• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Вигенин пита Кунева: Как ще запазите от провал първото председателство на България на ЕС?

Вигенин пита Кунева: Как ще запазите от провал първото председателство на България на ЕС?

/КРОСС/ „Как ще запазите от провал първото председателство на България на ЕС?". Този въпрос зададе международният секретар на ПГ на БСП - лява България Кристиан Вигенин на вицепремиера Меглена Кунева в пленарна зала. Той припомни, че Великобритания, която е част от тройката на председателство на ЕС, заедно с България и Естония е провела референдум, който е взел като решение тя да излезе от съюза. Бившият външен министър подчерта, че все още не е задействан официалният механизъм за излизане от ЕС, но вероятността това да се случи е много по-голяма, отколкото вариантът това да не стане. „Поставени са под риск ЕС, конкретно България и редици политики, но и в конкретния случай председателството на България определено за втората половина на 2018 г.", подчерта Вигенин. По думите му този риск е можело да бъде определен и на много по-ранен етап. Той обясни, че в момента, в който е било определено провеждането на референдума е можело да се очаква и този изход, поради което сам е поставял въпроса не веднъж. „В нито едно от официалните решения и документи, които са били приети в този период рискът не е беше отчетен", каза той и допълни, че е крайно нелогично Великобритания, която още няма да е излязла от ЕС през 2017 г. да води председателство, което трябва да урежда въпросите по нейното напускане.

„Какви са възможните решения пред ЕС в тази ситуация и какви предложения смята да направи България пред партньорите си, така че да не бъде застрашено българското председателство от технически и политически провал", попита Вигенин. Той бе категоричен, че не можем да стоим и да чакаме някой друг да реши вместо нас. „Ние трябва да направим анализ дали ще бъдем в състояние да се подготвим адекватно за 6 месеца по-рано след като дори има забавяне в подготовката. Ако не можем, трябва да търсим други варианти", заключи Кристиан Вигенин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.