• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

САЩ: Службите срещу терора извън София са без ресурси

САЩ: Службите срещу терора извън София са без ресурси

/КРОСС/В България специализираните звена за борба с тероризма като цяло са подготвени и екипирани добре, но усилията са концентрирани предимно в столицата София, а в регионалните центрове тези звена нямат достатъчен ресурс.

Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за борбата с тероризма за 2015 г.

От юли м. г. Специализираният наказателен съд за организираната престъпност и специализираната прокуратура "Антимафия" получиха правомощия да разследват и да водят дела по всичи случаи, свързани с тероризъм в България. Служителите в този съд обаче нямат експертизата да разглеждат подобни случаи, гласи втората забележка в частта за страната ни.

Българското правителство е продължило да депортира хора, смятани от него за заплаха за националната сигурност, и е увеличило екстрадициите на заподозрени чуждестранни терористи от страната.

Българското правителство работи за подобряване на мерките за предотвратяване на терористични действия, като криминализира чуждестранните терористични бойци, разработва нова стратегия за борба с тероризма, засилва операциите на националния антитерористичен център и обявява планове за подготвяне на всеобхватен закон за мерките срещу тероризма, посочва документът.

През 2015 г. България не е замразила или конфискувала активи, свързани с този тип заплаха за сигурността ѝ. Държавата обаче е идентифицирала някои ресурси като потенциално свързани с тероризъм и се води допълнително разследване.

В доклада се посочва, че сътрудничеството между България и САЩ в исторически план винаги е било силно, но някои структурни промени на ключови звена в полицията, както и последвалите нови правила са създали проблеми при съвместната работа, пише в документа.

България е член на глобалната коалиция за борба с "Ислямска държава" и многократно е отговаряла на искания за помощ, включително през март, когато Министерството на отбраната е предоставило оръжия и боеприпаси на силите на иракски Кюрдистан, посочва Държавният департамент.

Групировката "Даеш" ("Ислямска държава") продължава да е основната терористична заплаха за света на този етап. Тя е запазила внушителните си сили в Ирак и Сирия и в редиците ѝ воюват и много чужденци, обобщава докладът. Авторите отчитат обаче, че "Даеш" е била във върхова форма през пролетта на миналата година, а през втората половина на годината потенциалът ѝ започнал да намалява. Групировката обаче укрепва позициите си в Либия, където има около 5000 бойци.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.