• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

"Таймс" замеси България в скандал с гонене на руски дипломати (обновена)

"Таймс" замеси България в скандал с гонене на руски дипломати (обновена)

/КРОСС/ България е сред 20-те страни от Европа, които ще последват примера на Великобритания и ще изгонят руски дипломати, свързани с разузнаването заради случая „Скрипал", твърди електронното издание на британския вестник „Таймс", цитирано от БГНЕС.

„До 20 европейски страни се подготвят да изгонят руски дипломати, свързани с шпионската мрежа на Москва", пише вестникът. Конкретизирайки тази информация, „Таймс" съобщава, че „в съгласувана кампания ще вземат участие Франция, Германия, Полша, Ирландия, Нидерландия, Естония, Латвия, Литва, България, Чехия, Дания и още до 9 други държави".

Според вестника „безпрецедентния ход на координирано изгонване ще започне в понеделник с отзоваването на посланика на ЕС в Москва (Маркус Едерер) за четири седмици". Решението за отзоваването му бе взето на вчерашната среща на Европейския съвет в Брюксел.

Българският премиер Бойко Борисов участва в срещата. След нея той подчерта, че като част от ЕС България е подкрепила общото становище на ръководителите на правителства, които застанаха зад британския премиер Тереза Мей. По думите му, решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

В същото време той в аванс потвърди частично новината на "Таймс", като заяви: „Оттук нататък действително очаквам в следващата седмица доста бързи ескалации на напрежението, защото много държави ще започнат да отзовават свои посланици", каза премиерът.

Днес обаче, на партиен форум в Поморие, вторият в партия ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че България няма намерение да се присъедини към другите членки на ЕС, които изгониха руски дипломати заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал в Лондон. 

„Когато има нарушаване на националната ни сигурност, разбира се, че се предприемат съответните действия от компетентните органи. Към настоящия момент нямаме такива данни, за да пристъпим към такива действия”, обясни Цветанов.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

М-да ! Ей на това му викат..да разнасяш шербета.

24.03.2018 11:06:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.