• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

"Витоша", "Студентски" и "Кремиковци" поискаха повече контрол от страна на държавата

"Витоша", "Студентски" и "Кремиковци" поискаха повече контрол от страна на държавата

/КРОСС/ Повече контрол от страна на държавата във всички обществени сфери. Около това искане се обединиха граждани от софийските райони "Витоша", "Студентски" и "Кремиковци", пред които депутати от парламентарната група на „Коалиция за България" представиха проекта „Визия за България" .
На срещата с граждани в столичния район „Витоша" присъстваха депутатите проф. Светла Бъчварова, Станислав Владимиров и Любомир Бонев.
„Демографията за мен е темата на темите - най-големият проблем пред нашата страна", коментира Станислав Владимиров. Затова и „Визия за България" е ориентирана в тази посока, с цел да се предотврати демографската катастрофа, която заплашва държавата ни. "През миналата година са родени 57 000 деца, а починалите българи са около 109 000. На практика е изчезнал един областен град за миналата година в България. И тук не включвам онези българи, които са емигрирали. С доходите, в момента, в нашата страна, и с отворения трудов пазар, много трудно можем да задържим активното, младото поколение тук. Защото разликата във възнагражденията е в пъти. Често се чува и от премиера, и от други от управляващите да казват, че ние сме настигнали Гърция по икономическо развитие, че сме настигнали Чехия отдавна, че едва ли не гоним Германия, няма нищо такова!"- коментира Станислав Владимиров. Според него нашата икономика е три пъти по-малка от чешката, около три пъти от гръцката, два пъти и половина от унгарската. Тези държави се развиват с много бързи темпове за разлика от България.
"Нишката, която преминава през цялата „Визия за България" е повече държава", акцентира проф. Светла Бъчварова. „Държавата във всички сфери, не само в социалната, но също така и в икономиката", коментира тя. Допълни, че тезата- държавата е лош стопанин, не е вярна. "Държавата била лош стопанин, затова дайте да дадем летище София, нищо че печели там 350-400 милиона на година. Трябвало да го дадем на концесия и съответно, така да покрием дълговете на БДЖ. Не мога да проумея що за политика е това! Като покрием дълговете на БДЖ, какво ще направим? БДЖ няма да стане по-добро, защото това са дългове"- отбеляза Светла Бъчварова. Тя изтъкна, че  във „Визия за България" се извеждат напред социалните функции на държавата. "Доходите в България са ниски. Разликата между най-ниските и средновисоките доходи е 8-9 пъти. По този показател сме на последно място в ЕС. В останалите държави от ЕС тази разлика е не повече от 4,5-5. Отделно от това, има една свръхбогата прослойка. По данни на БНБ и на Министерство на финансите 8000 домакинства разпределят 8 милиарда годишен доход. Затова едно от нещата, които предлагаме е подоходно облагане. За тези, които в момента плащат 10% данък до 2600 лева минимална ставка, нека да си остане 10%. Но оттук нататък скалата да се увеличава спрямо този доход до 25%, включително и данък дивидент"- каза депутатът.
„Обикаляйки страната, за да представяме „Визия за България" по регионите, всички виждаме дисбаланса, който се е получил, а именно концентрацията на ресурси в 4-5 основни града"-коментира Любомир Бонев. Той допълни, че  останалата част от страната изостава в икономическо, социално, образователно и всякакво отношение. „Визия за България", в частта си регионална политика, изцяло залага на нов подход и начин на управление на регионите. Тоест, говори се за децентрализация. "Всички виждаме и го усещаме- как с едни министерски постановления се разпределят колосални суми по неясни критерии. Дават 2,5 милиона лева за канализация в населено място с 80 души, а в същото време цели областни центрове, областни градове не получават средства. „Визия за България" залага на това, че регионалната политика трябва да е изцяло съобразена с необходимостта от финансови средства и ресурси. Да, необходимо е да се строят пътища, необходимо е да се строят магистрали, но това не е регионално развитие"- каза още Бонев.
В район „Студентски", в София, „Визия за България" представиха депутатите Христо Проданов, проф. Румен Гечев, Жельо Бойчев и Пламен Милев. Основните сектори от проекта представи проф. Гечев. Той подчерта, че над 90% от гражданите в България смятат, че е необходима алтернатива в основните ключови направления и даде примери в отделните системи - най-много в здравеопазването, образованието, икономиката. Христо Проданов акцентира върху необходимостта от алтернатива на сегашното управление, тъй като не може  държавата да продължава по този начин да се движи. „Крайно време е да спрем с мандатното мислене. БСП търси обществена подкрепа на проекта „Визия за България", за да постави началото на пътя за разрешаване на натрупалите се проблеми в държавата, с които очевидно настоящото управление не може да се справи"- коментира Проданов.
В дискусията, гражданите бяха единодушни, че основните усилия трябва да бъдат насочени в посока- справяне с опасността от демографска катастрофа, тъй като това е основен проблем в държавата.
Жельо Бойчев беше категоричен, че всички добри идеи и решения, които са заложени във „Визия за България", може да бъдат постигнати само, ако проектът получи широка подкрепа.
„Хубавото е, че с тази „Визия за България" започнахме разговори с хората. Важното е българите да повярват в перспективите, които БСП чертае. В противен случай, няма как да разчитаме на успех", коментира Жельо Бойчев. Той добави, че проблемите на София не трябва да бъдат свеждани само до ремонта на ул. „Граф Игнатиев"- той, в крайна сметка, е следствие на политиките и управлението на града в последните години.
Пред хората в „Кремиковци" проекта „Визия за България" представиха депутатите Георги Свиленски и Димитър Данчев. Акцентът в разговора с гражданите беше контролът от страна на държавата. Хората поискаха повече контрол и участие на държавата във всички процеси на социално-икономическия живот в страната. Основен акцент в дискусията беше образованието. На срещата присъстваха много учители, които категорично подкрепиха две от предложенията, залегнали във „Визия за България" в сектора „Образование" - прекратяване на финансирането на частните училища и държавни стандарти, като например- един учебник по един предмет за един клас.
„Очевидна е нуждата от промени във фискалната политика. От изнесени наскоро, по повод питане на Жельо Бойчев до финансовия министър, данни стана ясно че 2,4 милиона граждани в България живеят с доходи до 1000 лева. 800 000 от тях са с доходи до 500 лева. Същевременно само 1,3% от хората с доходите от трудови правоотношения получават над 10 000 лева. Това показва големи социални различия"- каза пред хората депутатът Димитър Данчев. Той допълни, че доходите на най-бедните спрямо доходите на най-богатите се разминават 20 пъти. "Затова ние смятаме, че плоският данък е изчерпал своята функция и е крайно време да се премине към прогресивно подоходно облагане"- аргументира се Данчев.
„Намираме се в критичен момент и ако не предприемем радикални мерки за промени, съвсем скоро ще изчезнем като нация", коментира Георги Свиленски. Той изтъкна, че в системата на здравеопазването се наливат пари, а ефектът не се усеща по никакъв начин от гражданите. "Затова една от промените, които предлагаме във „Визия за България", е болниците да престанат да бъдат търговски дружества и да се постави пациентът в центъра на здравната система"- заключи Свиленски

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.