• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Нов учебник по лични финанси и специално събитие за 400 ученици и студенти в Седмицата на парите

Нов учебник по лични финанси и специално събитие за 400 ученици и студенти в Седмицата на парите

/КРОСС/В рамките на „Световната седмица на парите" JA България организира поредица от събития, свързани с повишаването на финансовата грамотност, знанието за парите и професионалната ориентация в сферата на финансите и счетоводството. В цялата страна училища от мрежата на JA България също се включват в световната инициатива с открити уроци, посещения в институции, иновационни лагери и др. Програмата включва следните събития по дни:

27 март, понеделник

Ден на финансовата грамотност, София Тех Парк, JA Стартъп Хамбар, 9.30 - 16 часа

Като заключителна инициатива по проекта „Financial IQ: Проучване и повишаване на нивото на финансова грамотност на българските ученици", JA България организира "Ден на финансовата грамотност" в партньорство с NN България, MasterCard и УниКредит Булбанк.

Денят ще започне в 9:30 с лекции от бизнес партньорите за управление на паричните средства, след което учениците ще участват в бюджетна игра, а в следобедните часове ще работят над казус с подкрепата на бизнес ментори и ще представят своите решения пред жури, в което ще се включат представители на JA и тримата партньори по проекта.

На събитието ще бъде представено и новото учебно помагало по лични финанси за гимназиален етап, разработен от JA, в който са включени и казуси от реалния бизнес, подготвени от тримата партньори по проекта. Помагалото е подходящо за всички ученици от 8. и 9. клас и е заложено в учебния план, разработен от JA България за новия профил „Предприемачески". В „Деня на финансовата грамотност" ще се включат 60 ученици от София и страната. По-голямата част от тях са от училища, участвали в проучването на нивото на финансова грамотност, което JA проведе заедно с ОИСР и МОН преди няколко месеца.

 27 март, понеделник

JA & Mastercard обявяват конкурс за есе

В рамките на „Световната седмица на парите" и по време на „Деня на финансовата грамотност", Mastercard и JA България ще обявят ученически конкурс за есе, който стимулира информираността на младите за развитието на съвременните технологии. Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, и Джеймс Йоловски, мениджър „Програми за финансова грамотност" в JA, ще представят темата на конкурса, условията за участие и впечатляващата награда.

Дигитализацията и аз. Как технологиите помагат в ежедневието?" е темата, върху която ще могат да разсъждават гимназисти от цялата страна на възраст от 14 до 18 години. Голямата награда в конкурса е възможността за среща на живо с първия хуманоиден робот Pepper в демо зоната на Mastercard по време на технологичния форум УЕБИТ в края на април тази година, който ще събере на едно място иновации от цял свят. За авторите на трите най-високо оценени есета са предвидени допълнителни награди.

За да участват в конкурса, учениците трябва да изпратят текст с обем до 2 страници, шрифт 12,  до 11 април 2017 г. на адрес: ja.bulgaria@jabulgaria.org. С пълните условия може да се запознаете на Фейсбук страниците на Mastercard и JA България, както и на официалната интернет страница на организацията.

28 март, вторник

Джуниър иновационен лагер, София Тех Парк, JA Стартъп Хамбар, 10 - 12 часа

Ученици от 2. клас от 23. СУ „Фредерик Жолио-Кюри" с учител София Илиева и от 3. клас от 119. СУ „Академик Михаил Арнаудов" с учител Емилия Паламаркова, ще участват в първи по рода си детски иновационен лагер, свързан с финансите, организиран от JA България и двете училища. В ролята на ментори ще влязат ученици от 11. и 12. клас от 119. СУ с учител Жени Белова.

Идеята за инициативата е вдъхновена от темата на Световната седмица на парите през 2017 г. „Учи, спестявай, печели!". Малчуганите ще имат задача да направят семеен бюджет, като планират разумно различните разходи и поставят акцент върху спестяванията. За да ги подкрепи в процеса, на разположение ще бъде гост-лектор, бизнес доброволец от ОББ, а специални гости в публиката на иновационния лагер ще бъдат директорите на двете училища - Нина Чанева и Диян Стаматов.

29 март, сряда

Лекция „Как да разпознаваме парите?" с гост-лектор от БНБ, JA Стартъп Хамбар, 11 - 12 часа

В рамките на Световната седмица на парите JA България организира лекция за ученици от 11. и 12. клас. Експерт от БНБ ще говори пред над 60 ученици от столични училища за спецификите на банкнотите. Наученото ще помогне на младежите да разпознават фалшиви пари, ако попаднат на такива в обращение.

29 март, сряда

Трето издание на Младежкия кариерен форум „Професиите на бъдещето", София Тех Парк, Иновационен форум „Джон Атанасов", 13 - 18 часа

В сряда JA България организира третото издание на кариерния форум „Професиите на бъдещето". Тази година фокус на събитието са професиите във финансово-счетоводния сектор и финансово-технологичната сфера, и кариерното бъдеще, което те предлагат на младите хора. Събитието се организира в партньорство с ExperianVMware и Swiss Education Group и ще посрещне 400 ученици и студенти, които се интересуват от кариера в сферата на финансите. Специален HR панел ще бъде посветен на синдрома на прегарянето ("бърн аут"). В последния един час от събитието изпълнителни директори на шест водещи международни компании ще споделят от първо лице историята на своя кариерен успех. Лектори и пълна програма на форума тук.

2-3 април, неделя-понеделник

Финансов иновационен лагер за ученици от програма „Учебна компания", София Тех Парк, Смарт класна стая и JA Startup Хамбар

За пета година JA България и Ситибанк организират Националното състезание за финансова грамотност „Финансов иновационен лагер „за ученици от гимназиален етап. В ще вземат участие ученици от над 20 града, които през тази учебна година изучават програмата „Учебна компания" на Джуниър Ачийвмънт. Те ще решават бизнес казус, разделени в  екипи по 6 души. По време на иновационния лагер екипите ще получат подкрепа от бизнес ментори от Ситибанк. В края на втория ден от инициативата, в понеделник от 11 часа жури, в което ще участват изпълнителните директори на JA България и Ситибанк, ще оценява идеите на младежите.   

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.