• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

България - нито самолети, нито хеликоптери, но в НАТО

България - нито самолети, нито хеликоптери, но в НАТО

/КРОСС/ В Чехия се проведе едно от най-големите изложения на военна и полицейска техника, на което страната ни отсъстваше

Хората са станали още в ранни зори, за да стигнат до летището. Затова няма как да се избегнат задръстванията по пътя. Докато се придвижват, над тях прелитат изтребители и хеликоптери. Прилича на авиошоуто в София от края на 2014 г., но не е. Вървят Дните на НАТО в Острава, Чехия. То се организира от 2001 г. и се е превърнало в традиция, в която всяка година се включват все повече страни.

Става въпрос за мащабно събитие, с участие на всички чешки силови структури - армия - ВВС и Сухопътни войски, полиция, пожарна, "Бърза помощ", Служба за охрана, както и ВВС на Словакия, Унгария, Полша, Словения, Австрия, Италия, Холандия, Франция, Испания, Литва, Румъния, Гърция, Белгия, Швеция, Великобритания и САЩ. Във фокуса тази година е Германия с мащабно присъствие на авиацията на ВВС, СВ и ВМС, силови и спасителни структури. Участва и италианската демонстрационна група Frecci Trecolori.

Изложението е на огромна площ, има изложба на сухопътна и военно-въздушна техника, въздушните демонстрации се редуват с наземни - военни и полицейски. Въпреки непрекъснатия дъжд

над 30 000 фенове се радваха на въздушно шоу,

наземен динамичен показ и статична изложба.

Сред по-интересните самолети и хеликоптери бяха бомбардировачите В-1В, В-52, конвертопланът CV-22B, новият УТС L-39NG, изтребителите JAS39C/D, F/A-18C/D, EF2000, Rafale, Tornado ECR/GR4, L-159, С-135, хеликоптерите Ми-24, Ми-171, Ми-2, NH-90, Tiger, военно-транспортните и специализирани самолети А-400М, С-295, C-160, C-27J, C-130, М-28 и P-3C.

В това шоу българи не участват и са една от малкото страни от НАТО, които са предпочели да не покажат своите възможности. Вероятно защото такива вече липсват поради поредица от грешни и определено спорни решения на редица правителства, министри и военни в областта на сигурността и отбраната. Имаме ли авиация? Естествено, най-интересното за шоуто в Острава бяха изпълненията на асовете на бойните авиации. Дори Румъния се включи с демонстрация на модернизирания й МиГ-21.

България нямаше как да участва, след като

сама реши да приземи авиацията си.

В последните две години заради политически интереси се занимаваме с това дали ще имаме 2 или 4 изправни двигателя за МиГ 29, кой ще е доставчикът и има ли далавера в това. Заради договор за поддръжка за 80 млн. лв. се спря споразумението за поддръжка. Само година по-късно се наложи правителството спешно да отпусне тези 80 млн. лв., но вече без гаранция, че ще отидат по предназначение и самолетите ще бъдат ремонтирани.

Дори спешно се наложи да се пусне проектът за купуване на нов изтребител. Но продължава да е абсолютно неясно дали ще се осъществи. До този момент не са поискани оферти от евентуалните доставчици въпреки уверенията на военния министър, че до края на годината ще имаме договор за доставка. Ако такъв се случи, той няма да е в резултат на конкурс.Така че България не участва в шоуто, защото просто няма авиация.

При хеликоптерите положението е също толкова трагично. От 12-те нови "Кугър"-а летят 4-5, но те не могат да участват, тъй като трябва да превозват официални делегации. Полицейските "Аугуста" също трябва да бъдат ремонтирани и да им се доставят резервни части, за да могат да летят.

В Дните на НАТО можеше да се види всякаква техника на пехотата на участващите държави и демонстрации по залавяне на терористи, стрелби по мишени и десант.

Можеше ли да участва и България? Не

Положението с бронираната техника не е по-различно. Преди месец командващият Сухопътните войски ген. Андрей Боцев предупреди, че ако не се извърши модернизация, ще останат само хората (не че са много). Недокомплектовката в масовия случай е над 20%, а често - над 30-40%.

А полицията? В Острава се видяха всякакви полицейски части, които демонстрираха умения и техника. Местните сили за сигурност се бориха с футболни хулигани. Бяха демонстрирани още умения за обезвреждане на терористи и освобождаване на заложници от самолет. Тук страната ни можеше да се включи поне с представители на военната полиция или жандармерията. Но явно няма желание.

Шоуто беше празник за всички с перфектната си организация. Спечелиха и търговци - летището беше пълно с щандове за фланелки, стендови модели, военни дрехи и аксесоари, баджове, лепенки, плакати, чаши, играчки, заведения за хранене и напитки и много бира, разбира се. А входът беше безплатен, за сведение на организаторите на подобни прояви в България.

Автор: Панайот Ангарев, Острава (вестник "Сега)

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тъй като нямаме армия, скоро ще храним чужда. А т.нар. военен министър може да си смени перуката, за друго не става!

27.09.2016 15:54:09

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.