• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Станишев: Надявам се в края на председателството ни вече да сме в Шенген, настоящата ситуация е скандална и антиевропейска

Станишев: Надявам се в края на председателството ни вече да сме в Шенген, настоящата ситуация е скандална и антиевропейска

/КРОСС/ Неприемането на България в Шенген е скандално и неприемливо. Това за пореден път заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на специална пресконференция, свикана в София след завръщането му от Германия, където присъства на конгреса на ГСДП.

Поводът за брифинга бе предстоящ дебат в Европейския парламент, който ще за членството на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Въпросната дискусия ще се проведе в Страсбург, в петък (11 декември), и по думите на Станишев е последната възможност тази тема да бъде повдигната на най-високо ниво пред европейските институции преди началото на българското председателство на Съвета на ЕС. Темата на дебата е заявена от лидера на групата на ПЕС в Европарламента Джани Питела, а инициативата е на самия Сергей Станишев.

„Сега бе ред на социалистите да изберат темата. И предложих на Джани Питела тя да бъде за Шенген. Защото особено за България и Румъния е от изключителна важност. Защото още 2011 г. ние сме изпълнили критериите за членство. И оттогава вече 6 години чисто конюнктурно по политически съображения на една или друга страна се отлага решение на Европейския съвет. Което е скандално само по себе си. И това е един пример на поведение, на политика, която подкопава на гражданите на Европейския съюз в самия Европейски съюз. Че той си държи на думата.

Имаше председателски съвет тази седмица и темата бе одобрена. Не го афиширах досега, но сега вече е сигурно и този дебат ще се случи.

Имах среща и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и се надявам той също да изрази своята подкрепа. Както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също вече е наш приятел и съюзник по тази тема, която е важна за България", обяви Станишев.

Той обясни, че е срещнал подкрепа и от българските представители в Европарламента, от всички политически сили.

„Благодаря и на всички колеги български евродепутати. Защото, както по този въпрос, така и по други, свързани с интересите на България работим координирано. Чух се с лидерите на останалите делегации от България, за да координираме и всеки да си свърши работата в своята фракция. Защото е важно не само хора от България, Румъния и Хърватия да говорят по темата, да се чуят гласове и на италианци, британци и германци... Дебатът от страна на социалистите ще бъде повдигнат от Джани Питела, за да подчертае политическото значение от гледна точка на социалистите", допълни президентът на ПЕС.

Станишев благодари на институциите в България и на всички политически сили, че когато става въпрос за национални приоритети, все пак има диалог и се постигат решения.

„Всичко това не се прави самоцелно. Вече организирахме няколко такива инициативи и дискусии за това каква Европа искаме да видим. И на тези дебати показахме, че хора от различни политически сили, когато става дума наистина за национални интереси и приоритети, можем да си говорим, първо, защото това не навсякъде е възможно. И да намираме общи решения и посоки на действия. Бих искал разбира се да се постигне повече конкретика, но надявам се, че това предстои и по време на председателството, за да реализираме нашите интереси.

И в тези дискусии винаги съм подчертавал, че в Европа, в която се преформатира, която ще бъде различна до 2-3-4 години, е много важно България да се стреми към ядрото, за да не бъде изтласкана в периферията, което е много сериозна опасност за страната ни. А това означава членство в Шенген, стартиране на подготовка за членство в Еврозоната. Ние трябва да имаме формиран национален план за тази подготовка. Това означава активно участие във формиращата се обща европейска отбрана и сигурност, защото най-лошото, което може да ни се случи, е да останем маргинализирани в този процес. За да не се случи трябва да сме активни. И се надявам тези дебати, които ще се проведат в ЕП - това ще е още едно силно послание към страните, които все още отказват членството ни в Шенген. Много бих искал през следващата година, в края на българското председателство и трите страни - България, Румъния и Хърватия, да станат членове на Шенгенското пространство. Това ще бъде важен политически резултат за нашата страна, който ще има значение и за гражданите", заяви лидерът на европейските социалисти.

Подобен оптимизъм той изрази и за евентуално скорошно отпадане на мониторинговия доклад на Европейската комисия към страната ни.

„Надявам се също през следващата година да сме изпълнили правосъдните реформи и тези в сектор сигурност, за да отпадне към следващите европейски избори и Механизма за сътрудничество и проверка. В ЕП казах, че този Механизъм загуби своята инерция и своята роля на двигател на реформи. В много отношения той се превърна в едно рутинно упражнение и за ЕК, и за правителствата, поради липса на ясни критерии от самото начало. И в крайна сметка се превърна в механизъм за неравноправно третиране на България и Румъния. Не, че нямаме нашите проблеми в тази област, напротив, но този механизъм вече не дава своята добавена стойност. И това е мнението и на социалистите в Европа, че той вече се е изчерпал.

Необходим е общ европейски механизъм, който да засяга всички. Защото, докато България и Румъния се наблюдават стриктно, в много страни - Полша, Унгария, погазват основни европейски принципи, и нищо. Затова е нужен общ европейски механизъм - за състоянието на демокрацията, за върховенството на закона, правата на човека в целия ЕС".

Сергей Станишев за пореден път застъпи позицията, че трябва да се състави пътна карта, анализ за влизането първо в чакалнята, а после и евентуално и в самата Еврозона.

„Съставянето на пътна карта е не просто моя позиция, а е позиция, одобрена от Конгреса на БСП. Част от нашата визия е сериозна подготовка за членството в Еврозоната, защото това изисква много сериозен анализ за плюсовете, и анализ на потенциалните рискове. Наистина е нужна пътна карта, която да подготви икономиката. Не че това ще се случи тази година или догодина. Балтийските страни имаха 10 години между влизането на IRM2, което е механизъм за наблюдение, изчакване и реформи преди присъединяването към Еврозоната, и самото влизане. Но ние трябва да стартираме този път. И трябва да има национално усилие по този въпрос.

Очаквано ситуацията в Германия бе основна тема в изявлението на лидера на ПЕС. Именно там той бе вчера - на конгреса на социалдемократите, които вчера решиха все пак да започнат разговори за съставяне на правителство съвместно с християндемократите на Ангела Меркел.

„Погледите на цяла Европа са вперени в Германия. Бях на Конгреса, който продължава и днес и мога да кажа, че това е един отворен процес. Партията даде мандат на ръководството си да започне разговори за съставяне на коалиция. Това обаче е само един от етапите, защото, ако сега започнат разговори, вероятно през януари ще има втори етап на оценка на резултата и евентуално, ако има предпоставки за едно или друго решение, след това да започнат преговори по същество, по програма на евентуално правителство. И накрая, ако има резултати от това, ще се отиде на партиен референдум, както беше и през 2013 г.

Това е отворен процес - с всички опции на масата от страна на социалдемократите. И наред с това много важно, не само за тях, а и за цяла Европа - да имаме силите, като семейство да повлияем върху посоката, в която ще се развива ЕС. Защото ЕС ще се променя не само с изборите през 2019 г. Промяната се случва сега", коментира Станишев.

На въпрос каква точно е неговата позиция, дали ГСДП трябва да влезе в коалиция или да остане опозиция Станишев отговори:

„Ние нямаме намерение да се месим във вътрешни решение на ГСДП. Това е партия на над 150 години, преминала през всичко - възходи, падения, забрана по време на нацизма. Тази партия добре разбира своята отговорност и пред Германия, и пред Европа. Фактът е, обсъждали сме го и в нашата група, че е едно германско правителство със социалисти ще бъде много по-добро, отколкото правителство без социалисти. Ако днес в Германия имаше тази коалиция „Ямайка" с либерали и зелени, сега страната щеше да бъде тласната рязко надясно, защото либералите днес в Германия, са крайни неолиберали. Не е лесно никое решение, но Мартин Шулц каза много ясно - „Ние не можем да бъдем на всяка цена във властта, но не можем да бъдем и на всяка цена опозиция". Ние искаме да видим силна ГСДП, силна Германия за силна Европа. Ще следим този процес, но крайното решение ще си го вземат те. Защото няма универсален подход, който да каже това може или това не може. Ситуацията е различна и няма универсална рецепта, която да пасне навсякъде. Сигурен съм обаче, че в тези разговори и после евентуални преговори социалдемократите ще поставят много ясни социални условия и изисквания. И много важно - за първи в реч на лидера на партията - Европа, бъдещето на Европа, е поставено на първо място.

Всички варианти са на масата. Включително предсрочни избори, правителство на малцинството или пък просто социалдемократите да постигат съгласие по някои основни теми. Разговорите тепърва започват и не може да се гадае. Минимум до края на март обаче ще трае този процес. Не може да се избегнат етапите и демократичните начини за вземане на решения", допълни той.

Станишев даде и кратък коментар за вътрешнополитическата ситуация и за това дали БСП изпусна момента да внесе вот на недоверие срещу правителството и как би изглеждал едно подобно искане по време на европредседателството ни.

„Това е въпрос на тактика и преценка на ръководството на групата. Аз оценка на тактически въпроси не давам. Никое председателство не може да спре нормалния политически живот на една страна. Той си има свои закони и своя логика. По време на чешкото председателство през 2009 г., мисля че 10 правителства се смениха, но то вървеше. По време на белгийското изобщо нямаше редовно правителство.

Но по време на председателството най-добре е енергията на държавата, на нацията, да бъде фокусирана върху постигане на резултати", заяви бившият премиер и бивш председател на левицата.

Върнал се на въпроса за влизането в Шенген, кампанията, която той организира преди 2 години, и това кои са основните пречки пред България, Станишев отново изтъкна колко несправедливо е отношението към страната ни.

„Две години минаха от кампанията, която започнах. Тя даде своя отпечатък, но явно не беше достатъчна. Повтарям - това, което се случва за мен е скандално. То е неприемливо и ние много ясно и категорично като държава и като общество трябва да кажем не приемаме такъв подход, не приемаме двойния стандарт, не приемаме да сме третирани втора ръка, защото Холандия или друга страна си има вътрешни проблеми. Нас някой пита ли ни за вътрешните ни проблеми, когато трябва да изпълним някой ангажимент. Еми не ни питат, затова и ние не трябва да питаме. Затова правителството трябва да бъде още по-активно и на тези страни да им постави този въпрос достатъчно ясно и категорично - на Холандия или която и да е друга. В момента Холандия е в окото на този процес, но и на тях трябва да им се каже, на тях като на хора, които държат на думата си и се държат стриктно, „ами дръжте се стриктно". Недопустимо е обвързването на две неща - Механизма за сътрудничество и проверка по вътрешните работи и Шенген. И това са и европейските правила. Ако те държат да се покажат като европейци, да се покажат като такива.

В крайна сметка обидно е, че когато бях премиер - 2005-2006-2007 г., членството ни в ЕС не беше гарантирано. Имаше същите проблеми, много страни проявяваха скептицизъм. Защото трябваше не само Комисията да ни препоръча да станем членове, а трябваше 25 парламента да ратифицират чрез парламентарно решение. Сега би трябвало да е много по-лесно да се постигне този резултат, защото е много по-малък мащабът на решението, което трябва да се вземе в сравнение с това да пуснеш или да не пуснеш една държава в ЕС. Т.е. трябва още натиск и трябва да е национален, координиран, навсякъде, там където са пречките. Просто не можем да допускаме да ни третират така. Това е антиевропейско", завърши Сергей Станишев.

Автор: Андрей Боровинов

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

П.П. Надяваме се този и другите преди и след него национални предатели да отидат за дълго на гости при Бай Ставри и не само.

08.12.2017 16:24:51

Анонимен

Стига с този шенген , Бе вие пенции искарахте от тези глупости що ръсите .Нефелни гьонсурати нейедни........

08.12.2017 16:22:21

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.