• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Жельо Бойчев: Много ясно трябва да си направим извода за връзката между Ердоган, Местан и Цачева

Жельо Бойчев: Много ясно трябва да си направим извода за връзката между Ердоган, Местан и Цачева

/КРОСС/ Жельо Бойчев, говорител на ПГ на БСП в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус"

Водеща: Резултатите от първия тур, шансовете за втория, от къде БСП ще търси подкрепа? Актуалните политически теми ще коментираме сега с говорителя на парламентарната група на „БСП лява България" Жельо Бойчев. Г-н Бойчев, на какво според вас се дължи подкрепата на г-н Радев, който няма опит в политиката и ще успее ли да се запази тя и на втори тур? 
Жельо Бойчев: Българския избирател показа много ясно своя сигнал и искане за промяна и категорично, неочаквано за всички прогнози предварително, виждате, че двойката Радев - Илияна Йотова стана стана първа. Това показва за мен лично няколко неща - че водени в търсенето си на най-подходящ кандидат, сме направили верния избор. Профилът, качествата, цялата биография на ген. Радев доведоха до това в огромната си част българските избиратели да видят, че той може да бъде именно тази личност, на която Конституцията отрежда може би най-значимата роля в България на обединител на нацията, на човек, който представлява България. Мисля, че те повярваха и на нещо друго, че с избора на ген. Радев може да започне промяната и връщането на достойнството в България. И той беше носител наистина на една надежда и вяра, която виждахме ден след ден от срещите по време на предизборната кампания. Много е важно, че кампанията на нашата кандидат-президентска двойка градираше буквално след всеки изминал ден и вървеше в една възходяща тенденция и виждате, че някъде последната седмица преди изборите двете тенденции се разминаха докато г-жа Цачева от самото начало вървеше надолу. 
Водеща: Въпросът е къде БСП ще търси подкрепа сега за втория тур на изборите? Има ли действително ясни сигнали за подкрепа от страна на ДПС? 
Жельо Бойчев: Ние ще търсим подкрепа от всички български граждани. Имаме пълното основание да разчитаме на това, че ще я получим, тъй като с цялото си поведение и действия до тук ген. Радев показа, че може да бъде наистина представителят, който най-добре да защитава българския национален интерес и във вътрешен план, и във външен план. Човек, който да върне смисъла в политиката. Много важен сигнал за мен на тези избори беше резултата в Студентски град. В самите студентски секции ген. Радев печели. Това е много знаков вот. Това са студентите, това са младите хора, които по същество ще правят бъдещето на нашата страна. Затова този вот е толкова важен. Между другото г-жа Цачева е трета, може да видите справката. И това показва, че младите хора искат да вземат бъдещето на страната в свои ръце и вярват на ген. Радев. Относно спекулациите за ДПС казахме, че ние не сме търсели разговори с тях, както и с останалите политически сили няма да търсим между двата тура, но съм длъжен да кажа няколко много ясни факта, а не спекулации - г-н Борисов заяви, че той е търсил председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, за да си говорят за подкрепа на тези избори. Категоричен факт е подкрепата на г-жа Цачева на първия тур на изборите в секциите в Турция. Знаете, че там тя има над 12 000 гласа, така че много ясно трябва да си направим извода за връзката между Ердоган, Местан и Цачева. И това са фактите на тези избори и не е необходимо от страха от загубата си да се опитват да спекулират и да създават страхове в българските избиратели. Това, на което искам да сложим край в неделя, е именно на тази връзка и на тази функция на българското правителство в пряк, съжалявам, че ще използвам тази дума, слуга на Ердоган, защото аз съм говорил много за турските ваксини и за тази контрабанда на лекарствени продукти. Знаете, че там имаше едни контрабанди на цигари, сега ми се струва, че се договаря поредното национално предателство с предстоящата концесия на националното ни летище в София, което знаете, че ако не го спрем, ще бъде дадено на турска фирма, което аз директно твърдя, че е пробив в националната сигурност на страната. Явно сегашното правителство определено има уговорки с Ердоган, разчитайки на подкрепата за г-жа Цачева включително и на тези избори, е готово да продава какво ли не от българските национални интереси. Това са фактите и това е истината, другото са спекулации. Затова всеки да си отвори, да види гласовете, да види това, за което аз говоря, и да си направи извода в неделя. 
Водеща: Уточнихме въпроса ДПС, както казвате и вие, за да няма спекулации. Да уточним и друг въпрос - изключена ли е, има ли все още възможност за разговор и подкрепа от страна на АБВ? 
Жельо Бойчев: Казах, няма изключение за нито една политическа сила, не водим разговори с политически сили. На втория тур имаме две кандидат-президентски двойки, които се конкурират и тук са важни вече качествата и посланията, които отправят тези двойки и доверието, което създават в българските избиратели. Тук вече политическите централи нямат значение. Тези панически опити да се съберат лидерите на някакъв Реформаторски блок и да се обявяват за някакъв ценностен избор, моля ви се, това ми идва малко в повече. Ясно българския народ показа, че иска промяна по начина, по който се прави политика в България и промяна в лицата, които правят политиката в България. Това дава нашата кандидат-президентска двойка като надежда в неделя, така че за нас е важен всеки български избирател, всеки български глас. Това е подкрепата, която се търси и една такава широка подкрепа дава възможност наистина след това президентската институция да бъде независима, а не да се заложи на някакви договорки с политически централи. 
Водеща: Как бихте коментирали думите на министър Москов от вчера, който свърза името на г-н Радев с това на Путин. Къде се пресичат и разминават ли се някъде отношенията ни с Русия и Евроатлантическата ориентация и ангажименти, които имаме? 
Жельо Бойчев: Доста нелепи твърдения. Г-н Москов трябва да дава твърдения за други свои действия в други институции - това искам да кажа. Второ, това, което се опитва цяла кампания да обяснява, че ген. Радев бил, видите ли, кремълски генерал, от другата страна пък да обяснява, че бил вашингтонски шпионин, абсолютно не издържа. Ген. Радев в цялата си кариера е правел единствено и само едно нещо - защитавал е интересите на страната като висш офицер от българската армия. Другото дори не заслужава да бъде коментирано, но ако е толкова къса паметта на някои хора - да припомня, че по време на мандата на социалистическото правителство на г-н Станишев, България изпълни тази голяма цел, към която се бяхме обединили като общество с мястото си в Европейския съюз. Така че някой да ми поставя под съмнение в момента европейската ориентация на България и да плаши с това е бих казал толкова нелепо. Политиката, която водят, тази политика водеща до бедност, до толкова големи диференциации и различия в регионите, на повсеместна корупция и разпределяне на власти и пазарлъци в държавата, това е антиевропейската политика и тя може да изкара България от този проевропейски курс, който сме заели в това. И ако трябва да падна на нивото на г-н Москов, защото той не знам как ги прави тези аналогии, но аз тогава ще трябва да кажа, че гласуваш за Цачева, получаваш Местан, получаваш Ердоган и това го има директно с резултата от изборите в Турция и не е никаква спекулация. Докато за другото са празни мисли. 
Водеща: БСП тръгна на тези избори и със заявката и за предсрочни парламентарни избори. Има ли страх, че това може наистина да доведе до нестабилност, до политическо безвремие и резултатите сега на първия тур дават ли ви увереност, че партията може да има по-добри резултати на едни парламентарни избори? Изобщо как би се променил един бъдещ парламент? 
Жельо Бойчев: Така с извинение към вашия въпрос, но искам да ви кажа, че към момента всичко, което ни интересува и всичко, което е важно, е приключване на президентските избори, което ще стане в неделя. До края на президентските избори, надявам се до победата на ген. Радев, няма как да бъдат коментирани и не е коректно според мен да бъдат коментирани друг тип теми. Разбира се, веднага след това ще направим нашите изводи с оглед на очевидно променената политическа ситуация в страната. Спекулациите, пак казвам, на ГЕРБ от страха от загуба са опит да го превърнат в страх в България и в българските избиратели от някаква нестабилност са изключително неуместни и нелепи. Вижте, България я е имало много преди да го има Борисов и ГЕРБ, така че някак си да създаваме впечатлението, че без нас няма да има бъдеще ми се струва доста смешно.  

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Мао

Жельо мама , вижда се само връзката на Гоце , Корнелия и Цар Ботокс Първи , ама така ясно се видя преди месец на инструктажа в Москва , че чак е срамно , явно Жельо си потомък на онези славни племена населявали България. Известни със своята интелигентност и преданост към Господаря , Пеко Таки, Мако Даки, Тодораки и малко Траки .

08.11.2016 21:47:36

Анонимен

Дали партиите започват да разбират, че в тези тежки времена България има нужда от единни българи? Затова и президентът трябва да бъде максимално отдалечен от политическите партии, човек с авторитет и обединител на нацията - независимо от парламентарни избори, от "силата", съставила Правителството, и пр. Б.Б. сбърка, че заложи на изцяло партийна и послушна кандидатура, - а сега ще събираме негативите! Не е зле партиите да се вгледат и в резултатите от Референдума - на народа му е писнало от тях!

08.11.2016 17:14:43

Анонимен

А когато „отвратените“ не гласуват или с „не подкрепям никого“, „отвратителните“ печелят изборите + 450 000 ДПС гласа!!

08.11.2016 14:48:39

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.