• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Г. Първанов: Ситуацията с морската флотилия в Черно море може да донесе много вреди на региона

Г. Първанов: Ситуацията с морската флотилия в Черно море може да донесе много вреди на региона

/КРОСС/ Ситуацията около морската флотилия в Черно море от последните дни напомня за една отречена в историята практика на формирането на така наречения Балкански пакт - политиката на оси и триъгълници на Балканите, която за мен е донесла много вреди на нашия регион, заяви лидерът на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов по време на дебат на тема „Президентът - част от решенията или от проблемите на външната политка". По думите му в момента в подобен рисков за държавата диалог по една или друга причина се включват външният министър, военният министър и държавният глава, които обаче излъчват разнопосочни и потенциално опасни за България послания. За това той отново припомни тезата на АБВ, че страната ни трябва да изготви единна национална позиция по въпроса, към която да се придържат всичко отговорни фактори в държавата. „Ние предложихме една обща декларация на българския парламент, с която консенсусно ние да одобрим, да дадем една рамка, един мандат на държавния глава, на делегацията, която ще представлява България на предстоящата среща на най-високо равнище на НАТО, защото мисля, че повече импровизации не трябва да има", заяви Първанов. По думите му в декларацията ясно и категорично трябва да се заяви, че България не би допуснала нейната територия да бъде източник на враждебни действия по отношение на съседни нам държави".
На предстоящите президентски избори темата за външната политика ще е по-важна от когато и да било, заяви още Първанов. Той бе категоричен, че всички опити да се сведе до избора между Изток или Запад, или НАТО и ЕС - Русия, са обречени опити за манипулация. „Няма такъв избор. Много моля!".
Председателят на АБВ подчерта и ролята на държавния глава като водещ дипломат по отношение на енергийната политика на страната. "Губим темпове, а в енергийната дипломация загубата на темпове може да се окаже решаваща. По отношение на Белене ние коментирахме в последните дни във връзка с неприятния факт на осъждането ни на решението на арбитражния съд, който предизвика необясним възторг от управляващите и което постави България в една нелепа ситуация. Тежки парламентарни разпри за това кой е по-виновен, кой носи по-голямата отговорност да се случат тези неща. Макар, че по тази тема ние бихме могли да говорим повече от тях", посочи Първанов. Той припомни, че АБВ отдавна има стратегия за развитие на енергийния сектор, на която обаче по една или друга причина не се отделя необходимото внимание . „Ние нямаме намерение да приватизираме една такава инициатива. Един такъв документ трябва да бъде ширококонсенсусен . Пълно мълчание".
Според лидера на АБВ в застой са и голяма част от преговорите за осигуряване на газова независимост на България. Той посочи, че интерконекторните връзки не могат да осигурят истинска диверсификация на страната ни. В тази връзка Първанов припомни, че по време на неговите мандати като държавен глава се проведоха серия от успешни преговори с Азербайджан за доставки на синьо гориво. „Сега като устроим интерконекторите трябва да си спомним, че онова количество газ с Азербайджан беше договорено на президентско ниво. Никой не си е мръднал пръста нещо да се случи. Не да се бием в гърдите затова, че сме открили компресорна станция. Това е крайно недостатъчно в условията, в които сме. Нужен ни е президент, който ще може да деблокира усилията ни за диверсификация ", посочи той.
В заключение Георги Първанов посочи, че България не само е изпуснала шанса да стане лидер в енергийно отношение на Балканите, но продължава да губи и инициативата на водеща държава в дипломатично отношение. Според него ролята на бъдещия държавен глава трябва да бъде и за утвърждаване на България, като фактор на стабилност на Балканския полуостров.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.