• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Десислава Николова, ИПИ: Задълбочава се разривът между Северна и Южна България

Десислава Николова, ИПИ: Задълбочава се разривът между Северна и Южна България

/КРОСС/Запазва се тенденцията за сериозно различие на столицата и останалите области в страната. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика/ИПИ/ за социалното и икономическо състояние на областите в България. Данните от него ще бъдат представени днес на пресконференция.

София за поредна година се отличава неимоверно от останалата част от страната. Тя е единствената област с много добро социално-икономическо състояние. София за четвърта поредна година е в самостоятелен клъстър, т.е тя няма никакви сходства с нито една от останалите области в страната. Това каза в предаването „Преди всички" главният икономист в ИПИ Десислава Николова.

Тя подчерта, че не само се запазва разривът между Северна и Южна България, а и се задълбочава:

В Северна България са и областите, които все още не успяват да възстановят своите трудови пазари от кризата. В някои от тях дори заетостта остава под критичните 40%. Такива лоши примери са Видин, Враца, Силистра, Ловеч.

Според Десислава Николова една от причините за лошото икономическо и социално положение в Северна България се дължи на липсата на инвестиции. По думите й големите икономически центрове, особено след 2009-та година, са в Южна България. Икономистът каза още, че големи компании се отказват да инвестират у нас заради липсата на квалифицирана работна ръка.

От ИПИ установяват, че там където икономиките са по-силни, има и много по-сериозни проблеми с престъпността:

Там престъпността е една от най-високите. Съответно местните правосъдни системи работят много бавно и неефективно. Делата се разглеждат в много по-дълъг срок, натовареността на съдиите е много по-голяма от средната за страната. Делът на делата, които завършват относително бързо е много нисък.

Десислава Николова посочи, че има положителна връзка на икономиката с образованието и на териториите, където икономиките са силни има и добри показатели в сферата на образованието.

Тя коментира и заявеното от министъра на финансите Владислав Горанов, че класът за прослужено време е анахронизъм и е време да се помисли за неговото отпадане:

Аз също смятам това за анахронизъм. Класът за прослужено време отпадна за държавната администрация, без силовите ведомства. Няма причина в някои ведомства тази придобивка да продължава да съществува. Няма как да се получават едни пари, едно увеличение всяка година, просто защото някой заема едно работно място.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.