• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Стив Ханке: България запази своята независимост и си остави място за маневри

Проф. Стив Ханке: България запази своята независимост и си остави място за маневри

/КРОСС/Американският икономист проф. Стив Ханке, известен като бащата на българския валутен борд, коментира в интервю пред bTV Radio кои са големите печеливши и кои са губещите от решението на британците да напуснат ЕС.

Проф. Ханке коментира още как „Брекзит" ще се отрази на връзката между Русия и Великобритания, както и каква е неговата прогноза за въздействието на решението върху световната икономика.

- Професор Ханке, изненадан ли сте от решението на британците?

- Не, не съм изненадан. Защото, когато една институция загуби своята легитимност, обикновено след това следва революция. Това, което се случи е, че британците, както и други членове на Европейския съюз, смятат, че ЕС е изгубил своята легитимност. Така че не съм изненадан, че имахме една революция. И това, което революцията всъщност каза, е „не" на бюрократщината или „евро- кратщината" и „да" на независимостта и свободата.

Искам да направя някои коментари, които засягат в частност България, по отношение най-вече легитимността на европейските институции.   

- Много ще съм ви благодарна.

- Смятам, че България свърши доста добра работа в запазването на своята независимост и оставянето на място за маневри. Има три големи неща по отношение на България:

Първото е системата на валутен борд, който има България. България не е влязла официално в Евро- зоната, каквато беше и моята препоръка. Мисля, че това щеше да бъде голяма грешка.  Ако бяхте влезли в Евро- зоната, щяхте да изгубите своята независимост и способността да маневрирате. В сегашния момент, имате българският лев. Българският лев с валутния борд  е „клонинг" на еврото, ако можем така да се изразим, но не е хванат в капана на Евро- зоната.  Така че имате доста място за маневри. Ако, по някаква причина, не харесвате еврото, или еврото изчезне, можете да промените нещата с помощта на валутния борд, и левът да бъде прикрепен към американския долар или някоя друга добра валута. Така че, това е първото голямо нещо.

Второто нещо, което според мен България направи правилно, е , че не послуша Европейския съюз, и по специално канцлера Меркел, по отношение на проблема с емигрантите.  България реши, че ще контролира границите си, ще остане независима и ще контролира емигрантите. Това е нещо много голямо и много добро, според мен.

Третото нещо изглежда по-малко, но според мен е много важно - и то е, че напоследък НАТО показа желанието си да проведе военни учения, военно-морски учения в Черно море - а България показа, че не желае да участва. Аз смятам това за правилно. Мисля, че тези упражнения на НАТО са много провокативни и няма да направят нищо друго, освен да разгневят руснаците и да нажежат цялата ситуация.

Така че тези три неща, които България направи, показват степен на независимост, която според мен е добра идея.

Общо взето, бих нарекъл Европейския съюз един клуб. Клуб, на който аз не бих желал да стана член. Защото, кой би желал да участва в клуб, който заплашва да те накаже и нарани, ако го напуснеш. Особено Франция отправяше заплахи към Великобритания относно този вот, вота „Брексит", който се проведе вчера. Заплахи, че ще ги накажат, ако напуснат клуба. Така че, член, който не може да напусне клуба, не е член, а заложник!

- „Брексит", означава ли според Вас по-близък съюз между Русия и Обединеното кралство?

- Най-общо казано, според мен това е повече или по-малко печалба за Русия. Определено е позитивно развитие за Русия, защото едва вчера, Русия беше заета да развива по-близки отношения с Китай, например. Така че, това е плюс за Русия. Вероятно руснаците са щастливи от това, защото - какво е направил Европейският съюз? Точно каквото и американците. Наложил е много тежки санкции на Русия. А санкциите са политиките на глупака, те никога не дават резултат, никога не постигат желаната цел. А Щатите използват санкции в много случаи, както и Европейският съюз, който миналата седмица потвърди и утвърди санкциите срещу Русия.

- Имам един последен въпрос. Преди няколко дни, Сорос каза, че идва черен петък за икономиката, ако британците напуснат съюза след този референдум. Смятате ли, че нещо наистина лошо ще се случи със световната икономика?

- Не, според мен Сорос представа си няма за какво говори. Той се опитва да създаде проблеми -  нещо, което прави често. Той, между другото, е правил това и в България, и в много други случаи.

Факт е, че Естаблишмънт Прес, Уолстрийт Джърнъл и Файненшъл таймс, например, както и Международният Валутен Фонд, президентът на САЩ и Дейвид Камерън, премиерът на Великобритания - всички те казаха, че ще има тежки икономически последици, свързани с „Брексит".  Това ще нарани в огромен мащаб британската икономика, според тях.

Ако погледнете отблизо, както направих аз, цифрите, които те ни даваха, бяха просто грешни. Това са просто лъжи. Този огромен крах, за който говорят. Износът на Великобритания към Европейския съюз е само 12.5% от техния брутен вътрешен продукт. Така че, цифрите не са толкова големи. Не са толкова големи като тези, които Сорос и други хора подхвърляха насам-натам. При едно напускане на Европейския съюз, на Великобритания ще бъде наложено, в най-лошия случай, мито в размер на 4%. Подобно на всички други държави, които не са членки на съюза. Четири процента. Тоест, максималното въздействие, което можем да очакваме, е следното: ако митото е само 4%, а те изнасят 12.5% от своя брутен вътрешен продукт към Европейския съюз, тогава максималният удар, който биха понесли, е половин процент от брутния им вътрешен продукт. Това не е никак много. Но всъщност, ако погледнете на нещата по-реалистично и внимателно, както направих аз, тогава ще видите, че максималното въздействие върху тях би било в размер на една десета от процент от техния брутен вътрешен продукт. Едва можеш да намериш цифрата, толкова е малка.

Така че, много от нещата, които чухме в медиите, са просто тактики за сплашване, преди началото на кампанията. Разбира се, виждаме, че днес пазарът върви надолу, както и пазарите по света, защото всички бяха изненадани от вота. От неговия резултат. Според мен, това няма да окаже голямо въздействие върху Англия. И сега е чудесен момент да се купуват неща, защото всичко е евтино.  И бих казал, особено добър е моментът да се купува злато, както направих и аз тази сутрин ( петък, 24. 06. 2016г. ). Бих го препоръчал по времето, когато аз се събудих посреднощ в САЩ. Това само ми потвърди позицията, която вече бях заел. Сега може би е прекалено късно да се „хване влака", специално  в тази търговия. Но бих препоръчал да се купуват високо-качествени акции, чиято стойност пада днес, но ще се вдигне следващата седмица.              

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.