• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

И американският посланик реши да се изказва за новите изтребители

И американският посланик реши да се изказва за новите изтребители

/КРОСС/ Американският посланик Ерик Рубин е поредният, който реши да дава мнение по темата за закупуване на нови бойни самолети за Военновъздушните сили на България. Макар и завоалирано той опита да намекне, че правилният избор може би бил американските F-16.

„България ще вземе суверенно решение какви изтребители да вземе за въоръжените си сили, но освен цената трябва да има предвид способностите им и оперативната съвместимост с НАТО", обяви посланик Ерик Рубин в речта си "Пътят напред" във Военния клуб в София.

"Решението за модернизация ще иска тежки политически решения. България ги прави, това ще я направи по-стабилна и сигурна," каза посланикът, цитиран от „Епицентър".

Той каза, че Алиансът ще е готов да подкрепи всякакви опити за модернизация на българските въоръжени сили. Според Рубин, макар крайното решение да е изцяло на властите в София, „важни са и опитът в истински въздушни схватки, а оперативната съвместимост на машините трябва да е налице както със "самолетите на САЩ и други съюзници в НАТО, така и със съюзници, които са ни съседи в региона".

А както е известно съседните държави-членки на НАТО - Турция, Гърция и Румъния, разполагат именно с F-16, което очевидно бе намек на Рубин и България да избере същия самолет - мнение, което от американския посланик все пак би било очаквано.

Това бе първата му голяма публична изява, откакто третото правителство на Бойко Борисов встъпи в длъжност. Преди него премиерът Борисов изложи визията си за ролята на България в председателството на Европейския съвет от януари догодина и трансатлантическите отношения, както и за модернизацията на българските въоръжени сили.

"Нито една страна не може да се справи с днешните предизвикателства", каза посланикът и припомни, че президентът Доналд Тръмп е подчертал ангажимента към Член 5 от Северноатлантическия договор за колективна отбрана в речта си във Варшава. Той похвали сътрудничеството в отбраната между София и Вашингтон и "забележителния напредък" от 2006 г. насам, когато двете страни подписват споразумение за двустранно сътрудничество в отбраната. "Двустранната активност в отбраната за последните две години се увеличи 400 пъти.

Другата седмица България ще е домакин на Saber Guardian - най-голямото международно учение в Европа тази година."

Тези усилия обаче трябва да се съчетаят с увеличени разходи за отбрана на страните-членки на НАТО и закупуване на нова техника за въоръжените сили, която е "критично важна" за сътрудничеството в рамките на Алианса.

"Не става дума само за купуване на самолети, а и за съвместимост, поддръжка и инфраструктура, които не вървят в комплект с нито един изтребител. С министъра на отбраната Красимир Каракачанов споделяме възгледа, че България не трябва просто да дава пари, за да придобие самолети, а да мисли как процесът на модернизация ще освежи цялата икономика и отбранителната индустрия", допълни Рубин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.