• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8258
  •  GBP / BGN 2.3126
  •  CHF / BGN 2.0456
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Ивайло Калфин: Националният интерес на България трябва да стои над всичко

Ивайло Калфин: Националният интерес на България трябва да стои над всичко

/КРОСС/ На президентските избори тази есен темата за външната политика ще бъде много по-важна, отколкото преди пет години. Днес светът е съвсем различен. Несигурността и напрежението се увеличават, а механизмите за сътрудничество не успяват да се справят с непрекъснатите нови проблеми. Това заяви по време на дебат на тема "Президентът - част от решенията или от проблемите на външната политика " зам .-председателят на ПП АБВ Ивайло Калфин. „България се намира в неспокойна външнополитическа среда, в която напреженията в околните региони лесно могат да ескалират в открити конфликти. На какво разчита България? На НАТО и ЕС. Това е нормално, но ние трябва да спрем с безкритичното отношение към организациите, в които членуваме. Очевидно е, че двете организации имат нужда от оздравяване. Тук не само можем, но трябва да участваме. Българските политици трябва да спрат да се държат като поканени на лъскав прием, а да приемат своята отговорност за промяна на организациите, в които членуваме, а не за преповтаряне на техните решения. България трябва да има способностите, волята, единството сама да се справя с проблемите си. ЕС и НАТО могат да бъдат полезни, но няма да решават националните ни проблеми. Не им е това задачата, не са създадени за това и не може да очакваме това нещо. Ясното дефиниране на националния интерес е изключително важно и то не противоречи на членството ни в тези организации. Освен това българският интерес не може да се профанизира до лесните решения - винаги с някого. Няма противоречие на членството ни в НАТО и ЕС и добрите ни отношения с Русия, ако напред изведем националния си интерес", заяви Калфин. Той бе категоричен , че делението на „фили " и „фоби " е вредно за страната. „Няма как да сме по-добре, нито ако сме петото колело на САЩ , нито ако сме петото колело на Русия".
Според зам.-председателя на АБВ освен за отстояване на националните интереси, бъдещият президент на България трябва да работи и за защита на българската култура и идентичност, както и да поддържа активни отношения с представителите на българската диаспора по света.
Калфин посочи още, че държавният глава трябва да работи и за подобряване на международната среда. Той трябва да има отношение към проблемите на съвременния свят и техните решения. „На първо място по борбата с тероризма. Това е най-голямата опасност през последните години. Тя предполага не само по-строги мерки за сигурност, но и активни мерки за ликвидиране на икономическата база и политическата среда, които произвеждат терористи. Тук съюзници са всички. Няма как да не се сътрудничи със САЩ , няма как да се регулират конфликтите в Сирия, Ирак, Близкия изток, без участието на Русия. На второ място трябва да се справим с кризата с бежанците. Въпреки намалелите темпове, тази опасност продължава да е реална. ЕС не може да продължи да бъде избрана дестинация за всеки един човек. Абсурдно е, че повече от година ЕС на практика стимулираше трафика на черно. В това отношение сегашната българска позиция е правилна, но недостатъчно активна и чута. В това отношение ние ще се включим в хуманитарни дейности в подпомагане на бежанците от война, но очакваме тези които могат да преустановят тази война, да го направят. На трето място успокояване на напрежението в черноморския регион. България не трябва да бъде ястреб в региона. Ние трябва да отхвърляме всички действия, които водят до покачване на напрежението. Печална е картинката, която представляваше българският държавен глава през последната седмица, когато ни постави пред алтернативата или да подкрепим Турция в създаването на общо военни формирования или да подкрепим забележете, пак Турция, която иначе щяла да спре да прилага спогодбата за реадмисия. Подобна алтернатива не може да има пред страната ни и не може някой да ни поставя в нея. България не следва да се намесва и да заема страна в напрежение между Турция и Русия и Русия и Украйна. Още по-нелепо е в зони на напрежение между Турция и Русия ние да влизаме на турска страна. Работата на България в Черно море е да работи по инициативи за сътрудничество и намаляване на напрежението. На четвърто място България трябва активно да работи за намаляване на конфронтацията между НАТО и Русия. Русия не е заплаха за страните от НАТО и ескалирането на напрежението е неприемлива игра с огъня. Струпването на нови натовски сили на източния фланг няма да намали, а ще увеличи напрежението. Защо България участва в това с министри и държавния си глава, е въпрос на който трябва да искаме отговор. Не на последно място България трябва да се превърне отново в активен фактор на Балканите, който да стимулира сътрудничеството. Трябва активно да участваме в усилията за промяна и на ЕС и на НАТО. НАТО следва да укрепва сигурността и отбраната на своите членове без да създава конфликти, докато ЕС следва дълбоко да се промени. България трябва да настоява за силен и жизнен ЕС в който страната ни обаче трябва да бъде фактор".
В страни от темата Калфин коментира и опитите на някои политически сили да неглижират предстоящата президентска кампания. „Липсата на ясни кандидати, липсата на кампания, дори нежеланието да се обсъждат теми с бъдещите приоритети на президентската институция, са единствено и само в интерес на поддържането на статуквото. Дали има страна в света, в която четири месеца преди изборите лидерите на основните политически партии открито да заявяват, че не било дошло времето да се интересуват от тях? Ако това донякъде е обяснимо за управляващите, които по разбираеми причини искат максимално да обезсмислят предизборната кампания, било заради липса на подходящ кандидат, било заради нежелание обществото да обсъжда сегашния държавен глава, то подобно поведение е напълно необяснимо за лидерите на опозицията. Извън политическия театър в парламента, ние виждаме като че ли общо съгласие или примирение със статуквото. Така се създава среда, в която все повече хора се чувстват отдалечени и игнорирани от политиката. После не трябва да се учудваме, че рейтингът на президентската институция в България се срива. Българите не са готови да приемат, че държавният глава ще бъде назначаван в резултат на договорки между партийните лидери, а неговото участие в изборите ще бъде само заради имитиране на правото на избор", посочи той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.