• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Корнелия Нинова: Да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежански лагер

Корнелия Нинова: Да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежански лагер

/КРОСС/ Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Днес поставяме на вашето внимание най-горещата тема в Европа в момента, която ще има последици, и то дългосрочни, и за България. Както вече знаете, Европа отново е пред миграционна криза. Европа се раздира от противоречия. Европейските лидери са на коренно различни мнения. В тази ситуация, на 28.06.2018 г. предстои среща на върха, която ще се проведе в следната бурна и тежка за всички ни ситуация. Първо   Италия и Малта на 11.06.2018г. забраниха на хуманитарен плавателен съд с 600 мигранти да се доближи до техните брегове.

Второ, австрийският канцлер Курц обяви създаване на „Ос на желаещите“ за борба с нелегалната миграция, за която се разбраха вътрешните министри на Австрия, Германия и Дания. Трето- това породи остро противоречие и противопоставяне в Германия между вътрешния министър Зеехофер и канцлера Меркел и доведе до политическа криза в германското правителство. Вътрешния министър Зеехофер заяви: „Не мога да работя повече с тази жена“. „Тази жена“ е г-жа Меркел. Той поставя ултиматум от 2 седмици да реши въпроса или  ще нареди затваряне на границите и връщане на мигрантите. В безизходица от тези обстоятелства, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер  свиква тази неделя неформална среща за даването на убежище на заинтересованите страни и България е една от тях.

Тук дойде нова изненада от вчера. Вишеградската четворка заявиха, че ще бойкотират срещата на г-н Юнкер в неделя и я обявиха за неприемлива. Г-н Орбан обяви тази среща за, цитирам: „против нормалните обичаи в ЕС“. Президентът Тръмп оцени ситуацията така: „В цяла Европа направиха голяма грешка, приемайки милиони хора, които са променили толкова силно и рязко културата й. Не искам това, което се случва с миграцията в Европа, да се случи и у нас“.

В тази сложна ситуация, идва въпросът, какви са възможностите за решение и как ще запазим националния интерес на България. Засега публично е оповестено едно възможно решение, то идва от Германия -  да се подпишат двустранни споразумения с държави като България, Гърция, Италия, подобно на това ЕС-Турция, а то е – пари срещу приемане на мигранти.  Г-жа Меркел даже каза: „Може да предложим на други държави членки на ЕС финансова помощ,  ако те се съгласят да приемат обратно мигранти“. Ето това е въпросът на въпросите, уважаеми колеги и българи:  С какво решение отива премиерът на България  на тази среща? Има ли решение на МС? Уважаеми коалиционни партньори, вас някой пита ли ви, каква е позицията на вашата коалиция и с какво послание изпращате г-н Борисов там? Уважаеми депутати, десетина на брой от ГЕРБ, вас някой пита ли ви, вашето правителство пита ли ви? А онези 1 млн. българи, които гласуваха за вас, питахте ли ги? Някой изобщо в залата знае ли г-н Борисов какво ще заяви на тази среща за България и българския национален интерес? Ще послуша ли г-н Борисов канцлера Меркел за пореден път и ще постави ли България пред ситуация да приеме мигранти, минали за пръв път през нашите граници, по официална информация на Агенцията за бежанци, 50 хиляди?

Вярна ли е информацията, питаме. И ако не е- да дойде някой да я опровергае, че на срещата на върха в София лидерите на страните-членки са обсъждали възможностите за откриване на бежански лагери в държавите от  Балканските региони. Това го пишат във френския вестник „Льо Монд“ и източниците твърдят следното-  идеята била предложена от Дания и Австрия, датският премиер заявил, че е в контакт с други европейски лидери и е оптимист за проекта.

Това се е случило на срещата на върха в София на 17.05.2018г. между 28 страни-членки и 5 държави от Западните Балкани. Вярно ли е това, господа управляващи? Искаме ние и българският народ да знаем- имало ли е такъв разговор и Има ли опасност Балканите да се превърнат в бежански лагер, защото ние от тази среща видяхме само разходката по „Моста на влюбените“ и нищо друго?

Вчера г-н Борисов направи две интересни и малко странни изказвания. Първо: „Защо БСП казват, че сме вредни, като аз се разбрах с Ердоган и спрях мигрантите“. Трябва да отдадем заслуженото и на самочувствието, и на усилията на г-н Борисов. Добре че е скромен, както той казва, и не се хвали с успехите си, но нека и да припомним, че това споразумение не го сключи България и г-н Борисов. През 2016 г. ЕС и Турция сключиха споразумение -Турия да задържа мигрантите, а Европа да й плати 6 млрд. евро.

 Но вчера имаше едно друго, подгряващо изказване от г-н Борисов: „На БСП им спират всички фондове“, което е лъжа, но защо му е след 10 години да повтаря едно и също- „а на нас ни ги пускат и сега ще получим 8% повече пари от предходния програмен период“. Въпрос, колеги управляващи: по коя програма са тези 8% повече и имат ли нещо общо с темата миграция, мигранти и интеграция на мигранти. Въпроси и тъй като г-н Борисов не уважава българския парламент, те остават без отговори.

Защото в България, уважаеми български граждани, нещата стоят така: правителството на Борисов прие национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията 2015г. - 2020 г. - официален документ. Той започва така: Увод: В основата на настоящия документ стои разбирането на феномена миграция като източник на работна сила, необходима за националната ни икономика. Цел на стратегията е превръщане на миграцията и мобилността в позитивни фактори за развитие в икономическия и демографски план за България. Има много мерки. Лицата имат право на здравно осигуряване, достъп до социални услуги, образование и жилище, но не в лагери, уважаеми българи. Имат го по следния начин: След приключване на участието в националната програма, получилите закрила могат да се установят, където пожелаят в страната.

Призовавам ви да мислим непартийно, а държавнически в този случай. Вече всички големи лидери на континента признават, че Европа сгреши като отвори вратите, не само за бежанците от войната в Сирия, а за икономически бежанци, такива по повод екологични проблеми и т.н. Всички казват сгрешихме, трябва тази грешка да се поправи. В основата на тази политика стоеше г-жа Меркел, и днес тя е подложена на огромен натиск и критика от колегите си. Европа се променя и така трябва, иначе ще я загубим, ако продължаваме по същия начин. Ние искаме Европа единна и здрава, съюз между силни държави. Правителството на Бойко Борисов досега сляпо следваше политиката на Меркел, срещу което получавахте подкрепя от нея и го представяхте като проевропейско поведение. .

И сега ли, уважаеми, ще я следвате сляпо или ще намерите сили да се противопоставите, да защитите националния интерес на България, народа си и сигурността ни. Ние не знаем и никой няма представа какво ще се случи на срещата на върха, каква позиция ще изрази нашият премиер. Ако се съгласи на споразумение- пари срещу изпращане от Европа обратно в България на мигранти, ние ще се противопоставим категорично. Ние сме се противопоставяли дори на партиите от нашето политическо семейство и сме понасяли много негативи и много удари, но сме спокойни, че сме защитили България и националния си интерес, защото алтернатива има. Борисов не желае да информира парламента и българите- каква позиция ще заеме. Ние ще направим обратното. Информираме Народното събрание и българските граждани - нашите сънародници, а след това, с писма и разговори, които ще проведем, нашата позиция ще бъде представена пред: лидерите на партиите от Вишеградската четворка, с които подписахме обща декларация за обмяна на позиции и излизане на общи такива, на г-н Ципрас, който участваше във всички форуми на ПЕС, на г-н Педро Санчес- новия министър-председател на Испания, г-н Коща министър-председател на Португалия, еврокомисари и лидери от нашето политическо семейство.

Сигурно ще кажете- защо опозицията прави това, никога не е било. Защото става въпрос за България, за българския национален интерес и за спасяването на Европа. Винаги сме имали ясна позиция, още от 2013 г. и до ден днешен, и тя ще бъде изразена пред народа ни и пред европейските лидери. Първо- вие казвате, че трябва да осигурим работна ръка чрез бежанци. Всички в годините на прехода направихме грешки, с които изгонихме наши сънародници навън. Ние казваме- да не ги заменяме с бежанци, да направим всичко възможно да ги върнем обратно. Пак заради грешки на всички се топим и сме в демографска катастрофа. Вие казвате, ще поканим бежанци да ни решат демографските проблеми и да ни правят деца. Ние казваме- дайте да предприемем мерки за българските семейства, българските млади хора, за да раждат и отглеждат децата си в България. Имаме решение още от 2013 г. на нашия Национален съвет по тази тема, както и изразена позиция в европарламента от същата година.

Най-главната цел е да избегнем превръщането на нашата страна и на Балканите в огромен бежански лагер, своеобразна буферна зона между зоните на конфликт и Шенгенската зона. България трябва да защити своите национални интереси в общата политика за справяне с бежанската криза, а те са: вместо пари за интеграция, пари за връщането на нелегалните мигранти от където са дошли. Нека се отнесем сериозно, като българи,а не като партийци, защото ако днес мълчим, утре ще е късно за българските семейства, българските деца, нашите изконни ценности и за България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПАК ПЛАШИ ГАРГИТЕ.

22.06.2018 15:58:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.