• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Меморандум за икономическо сътрудничество бе подписан между България и китайската провинция Анхуей

Меморандум за икономическо сътрудничество бе подписан между България и китайската провинция Анхуей

/КРОСС/ Първи Меморандум за разбирателство за икономическо сътрудничество бе подписан между Министерство на икономиката и енергетиката на България (МИЕ) и Комисията за развитие и реформи на китайската провинция Анхуей. Той ще положи добра основа за по-активно и ползотворно сътрудничество между професионалните организации и бизнеса от двете държави, заяви заместник-министър Красин Димитров при подписването надокумента.

От китайска страна меморандумът бе подписан и от генералния директор на Комисията за развитие и реформи на Анхуей Джан Шаочун. Той е част от официалната делегация от китайската провинция Анхуей, ръководена отДжан Баошун - партиен секретар на провинциятаи председател на Постоянния комитет на Провинциалното събрание на народните представители, която е на посещение в България, по покана на МИЕ.

„Целта на визитата ни, която е на най-високо ниво от 10 години насам, е да задълбочим обмена и сътрудничеството в секторите на икономиката, селското стопанство, образованието и други. Правителството ни отдава голямо значение на сътрудничеството на Китай и страните от Централна и Източна Европа. Надяваме се чрез сътрудничеството на провинция Анхуей и министерството на икономиката и енергетиката на България да насърчаваме инвестициите и да предоставим базата за сътрудничество между предприятията и развитието на бизнеса в двете страни", каза Джан Баошан.

Компаниите, които участват на днешната среща, са поредното свидетелство за доброто партньорство между бизнеса на България иАнхуей, подчерта зам.-министър Димитров и допълни, че Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в региона на Далечния Изток.

Стокообменът между България и Китай е 1,8 млрд щ.д. за 2013 г. От представените на срещата данни от китайска страна става ясно, че близо една трета от стокообмена между България и Китай е между страната ни и провинция Анхуей.

За нас разширяването на търговско-икономическите връзки с Китай е приоритет по отношение на партньорството със страните от Азия, като усилията ни са насочени към установяване на контакти и развитие на партньорство не само на централно ниво, но и с отделни китайски провинции, каза зам.-министър Димитров. Той допълни, че Меморандумът ще даде възможност да се развият инвестиционното и търговско сътрудничество между бизнеса и организациите от България и провинция Анхуей в съответствие с действащите закони в двете страни. Те ще могат заедно да проучват възможностите за сътрудничество в изпълнението на съвместни проекти в области от взаимен интерес.

Отдаваме голямо значение на Инициативата за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), стартирана от китайското правителство през 2011 г., като добра основа за разширяване на двустранното сътрудничество с китайската страна в области от взаимен интерес като търговията, инвестициите, селското стопанство, инфраструктурата и транспорта, туризма и др.Инициативата вече дава положителни резултати: свидетели сме на нова динамика в политическия диалог на високо равнище и активизиране на икономическите връзки, обясни Красин Димитров.

МИЕ изрази готовност да окаже подкрепа на китайски фирми, желаещи да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката - машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, химическа и фармацевтична индустрия, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост, създаване и развитие на индустриални зони.

По време на днешната среща в МИЕ бе подписано и Рамково споразумение за сътрудничество между китайската BBCA Group и българската фирма „Клас Олио".

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров и генералниятдиректор на Комисията за развитие и реформи на Анхуей Джан Шаочун подчертаха желанието си за разширряване на икономическото сътрудничество между професионалните организации и бизнес средите от двете страни иувеличаване на инвестиционното партньорство между тях.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.