• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Румен Радев: Санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай

Румен Радев: Санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай

/КРОСС/ Президентът Румен Радев се обяви за отмяна на санкциите срещу Русия. Това той направи от Полша, където се срещна с колегата си Анджей Дуда, с когото дискутираха редица теми, свързани с двустранните отношения и Европейския съюз.

„В икономически план санкциите срещу Русия вредят и не могат да траят до безкрай", заяви Румен Радев, цитиран от БНР.

Според него трябва да се търсят решения с всички средства на дипломацията, без от това да страда бизнесът. Санкциите са общоевропейско политическо решени и изрази надежда, че в даден момент те ще бъдат отменени.

Темата за влизането на страната ни в шенгенската зона също бе централна в разговорите между двамата президенти.

„При положение, че България е изпълнила всички технически изисквания от 2011 г., мислим, че не е справедливо България да не бъде в Шенген", каза българският президент.

Полският държавен глава също засвидетелства подкрепа за страната ни в тази насока.

„България може да разчита на подкрепата на Полша за членството на страната ни в Шенген. България е изпълнила всички условия", заяви Анджей Дуда.

Двамата изразиха общи позиции по темата за сигурността. Полша обаче изрази противоположна позиция на българската относно приемането на страните от Западните Балкани в Европейския съюз.

„Вратата на Европейския съюз трябва да остане затворена за държавите от Западните Балкани, заяви Дуда.

Двамата президенти обсъдиха миграционната криза и бъдещето на Европейския съюз.

„Полша ще продължи да помага на България при опазване на външната европейска граница", каза още полският държавен глава и отново потвърди, че Варшава е против механизма за квотното разпределение на мигрантите.

Според президента Румен Радев кризата с бежанците изисква общо европейско решение. Радев подчерта, че е важно как ще бъдат решавани социалните неравенства в Европа.

България и Полша споделят позицията, че не може да има стабилност, докато има неравно заплащане в новите и старите държави-членки.

"Европейските държави днес имат равен глас в ЕС, но са необходими усилия за повишаването на стандарта на живот в страните от Източна Европа и за създаването на по-големи възможности за гражданите в този регион. Това е истинският път за постигането на реална конвергенция в Европа и за изграждането на един по-силен и сплотен Съюз", подчерта Румен Радев.

Държавните глави на България и Полша призоваха за засилване на подкрепата на ЕС за инициативата Три морета, която има за цел да подобри транспортната, енергийната и комуникационната свързаност в Източна Европа. Осъществяването на стратегическите трансгранични инфраструктурни проекти ще допринесе за по-добрата свързаност на икономиките в Централна и Източна Европа по оста "Север-Юг", както и за насърчаване на конкурентоспособността, икономическия растеж и културния обмен, посочи президентът Радев.

Полша е готова да си сътрудничи с България в оръжейната индустрия и да участва в конкурса за покупката на нов бронетранспортьор за сухопътните ни войски.

Двамата президенти бяха единодушни, че нарастването с 20% на икономическия обмен между България и Полша, който за 2016 г. достига 1.6 млрд. евро, е предпоставка за последващо разширяване на партньорството в двустранната търговия и инвестициите. Полша е важен търговско-икономически партньор на България, а насърчаването на преките инвестиции в България е принос за икономиките и гражданите на двете страни, заяви президентът Радев. През 2016 г. страната ни е била посетена от 370 000 полски туристи, а Полша - от 65 000 български. Днес президентите на България и Полша ще открият във Варшава и Полско-български икономически форум, на който ще бъдат обсъдени нови възможности за увеличаване на взаимните инвестиции.

В отговор на журналистически въпрос след края на срещата какво трябва да се направи, за да се запази единството в Европа след референдума в Каталуния, президентът Радев заяви, че ЕС трябва да работи за преодоляване на изострените социални неравенства, а след това и на засилващия се национализъм. "Решението е в истинската солидарност, равенството и единството на Съюза. Трябва да направим така, че богатите да мислят по-отговорно за приобщаването на бедните и изоставащите. Тези принципи трябва да бъдат ежедневен ангажимент и политика с реални действия", допълни Румен Радев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Абе човек, дори и да има шанс тези санкции да се вдигнат - теб ли ще питат, нас ли ще питат кога и как да ie случи това? Нямаш ли чувство за място, за позиция, за контекст? Защо мънкаш за Русия, преди да си казал две думи за България? Знам, поел си ангажименти (за това - по долу), но дори и тези ангажименти могат да се обслужват по-компетентно, по-балансирано. Я виж Бойко Борисов (извинявам се, че все опонента давам за пример, ама нали с него ще е битката) - изкаже се против санкциите, пък още утре излезе и каже нещо уважително, я за Европа, я за НАТО, пък напоследък и направо обяви Русия за опасност. (Тя че е опасност - кьорав да си, ще го видиш, ама как да го кажеш, не уйдисва...) Приеме участие в общи учения на НАТО в Източна Европа, но строго напомня и за това, че в Черно море платноходки и чайки иска да гледа. И тя дойде - Чайката , де... Очевидно е, че с приемането на най-висшия държавен пост в България, Румен Радев е приел - напълно или частично осъзнато - да играе ролята на балансьор (не обичам фразата Троянски кон) между принадлежността на България към НАТО и ЕС, и арогантния натиск от Москва да употребява страната ни като буфер и карък на западния съюз. Едва ли е нужно да припомняме, че Решетников миналото лято беше на гости у нас не за да яде пасти в "Кристал палас". Оттук му на президента и Грипените, оттук му и "свалените санкции", оттук и конфузът в необживяната роля на демагогстващ лобист на великодържавното нахалство. Струва ми се, че за последните 9 месеца Румен Радев разбра добре едно - обвързването с БСП е най-очевидния камък на шията, който може да го изпрати без време на дъното. Не казвам, че се е еманципирал - има една вицепрезидентка, която е сложена да не допуска изхлузване от хомота на Позитано. Но поне разбиране - ясно разбиране от страна на президента по този въпрос очевидно има.

06.10.2017 06:55:28

Анонимен

ЗНАЧИ ДА ПАДНАТ САНКЦИИТЕ И ДА ДАДЕМ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА НА РУСКАТА МАФИЯ.ТОЗИ НИ ВЪВЛИЧА В СВЕТОВНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.ДАВАМЕ ХЛЯБ НА ПРЕСТЪПНИЦИ

06.10.2017 06:51:14

Ако човекът-ракета успее да уцели калдерата на Йелоустоун, всичките ни проблеми ще бъдат решени накуп.

06.10.2017 00:18:01

Мао

Нашето Фърчило намери къде да стане за смях , поляците само са го погледнали с насмешка , абе Въздухар нещо за България , за нейните проблеми , нещо да каза , няма , Русия та Русия , това ли е най важното за един Български държавник , жалък руски еничар .... Фърчилко и май забрави , че Путин каза санкциите са много полезни за Русия .... Фърчилко в САЩ други песни пееше , ако беше мъж щеше и там да ги разправяш тия лакърдии , но не си Фърчилко , не си ..... Десито е по мъж от тебе , срам за България си Фърчилко , срам .

05.10.2017 22:10:23

една българка

само Магнитски ще оправи света !

05.10.2017 18:00:19

Анонимен

И АЗ ИСКАМ РУСКИЯ АГРЕСОР ДА НАПУСНЕ УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ, ПЪК ТОГАВА И САНКЦИИТЕ ЩЕ ОТПАДНАТ.КОЛКО ПРОСТО.

05.10.2017 17:21:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.