• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Фирмите все по-често търсят кадри от чужбина

Фирмите все по-често търсят кадри от чужбина
Наши мениджъри се ползват с отлична репутация в Дубай, твърди Гергана Машал

/КРОСС/ В България за хората пред пенсия е много трудно да си намерят работа

Гергана Машал е родена на 5 март 1975 г. в София. Завършва магистратура със  специалност "Управление на проекти". Повече от 10 години е експерт по Човешки ресурси в големи международни аутсорсинг компании. Специализирала е в набора на персонал и обучения. Тя е един от първите експерти с опит в релокацията /преместването/ на кадри от страни извън ЕС в България. В момента е изпълнителен директор на фирма "Рейдиоактив Интернешънъл Рекрутмънт". 

- Г-жо Машал, напоследък стана практика работодателите да се обръщат към лицензирани  агенции за подбор на персонал. Защо го правят?


- Пазарът на труда го налага. В много отрасли има глад за качествени кадри и това води до надпревара между компаниите за тяхното привличане. В същото време каналите за набиране на кандидати са доста ограничени. Ние имаме зад гърба си специалисти по таргетиране на различни групи хора в социалните мрежи, партньорства с различни организации, специализирани училища, посолства, сдружения. Други причини, поради които работодателите ни търсят, са недостатъчен вътрешен ресурс за подбор, стартиране на нови големи проекти, изискващи масов подбор за кратко време, специфични изисквания за дадена роля, която изисква по-индивидуален подход към търсенето, пестене на време и средства и най- вече гаранцията, която получават от нас.

 
- А доколко вашата компания е полезна на хората, които си търсят работа?


-  Представете си, че вие работите в момента, но в същото време искате да смените работата си. Свързвайки се с нас, с една кандидатура ще 
имате шанс да бъдете препоръчани на няколко работодатели
Спестявате време, получавате много предложения за интервюта и вие решавате кои представляват интерес за вас. 


- Давате ли гаранции за подбраните от вас кадри?  


- Разбира се, заложено е и в договора, който сключваме с работодателите. Нашата компания изпраща хора в чужбина, но също така внасяме квалифицирани кадри за родния пазар. Не се страхуваме да предлагаме иновативни и нестандартни решения на бизнеса в България. Имам предвид внос на кадри от страни извън ЕС, за който се изисква разрешение за работа. 
Най-голямото ни предимство е ресурсът, с който разполагаме. Като дъщерна компания ние имаме зад гърба си огромен екип от специалисти в дигиталния маркетинг. Това ни дава възможност да градим една по-богата  и различна база  данни, да таргетираме много по-успешно точните групи потенциални кандидати за съответните проекти, да провеждаме мащабни професионално издържани кампании, да прилагаме индивидуален подход и отделна кампания за всеки един от нашите клиенти. Екипът ни е млад, ентусиазиран и с голям потенциал. 


- Колко струва услугата за намиране на работа чрез агенция? 
- Кандидатите трябва да знаят, че по закон тази услуга е напълно безплатна за тях. Доверявайки ни се, всеки кандидат получава професионален съвет относно неговото кариерно развитие. Също така с една кандидатура получава много възможности, гаранция относно легитимността и реномето на работодателя. Ако кандидатът сключва договор с работодател в чужбина, то ние  му предоставяме предварително информация относно местното трудово законодателство, религия, обичаи, нрави, стандарт на живот, климат и т.н. Тук бих искала да отправя съвет към търсещите работа в чужбина: 
винаги проверявайте фирмата посредник 
преди да сключите договор. Това може да направите на сайта на Агенция по заетостта в секция трудови посредници.

 
- Кои са най-търсените специалности чрез вашата фирма? 
- Много е относително. Например за българския пазар в момента най-търсените кадри са в сферата на ИТ. Предимно програмисти, както и софтуерни специалисти, владеещи различни европейски езици, освен английски. Доколкото за чуждия пазар много зависи от проектите, които поемаме, но отново са съсредоточени към ИТ сектора, както и професии, свързани с туризма. В момента сме партньори на няколко големи хотела в Литва и Дубай. В момента търсим за трета страна ИТ специалисти от Русия и страните на СНГ. Руските ИТ специалити са изклчително търсени и ценени.


- Какъв съвет бихте дали на младите хора, които са в началото на кариерата си?  
- На първо място всеки трябва да направи честна и реална преценка за себе си, какви качества притежава, какъв ценз, потенциал и възможности. Като втора стъпка да набележи какви са целите, към които се стреми, с какво иска да изкарва парите си и в коя сфера да се развива професионално. Да не разпиляват усилията си в различни посоки, а да работят целенасочено. Също така бих казала, че е много полезно за младите да придобият известен опит в чужбина, който да пренесат по-късно тук в България, което би ги направило доста по конкурентоспособни. Аз самата, когато започвах кариерата си, имах възможността да поработя и живея известно време в чужбина, опознавайки други нрави, обичаи и религия. Определено беше опит, който повлия благоприятно на личностното ми развитие, което от своя страна 
спомогна за кариерата ми в България 


- Кои са най-трудните въпроси на интервюта за работа? 
- Често това са най-тривиалните или така наречените задължителни въпроси, отговорите, на които са предварително заучени от кандидатите. Всъщност те не носят особено ценна информация за нас и затова в нашата компания ги избягваме. По-скоро провеждаме интервюто под формата на разговор, по време на който доста скъсяваме дистанцията и по този начин извличаме много по-ценна информация.


- Съществува ли възрастова дискриминация при наемането на кадри? 
- За съжаление в България, макар и прикрита,  съществува възрастова дискриминация. Това е жалко, защото сме попадали на специалисти с дългогодишен опит в дадена сфера, които всъщност са готови да работят каквото и да е с цел да се доберат до заветните години трудов стаж за пенсия. Българският бизнес трябва да разбере, че подобни експерти биха били изключително полезни и биха добавили стойност към техния бизнес дори и за няколко години работа. Обикновено оправданието е "такъв човек не би се вписал в екипа". Това прилича на  присъда без доказателства. Жалко е! При чуждите работодатели дискриминацията е доста по-малка или почти я няма. 


- С какво е привлекателна България като пазар на труда? 
- В последните години България се превърна в  една от водещите дестинации за големи международни аутсорсинг компании. Това се дължи на сбора от няколко фактора: 
- качествен човешки ресурс: висок процент млади хора с висше образование и високо ниво на владеене на чужди езици, множество специализирани и тясно профилирани училища и езикови гимназии; 
- бизнес климат: стабилна икономика, плосък данък, по-нисък разход за персонал, офис помещения, оборудване, обучения и т.н. в сравнение с други европейски страни
- и не на последно място, разбира се, разположението на България. Ние сме лесно достъпни, 
успешно привличаме кадри и от съседни за нас държави 
като Румъния, Гърция, Сърбия, Македония и близки такива като Словения и Хърватска. Като столица София привлича и не по-малък брой служители идващи от Западна Европа с доста по-висок стандарт от нас. Това се дължи на по-добрата покупателна възможност тук. Например в Холандия с една средна заплата от около 2000 евро работещ млад човек може да си позволи много скромна квартира, която обикновено дели със съквартиранти и 1-2 пъти в месеца забавление. Тук и с чувствително по-ниска заплата може да си позволи самостоятелна квартира и доста по-често може да излиза с приятели.  


- Търсят ли се наши мениджъри в чужбина? 
- Да. В днешно време ако човек е добър, в това което прави, може да се пласира навсякъде. В това отношение светът стана наистина малък. Имаме клиенти от Дубай, например, които имат дългогодишен български мениджмънт в някои от техните звена. Там се ползваме с доста добро име. Друг пример е генералният мениджър на голям хотелски и голф комплекс във Вилнюс, която е българка. 


- Може ли да бъде решен проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка у нас? 
- Да, от една страна, трябва да се инвестират повече усилия в съвместни образователни проекти на бизнеса с университетите и специализираните училища и, от друга страна, мисля, че едно доста добро решение би било и  вносът на специалисти от страни извън ЕС. В момента много малко компании го правят, притеснени от бюрокрацията и сложността на получаване на разрешение за работа на чужденец. Ние в "Редиактив Интернешънъл Рекрутмънт" не се боим от това. В моя дългогодишен опит лично аз съм релокирала хора от страни като Тунис, Македония, Сърбия и Хърватска преди приемането на последната в ЕС. Имало е случай, когато съм вадела по 20 разрешения за работа едновременно. Мога да кажа, че за българския бизнес това даже би било полезно. Едно такова назначение на специалисти с разрешение за работа гарантира намаляване на човекопотока в компаниите и свиване разходите за постоянно обучение на нов персонал. Разрешението за работа се издава за точно определена длъжност за съответния работодател. Такъв служител не може да смени работодателя си, без да напусне държавата и без да мине целия процес за издаване  ново разрешение за работа. 


- Бихте ли посочили най-търсените професии в България и чужбина?
- Относително и специфично е за различните държави и отрасли, но в световен мащаб определено програмистите са най-търсени. Това е логично в ерата на  бързоразвиващи се информационни технологии. 


Автор: Оля Ал Ахмед, standartnews

Фото: Оля Ал Ахмед

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.