• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Изложба „Моят идеал - свободна България" постави началото на честванията на националния празник 3 март

Изложба „Моят идеал - свободна България" постави началото на честванията на националния празник 3 март

/КРОСС/ Изложби, лекции и беседи с ученици предвижда програмата на НПМ „Шипка - Бузлуджа" по повод националния празник на България.

На 3 март паметникът Шипка посрещне хиляди български патриоти.

Начало на празничните събития постави изложбата, посветена на граф Игнатиев, „Моят идеал - свободна България". Експонатите от фонда на казанлъшкия музей са подредени във витрината на Информационния център в Казанлък. 

„Моят идеал беше и е свободна България". Тези думи граф Игнатиев казва при последното си посещение в България през месец септември 1902 година.
Фотодокументална изложба проследява последователно дейността на граф Игнатиев, която дава отражение върху историческата съдба на българския народ. Едно от таблата проследява създаването на българската Екзархия - границите и, член 10 и първия български екзарх Антим I.

В изложбата са показани също сцени от боевете на Шипка, които граф Игнатиев пряко следи. Показан е и Санстефанският мирен договор, който за една нощ е написан от Графа и неговата съпруга Екатерина. Посетителите на изложбата могат да видят подписите на тези, които участват в подписването на договора - граф Игнатиев, Александър Нелидов - секретар в царския дворец, Сафет паша - министър на външните работи и Садулат бей - посланик в австрийската столица. Последните табла в изложбата са свързани с последното посещение на граф Игнатиев в България. Преди 1902 година той става инициатор за построяване на храм-паметника в Шипка.

На 3 март в Паметника на свободата на връх Шипка ще бъде открита изложбата „Войната през погледа на военните кореспонденти" с експонати от фондовете на ИМ „ Искра".

На 2 март в Мултимедийната зала на Историческия музей проф. д.и.н. Вера Бонева ще изнесе лекция на тема „Санстефанска България: исторически граници на не/възможното".
Проф. Бонева е преподавател по „История на България „ и „Музеология" в Университета по библиотекознание и информационни технологии, автор е на 12 книги по теми, свързани с Българското Възраждане, историята на музейното дело, мястото на музеите в съвременното общество, културната история на нацията през XIX и XX век, както и на над 120 статии, свързани с тези въпроси.

Лекцията ще представи накратко обстоятелствата около подписване на Санстефанския договор от 3 март 1878г. подписан между Русия и Османската империя като основа на преговорите за приключване на Руско - Турската война от 1877/78г. „Акцентът са териториалните граници и държавно-правният статут на Княжество България, както и ролята на този ключов международноправен акт за промяна статуквото на Балканите след успешната за Русия и освободителната за България война". Ще бъдат направени сравнения с други два аналогични документа - Ферманът за учредяване на Българската екзархия от 1870г. и Берлинският договор от 1878г. Събитието е съвместно с ИМ „Искра" и Института по приложна музеология.

Като част от програмата по повод Трети март специалисти от НПМ „Шипка - Бузлуджа" ще изнесат на 1 март в ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък, беседа на тема „Освобождението на България и българският национален въпрос".

В началото на месец март НПМ „Шипка - Бузлуджа" ще обяви и статута на национален фотоконкурс за професионалисти и любители „И днес йощ Балкана". Музейни специалисти ще участват със свои материали в юбилейното електронно издание Младежка историческа общност „ Алманах - списание за хуманитарни науки".
На 3 март посещенията в Паметника на свободата ще бъдат безплатни. Свързан със събитията на Шипка, но в по - далечна перспектива е националният фотоконкурс „И днес йощ Балкана", който до края на месец февруари ще бъде обявен от НПМ „Шипка - Бузлуджа". Директорът на НПМ „Шипка - Бузлуджа" Чавдар Ангелов обяви още, че по традиция посещенията в Паметника на свободата на връх Шипка ще бъдат безплатни.

На Националния празник на Република България - 3 март, по повод тържествата на връх Шипка, между 8 ч. и 14,30 ч. ще бъде ограничено транзитното преминаване на превозни средства през Шипченския проход - път I-5 /Е-85/ Габрово - Шипка - Казанлък /в двете посоки/, информират от АПИ.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж" (път I-5 с път I-6).

Ограничението в движението през прохода Шипка не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.По инициатива на областния управител на Стара Загора инж. Георги Ранов, на 3 март в 11.05 ч. от последния етаж на сградата на Областна администрация ще бъде спуснат 50-метров национален трибагреник, който ще стига до партерното ниво. Така Областна администрация ще се включи в честванията на националния празник на България - 3 март.

Родолюбивата инициатива стана възможна благодарение на дарители, които са помогнали за нейното осъществяване. С парични средства са се включили „Све Флекс" ЕООД и ДЗИ-Стара Загора.И в Плевен започват проявите, с които ще бъде отбелязан националният празник на България.
Панихида по повод 135 години от гибелта на цар Освободител Александър II ще бъде отслужена в параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Ще бъде открита и изложба с уникални реликви на Българското възраждане.
Изложбата ще покаже за първи път в Плевен оригинални оръжия на участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро, които са притежание на Историческия музей в Бяла черква.
Сред ескпонатите са и снимка на останалите живи въстаници от четата, направена в Бяла черква през 1898 година.

По повод 3-ти март историческият музей в Смолян представя обновената археологическа част на постоянната експозиция на музея под мотото "Каменните щитове на Смолян".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.