• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

ЕК: ВЕИ, дългосрочните договори и политически зависимата КЕВР застрашават стабилността на енергийния сектор

ЕК: ВЕИ, дългосрочните договори и политически зависимата КЕВР застрашават стабилността на енергийния сектор

/КРОСС/ Европейската комисия отправи остри критики към енергетиката на България в първия си годишен доклад за състоянието на т. нар. Енергиен съюз. Комисията пое ангажимент да докладва за изпълнението на този приоритет, за да се намали зависимостта на европейските държави от енергийни суровини. 

България остава уязвима от нови прекъсвания доставките на газ, пише в документа. Вносът на природен газ и ядрено гориво в България идва изцяло от Русия, а алтернативите като централи за втечнен газ или хранилища са ограничени, припомня Еврокомисията.

Строежът на ключови инфраструктурни проекти, които биха модернизирали газопреносната мрежа и подсилили газовите връзки със съседните Гърция, Румъния, Сърбия и Турция, се бавят заради регулаторни и финансови трудности, отбелязва Брюксел.

Въпреки че цените на тока за домакинствата в България са сред най-ниските в Европа, страната е определена като най-уязвимия член в Съюза по отношение на т. нар. енергийна бедност. Това означава, че голяма част от населението е изложено на риск от бедност и не може да поддържа жилищата си достатъчно топли. На правителството се препоръчват мерки за намаляване на енергийната бедност и схеми за подпомагане социално уязвимите потребители.

Комбинация от сложни фактори и бездействие за реформиране на енергийния сектор задълбочават проблемите и застрашават финансовата стабилност на енергийните производители, смята Еврокомисията. Тя изрежда сред недостатъците експанзията на ВЕИ с щедри субсидии за изкупуването на електричество от слънчева и вятърна енергия, дългосрочните договори с фиксирани цени и слабия и политически зависим енергиен регулатор КЕВР.

Русия е стратегически партньор и основен доставчик на енергийни ресурси за българския енергиен сектор, заяви българският енергиен министър Теменужка Петкова по време на вчерашната си среща с руския министър на енергетиката Александър Новак в Москва. Двете страни потвърдиха, че коректното изпълнение на дългосрочните договори за доставка и транзит на природен газ през територията на България продължава.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.