• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

За първи път в България ще се проведе фестивалът ''От винта!''

За първи път в България ще се проведе фестивалът ''От винта!''

/КРОСС/ За първи път тази пролет (27-29 април) в страната ни ще се проведе Международният младежки фестивал за научно-техническо творчество ''От винта!''. 

Фестивалът стартира преди повече от десетилетие, през вече далечната 2006 година, но за първи тази година България ще бъде център на събитието.

На него могат да участват младежи от различни възрасти: от деца до студенти и млади професионалисти до 30-годишна възраст. Единственото условие е да имат интерес към природните и инженерните науки.

Международният Фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество «От винта!», което ще се състои на 27 април в 12.00 ч. в Централното фоайе на Руския културно-информационен център в София на ул. Шипка № 34.

Международният фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество «От винта!» ще бъде проведен под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.

Организатори на фестивала са Министерството на промишлеността и търговията на Руската Федерация, Министерството на образованието и науката на Русия, Фондацията за всестранно развитие на децата и младежта «От винта!», представителството на Россътрудничество в България и българската организация с нестопанска цел «Авиационно-космически форум».

Инициативата е с подкрепата на Координационния съвет за развитие на детското и младежкото научно-техническо творчество към Съюза на машиностроителите на Русия, обществената организация «Офицерите на Русия». А от българска страна - на Студентския съвет на Софийския университет «Св.Климент Охридски», ТИТА-КОНСУЛТ ООД, Дегри Консултинг ЕООД, агенция БГНЕС и на  National Geographic-България.

В програмата на форума ще могат да се видят разработки и модели в няколко тематични раздела:  авиация, корабостроене,  роботехника и  иновации за града. Любителите на авио и космическите технологии, на роботите, на морските съдове, на експерименталните разработки в индустрията, на 3D моделирането.

Предвиден е и научно-образователен блок: лекции на водещи преподаватели от техническите вузове на Русия и България, научно шоу на Физическия факултет на МГУ „М.В.Ломоносов“, майсторски класове за ученици, прожекции на научно-популярни филми на руския телевизионен канал „НАУКА“, интерактивни демонстрации на научни експерименти,  дискусионен клуб.

Руските участници ще представят „Безпилотен авиационен камплекс Ера-5”, „Устройство за тренировки на летци и космонавти”, телеуправляем подводен апарат „Кусто”, скоростен многофункционален тримаран и много други.

Три  8-годишни български момчета  се готвят за форума от групата за лего роботи „Робобърборко”- и това са  Георги Иванов, Кристиян Николов, Божидар  Антонов. В срещуположния възрастов диапазон са 30-годишните – главният конструктор  Недислав Веселинов, специалистът по електроника  Явор Григоров и специалистът по технологиите Георги Болашъков, които са реализирали първия в България авиационен симулатор „Фотоника”, който също ще бъде показан в една от залите на РКИЦ.

Сред ключовите събития на фестивала ще бъде хакатонът «Технотрон», в хода на който руските и български студенти  ще проверят  кой е по-добър в инженерните умения: отборите ще сглобяват учебни и състезателни безпилотни дронове и ще изпитват тяхната скорост и маневреност  на специална писта.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.