

"В момента гръцкия премиер г-н Ципрас е в Москва, където се случват серия от договорки. Едната от тях касае цената на газа, този тип енергийни проекти, за които говоря. В тази връзка се говори и за отпадането на руските санкции към Гърция. Това означава и по-специфична позиция на самата Гърция към санкциите към Русия", каза още Първанов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонименfakt

TI si edin ot lizimerite ,sasto se 4udisch.

08.04.2015 21:15:38

Кирето

А къде е вината на "АБВ" , на Първанов?Кой ще си посипва главата с пепел?Станишев ли е виновен , че ни вкара в ЕС? А , Първанка , а Борисов виновен ли е ? Ех , каква лицемерна пасмина сте Вие политиците , ех пуста дряновица неокастренна , вашата мам.....

08.04.2015 20:19:22

Анонимен

Абе не разбрахте ли, че ЕС и САЩ не разрешават на България да търгува с Русия. Иначе ще започнат санкции, глоби, съдилища и всичко от този род.

08.04.2015 19:43:51

Анонимен

И аз не съм му фен, но в случая ми се струва прав и звучи разумно - страната ни наистина загуби всички геополитически, икономически и енергийни позитиви, които и се предлагаха, а можеше да не е така. Освен това в сравнение с недоразумението, което в момента незаслужено заема постът президент е в многократно по-изгодна позиция.

08.04.2015 18:40:43

Анонимен

Ти, ГЛУПЕНДЕР СЕДЕФЧОФ СИ в изолация и ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА ОТИДЕШ И СИ ОСТАНЕШ ПРИ РУБЛИТЕ, КРЕТЕН НИСКОЧЕЛ...!

08.04.2015 16:11:52

Анонимен

Ти, ГЛУПЕНДЕР СЕДЕФЧОФ СИ в изолация и ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ДА ОТИДЕШ И СИ ОСТАНЕШ ПРИ РУБЛИТЕ, КРЕТЕН НИСКОЧЕЛ...!

08.04.2015 16:11:48

Анонимен

Предателят да мълчи

08.04.2015 15:11:50

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.