• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Румен Петков: Когато премиерът Борисов фаворизира Турция за сметка на Русия, нито българите, нито руснаците го разбират

Румен Петков: Когато премиерът Борисов фаворизира Турция за сметка на Русия, нито българите, нито руснаците го разбират

/КРОСС/ Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ, в интервю за предаването „Това е България" на Радио „Фокус".

- Като член на Изпълнителното бюро на АБВ Румен Петков е на посещение в Москва. В интервю от руската столица той обобщава впечатленията от срещите си. По какъв повод сте на посещение в Москва, г-н Петков?

- Идеята е изцяло да помогнем - и аз, и ние като партия АБВ на честването на 140-ата годишнина от Освобождението на България. Защото прави впечатление, че българското правителство се опита да подмине 140-ата годишнина от Плевенската епопея. Благодарение на хора като академик Светлин Русев, кметът на Плевен, други граждани, успяхме да направим великолепен празник и това се оценява много високо и по достойнство в Русия. А сигурен съм, че ние ще успеем с нашите усилия да помогнем и да покажем на България, на Русия, и на света, че не сме забравили тези, които оставиха костите си на нашата територия, за да сме днес свободна и независима България, европейска България.

- Имали сте среща с председателя на Руското историческо общество и директор на руското разузнаване Сергей Наришкин. Какви теми обсъждахте?

- Голям приятел на България. Той е бил много пъти и в качеството си на ръководител на българо-руските отношения в правителството, в качеството си на политик, на общественик, заместник-председател на Руското историческо общество. Те бяха така добри да изпратят няколко академици на 10 декември в Плевен. Днес актуализирахме въпроса да организираме сериозна историческа дискусия „България и Русия - вчера, днес и утре", нашите отношения, нашите възможности и съм сигурен, че ще има много добро развитие, защото Сергей Евгениевич е информиран от академиците, които бяха в Плевен за качество на празника, който организирахме на 10 декември. Поканата е от името, разбира се, на Съюза на българските писатели, на група български академици, на издателство „Захари Стоянов", така че съм сигурен, че са неща, които ще се получат по най-добрия начин от гледна точка на българския интерес.

- Какви акценти в отношенията между Русия и България постави Сергей Наришкин?

- Те, разбира се, много високо оценяват това, което посланик Бойко Коцев е представил вчера пред руските медии заедно с пълномощника на ЕК в Москва като приоритети на Българското председателство. Разбира се, говорихме и за руско присъствие, аз специално информирах Сергей Евгениевич за това, което българските медии показват като отношение в нашите взаимоотношения. Това са неща, които те знаят, те добре разбират и те много високо ценят. Много високо ценят българските медии, българското общество и много ясната ангажираност не само с нашата история, а с нашето бъдеще. Те следят много внимателно проучванията и са наистина трогнати от факта, от това, което казва Агенция „Галъп", че 80% от българските граждани са „за" силно и динамично развитие на българо-руските отношения, се оценяват по достойнство. Т.е. народната дипломация, отношенията въобще между двата народа, те не поставят под съмнение.

- Според впечатленията от вашите разговори в Москва, какво очаква Русия от България?

- Вижте, аз не мога да говоря от името на Русия, какво очаква тя от България. Според мен ние трябва да се борим за нашия интерес и той се заключава във взаимоотношението между двете страни в енергетиката. Ние трябва да продължим да се борим, да бъдем енергийния център на Европа. Това означава втора атомна централа, това означава тръба през България, която да гарантира сигурността на Сърбия, на Унгария, на Австрия. И съм убеден, че Австрия, Унгария и Сърбия стоят зад нас. Българското правителство в лицето на министър Теменужка Петкова направи немалко в последните няколко години. Т.е. мисля, че Русия добре разбира потребностите и интересите на България и ние ще получим тяхната подкрепа. Трябва да кажа, че Сергей Наришкин много елегантно, много дипломатично каза, че не е достатъчно да обичаме историята си, достатъчно е да се борим за бъдещето си. Аз му подарих двутомник, който с господин Узунов издадохме, главно господин Узунов, разбира се - „Руските паметници в България". На първия том автор на предговора е президентът Георги Първанов. На втория том автор на предисловието е княз Николай Романов. И действително колегите в Москва бяха много впечатлени от това, което правим, защото това са неща, които се правят вътрешно, по убеждение и нагласа за бъдещето. А не защото някой от фондации „Бъдеще от вчера", „Бъдеще от зад океана", ни е казал да напарвам. Не. Ние го правим, защото искаме нашето българско бъдеще.

- При представянето пред Европейския парламент на приоритетите на Българското председателство, премиерът Бойко Борисов каза, цитирам: „България ще търси нормализиране на отношенията с Русия, но това далеч надскача нашия праг на възможности и ще бъде общоевропейско решение", край на цитата. Тези думи как се коментират в Москва?

- Никой не ги коментира, защото те добре разбират самостоятелността на българската политика и трябва да кажа, че ние от АБВ сме смутени от това, че Борисов много енергично се бори за нормализиране на отношенията на Турция с ЕС. Аз мисля, че сега е моментът ние да покажем размах като държава, да заявим своя интерес. Много се надявам министърката на туризма да покани на заседанието на Съвета на министрите на туризма, в България, което ще бъде, да покани руския си колега. Много се надявам в България за Трети март да дойдат руските военноисторически музеи, да дойде руското историческо общество, да дойде Руската академия на науките. Трябва да ви кажа, че изключително висока оценка получиха приоритетите, които посланик Коцев представи, както вече споменах, не заради друго, а защото Русия иска като съсед на България през Черно море, като съсед на България в региона, да има стабилни Балкани. Да има Балкани с предсказуемо развитие. Така че имаме перспектива, но когато фаворизираме Турция за сметка на Русия, което прави премиерът Борисов, тук не се коментира, но нито българите го разбират, нито руснаците го разбират. Аз много се надявам, че все пак на 3 март правителството ще направи нещо. Дали ще поканят Ердоган на празника, аз не знам, но се надявам, че ще празнуваме Освобождението на България.

- Казахте, че българският премиер трябва да прояви гръбнак, българското правителство и България трябва да прояви гръбнак в този случай. Той как ще бъде материализиран този гръбнак?

- Материализацията става с иницииране на съвместна среща Евросъвет, Евросъюз, Еврокомисия, Турция. Евросъвет, Евросъюз, Еврокомисия, Русия. И заявяваме, защото много е ясна позицията на Унгария, на Чехия, на Словакия, те искат динамизация на отношенията с Русия. Ние, на наша територия стотици хиляди руски воини са оставили костите си, дали живота си за нашата свобода и днес да се борим за Турция, ми се струва някак си неловко, да не казвам по-тежки фрази. Аз съм човек, който обича Турция, аз съм кметът на Плевен, който е побратимил Плевен с Бурса. Но това не ми пречи да имам чувство за историческа памет и за историческа принадлежност, на първо място към България и към Плевен.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ББ не го е еня за българите и руснаците, той се докарва пред други.

24.01.2018 16:18:42

Анонимен

ТЕЯ 80% НЕ СА РУСОФИЛИ, А ДЕБИЛИ

19.01.2018 19:31:41

Анонимен

Абе я ходи пишкай в някой шадраван !!!

19.01.2018 12:11:13

Анонимен

Винаги с Русия.Над 80% от българите са русофили и това неможе никой да промени колкото и да се напъва.Исторически двата народа са свързани и това е по-силно от всякаква прозападна пропаганда.

19.01.2018 08:15:20

Анонимен

Истинските българи, не слугуващите на отвъд Голямата локва!

19.01.2018 00:00:47

Анонимен

КОИ БЪЛГАРИ БЕ РУСКИТЕ СЛУГИ ЛИ.

18.01.2018 22:23:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.