• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Симеон Втори пред L'Express: Бях премиерът злодей, днес съм добрият цар

Симеон Втори пред L'Express: Бях премиерът злодей, днес съм добрият цар

/КРОСС/ - Сир, продължавате ли да играете роля в политическия живот на България?
- Бих определил ситуацията шеговито: ако от 2001 до 2005 г. бях премиерът злодей, днес съм възрастният добър цар. Много хора идват да се съветват с мен, а аз винаги се старая да защитавам България пред чуждестранните си гости. Разбира се, поддържам връзки с някои политици. Предавам опита си на по-младите.

- Със смъртта на вашия син Кардам наследник на българския престол става внукът ви Борис. Какво бъдеще виждате за монархията в страната си?
- Не харесвам термина „наследявам". Бях цар, оставам такъв в някакъв смисъл. Някога, когато живеех от другата страна на Желязната завеса от България, хранех надежда. Днес перспективите са различни. Изглежда ми някак неистинско да кажа, че внукът ми ще ме „наследи". Ще ме наследи за какво? Монархията не беше върната в България. Не харесвам идеи без реални измерения. За Борис трябва да се измисли различна формула, която да му позволи да съхрани историческата традиция. Снаха ми Мириам ми каза, че той скоро започва да учи български.

- Грешка ли беше, че станахте премиер?
- Не обичам да се връщам към миналото. Взех решението, защото вярвах, че така ще бъда най-полезен на родината си, която тогава беше в особено сложен период. Резултат има: днес България е член на ЕС. Със сигурност президентският пост има повече прилики с този на суверена. Но какво ли не сториха политическите ми противници, за да ми попречат да го заема. Те обаче попаднаха в още по-лоша ситуация, когато станах премиер, защото притежавах реалната изпълнителна власт. Успях да направя добри дела за страната.

- Като говорим за история, смъртта на вашия баща Борис Трети през 1943 г. само няколко дни след среща с Хитлер тъне в мистерия. Знаете ли повече днес?
- Не, през годините никакви доказателства не се появиха, затова и не мога да гадая. Логично е обаче смъртта на държавен лидер на 49 години, в отлично здраве, във вихъра на световна война да дава храна за размишления. Нищо обаче не доказва, че официалната версия - инфаркт - е грешна. Моят баща без съмнение е бил под огромен стрес. Изправил се е срещу Хитлер, отказал е подкрепа за войската му, отказал е да депортира евреи.

- Някога представяли ли сте си, че ще се върнете в София един ден?
- Абсолютно никога. Не просто не вярвах, не допусках дори, че децата ми ще могат да стъпят в България. Сбърках, подобно на Кремъл, което е известна утеха за мен! Ако през 1955 г. някой ми беше казал, че ще се върна у дома, щях да го пратя на психиатър. Всичко, което се случи след 1989 г., е невероятно. В нито една държава на Изток монархията не се върна, въпреки че принцовете получиха публичност. Под въздействието на САЩ нашите сънародници избраха републиканския режим. Аз приех тази действителност. Не обичам крайностите. Политиката изисква да се познава историята и да се учат нейните уроци. Светът е такъв, какъвто е.

 

Philippe Delorme

L'Express

Превод: „Преса"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Има предвид крадливия цар.

10.07.2015 10:27:21

Коко

Отново ни пускат мъгла за изборите

09.07.2015 22:07:04

Анонимен

То селските тъпанари най-обичат да се изявяват като плюят по Цар, щото не им стиска да плюят по пожарникар.

09.07.2015 17:34:17

Анонимен

Ако действително Царя ще ни сдобри с Русия шапка му свалям. Истината е, че само заради него ефективно ни приеха в НАТО, а после и в ЕС. Като гледам икономическата статистика най високия ръст на БВП и на чуждестранни инвестиции пак имаме по негово време. Дори да го дъвчене за имотите, пак си остава най авторитетния българин в чужбина. Или може би е Роско, а?

09.07.2015 17:32:27

Рад

И на цар Киро така му викаха, в някакъв смисъл

08.07.2015 10:25:09

Анонимен

КАКЪВ ЦАР Е ТОЗИ ДРИШЛИВ КРАДЕЦ? ТОЗИ НЕГОДНИК Е 100% - ов РУСКИ ШПИОНИН ! ТАКИВА МОШЕНИЦИ НЯМАТ МЯСТО В БЪЛГАРИЯ !

08.07.2015 10:18:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.