• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 25°C

Кунева: Приветствам всеки опит да се контролира изпълнителната власт

Кунева: Приветствам всеки опит да се контролира изпълнителната власт

София /КРОСС/ Има сериозна подкрепа от страна на Германия, никой не смята да изостави България без подкрепа в нейните интереси, свързани с доставките на газ, т.е. България да бъде свързана с европейската мрежа. Това заяви пред БНР вицепремиерът Меглена Кунева.
Това до голяма степен е и въпрос на разговорите за европейския енергиен съюз. Този казус, който наистина е сериозен, с направеното досега по „Южен поток" - да получи експертна помощ от страна на германски партньори. Наистина сме в една обща координационна система, заедно с Германия и другите европейски страни, с ЕК. За мен е важно да има сигнал, че България е страна на сигурно място в ЕС и е сигурна страна по отношение на ЕС. Когато говорим за важни теми като Шенген например, бих искала думите доверие да бъдат съотнесени към неща, където България има успех, например бюджетната ни дисциплина, към спазването на европейското енергийно законодателство. Не трябва да се забравят плюсовете, които България е доказала през тези години.
За правосъдието Кунева коментира: Завършваме с осъдителни присъди 97% от обвинителните актове - това е изключително висок процент. Има едни 3%, които се препъват винаги. Това са престъпления, свързани с т.нар. високи етажи. Това означава, че тази система търпи натиск, приема натиск. Ако напрегнем усилия, тези 3% можем да ги сведем до 0. Тогава на хората ще им е ясно, че има справедливост.
Приветствам всеки опит да се контролира изпълнителната власт, каза вицепремиерът.
Меглена Кунева участва в Съвета „Общи въпроси", който подготвя Съвета на върха. За нея най-важната тема, която ще се разглежда там, е планът „Юнкер".
Това е един спешен план не само за възстановяване, но и за слагане твърдо на релсите на растежа на европейската икономика. Няма друг разговор в момента в целия ЕС, освен този за работни места. Това до голяма степен е нещо като обществена дипломация. Липсата на отчетлив растеж навсякъде, липсата на създаване на работни места, което да успокои хората за бъдещето им прави не просто европейската икономика неконкурентоспособна, а намалява оптимизма, че Европа продължава да бъде лидер в световен мащаб. Много зависим от този план, каза тя.
Кунева подчерта, че парите, които ще се дават за този план, те няма да се считат от държавния бюджет и няма да се считат за част от бюджетния дефицит на страната. По думите й, тези пари нямат общо с парите по структурните и кохезионни фондове, които Европа отпуска на България. Този план няма да произведе действия, ако той не бъде съпътстван от по-добро управление, от по-добро правене на законодателство, отчитане на излишното в едно законодателство и фокусиране само в това, което е абсолютно необходимо, категорична бе Меглена Кунева.
Друго важно на Съвета на министър-председателите ще бъдат вътрешния пазар на Европа, дигиталния пазар, европейския енергиен съюз, търговското споразумение със САЩ, както и отношенията между Украйна и Русия.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.