• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Десницата на коафьорите с либерална нагласа

Десницата на коафьорите с либерална нагласа

/КРОСС/ Ако тези дни човек отвори произволно издание на "Америка за България", някои от излъсканите кресливолиберални сайтове у нас, ще разбере, че култовият дух на "Работническо дело" от 1955 година никъде не си е тръгвал. Той е още тук, той е сред нас и десетките брутално сладникави репортажи от учредяването на партия "Да, България" го доказват. Между другото народът, както винаги, е на висота. Още преди формацията да бъде официално създадена, името на партията бе трансформирано в "Дай, България", а пък понеже бе учредена в столичен мол, хората веднага започнаха да я наричат партия "МОЛец".

Пропагандата ала "Работническо дело" мина през десетки възхвали на св. Христо Иванов и почти свидетелски показания, че едно ръкостискане с него лекува лумбаго, червен вятър и остеопороза. Тя се изяви под формата на пряко предаване на учредителното събрание и напоително пресътворяване на думите, които са казани там. Разбира се, има известни разлики между 1955 и 2017 година - в миналото основен герой на пропагандата беше работникът, а сега се набляга с любовно възхищение на ай-ти специалистите, предприемачите, мениджърите, тенисистките-филантропки и коафьорите с либерална нагласа. Хиляди спящи клетки, които доскоро минаваха за активни, но необвързани граждани, сега бяха разконспирирани, защото очевидно им бе спусната директива колективно да стават членове на "Да, България" и да бичат фейсбук-статуси, пълни с любовен патос, колкото първите поетични опити на млада гимназистка по време на хормонална буря. Така от грантовото блато изпълзяха на припек и Антоанета Цонева, и Емил Джасим, и Виктор Стоянов, и страшно много други градски сноби, позабравени идеолози на летните протести и посетители на луксозните ресторанти. В самия ден на учредяването знак за живот даде и ексрепортерът Найо Тицин, който получава титлата "Писател на най-снобския статус за 2017 година", защото не вярвам някой друг да е в състояние да го бие. В него Тицин пишеше, че пие бразилско кафе в Париж, отворил е Макбука си, който бил създаден като идея в Калифорния, но бил сглобен в Китай, джиткал из фейсбука и гледал учредителното събрание на "Да, България", първата автентична антикорупционна партия от 13 години насам, която била създадена не в лабораториите на ДС.

Е, да, друго е да се похвалиш колко си богат и да дадеш знак, че новата формация, въпреки стоновете за бедността в България, си остава свърталище на умните, красивите и доходоносните. По-късно Тицин се опита да си изтрие статуса, но в електронната епоха следите винаги остават. Заради това ще използваме неговите откровения, за да започнем анализа си на новото явление. Забележете - според ексжурналиста от 13 години насам не е имало друго такова явление. А какво е станало преди 13 години? Това е много важен въпрос, защото в неговия отговор ще можем да разбием върховната опорка на св. Христо Иванов, че няма ляво, няма дясно, важното е всички да сме срещу корупцията. И отговорът е очевиден - преди 13 години бе създадена партията Демократи за силна България, персоналната секта на Иван Костов, формацията на богатите реститутки и антикомунистическите зомбита. Две трети от присъстващите в залата на мола учредители на "Да, България" последователно са били гласоподаватели, а и членове на СДС, след това на ДСБ, на Реформаторския блок, а сега и на новата формация. Едни и същи хора като политически паразити правят проект след проект, изяждат сърцевината му, смучат кръв и надежди от избирателите, а след това като изнасилвачи изоставят черупката и тръгват да правят нещо ново. Това е цикълът на развитие на българската десница и той става все по-очевиден с всеки нов проект, който ни се рекламира на хоризонта като върховно оръжие на морала, като титаничен оргазъм на честност, почтенност и битка с неправдата.

Новото в "Да, България" е, че старата десница с ужас установи, че в най-бедната държава в ЕС не е гот да се прави на върховен богаташ този, който никога не е знаел какво чудо е това да не можеш да си платиш сметката за тока или да се чудиш с какви пари да пратиш децата на училище. Заради това в патетичните откровения на Кристиан Таков по време на учредяването за първи път в историята на дясната мисъл от време на прехода у нас бе засегната бедността, но от сто километра си личи, че това е единствено упражнение по лиризъм и нищо повече. Събраните в залата на мола никога няма да могат да избягат от психиката на затвореното клубче, което съществува основно онлайн и мисли с хаштагове, а не с реални проблеми. Упражненията по социалната тема са опит да се поправят грешките от 2013 година, когато същите хора се оказаха в огромна изолация на жълтите павета и яко глътнаха вода, нещо, което се опитаха да представят като победа. Тогава, въпреки всички опити в провинцията, никой не излезе да протестира, защото хората по никакъв начин не се припознаха в кресльовците-сноби, които твърдяха, че е позорно да се протестира срещу високите цени на тока, защото е много по-яко да се скача за морал в политиката.

Върху доклада на св. Христо Иванов пък може да се разсъждава в отделна статия, но тук ще отбележим една друга върховна ирония, останала неразпозната от колективната найотициновщина. Иванов нарече появата на партията си "историческа необходимост". Яко. Това е върховна марксистко-ленинска постановка, което ознчава, че свободният полет на мисълта на новото дясно, което крие, че е дясно, стъпва върху класиците, макар и несъзнателно. Престанаха да преподават Маркс в университетите у нас, но ето "Да, България" го преоткри интуитивно, дори и това да причини суицидални пориви у Антоанета Цонева.

Проблематичното в "няма ляво, няма дясно" десницата е това, че вероятно за първи път в българската история една фондация си прави партия. Няма как да избягаме от усещането, че всички стипендианти на "Америка за България" и любими събеседници на порочния кръг "Капитал" бяха натикани в една зала, зорлем да създават политически проект, преди Доналд Тръмп окончателно да ореже държавното финансиране от страна на САЩ. В този смисъл в бързането може да видим нещо позитивно - пророците на грантовата демокрация се усетиха заплашени и заради това колективно се втурнаха да се спасяват, защото геополитическите промени в света вещаят много буреносни времена, особено за редовните посетители на коктейлите в американското посолство. Това е последен опит за инженерство, за имплантиране в тъканта на българското общество всички странни обяснения на света, за да може грантовата интелигенция да си осигури нов цикъл на паразитно съществуване.

Заради това в тази политическа драма изниква още един въпрос - каква ще е съдбата на ДСБ. Защото според Тицин и сие това е била другата антикорупционна партия в България. Ако приемем, че между двете има интелектуална приемственост, тогава трябва да предположим, че и "Да, България" ще се движи на нива между 2 и 4 процента и при първа възможност ще се коалира с ГЕРБ. Защото св. Христо Иванов доказа, че тази трансформация е възможна и закономерна. Точно една година бе минала от репликата му, че Бойко Борисов е мутра и той стана министър в кабинета на "мутрата". Обаче ДСБ все още не се е изпарило от дясното бунище и можем смело да твърдим, че традиционно стриганият с лъжи десен избирател ще бъде разтърсен от мощна шизофрения кое точно е нашето момче - Радан Кънев или Христо Иванов. Вероятно инженерите в сянка от "Америка за България" вече работят върху проекта за коалиция между двете партии, но това е нож с две остриета, защото ще разбие опорката на "Да, България", че няма ляво и дясно. Радан се самообяви за консерватор, а Христо Иванов почти преоткри марксизма, макар и в пристъп на антикорупционен патос. Как ще се развиват тези два вектора е една интелектуална мистерия, която обаче не е достатъчно интересна, че да й се посветим изцяло.

"Да, България" още отсега дразни доста, защото представлява метафора на дясното лицемерие. И понеже не е добре да говорим с общи приказки, ще дадем пример с конкретен човек - Антоанета Цонева. В патетичен статус във фейсбук тя обясни защо се записва за член на партията - "Каквото и да вещаят всички спин доктори - аз вчера попълних декларация да стана член на Да, България, и знам, че това е организацията, която ще хакне системата. Участвам!".

Ще хакне системата?

Хакне?

Тук намирисва на пълзящ путинизъм. Иначе не мога да си обясня защо, когато Путин хаква системата, това е много лошо и катастрофа, а като го прави Антоанета Цонева, това трябва да ни изпълва с радостни предчувствия. Да припомним - госпожа Цонева последователно е вярвала, че СДС, ДСБ и Реформаторския блок също ще хакват наляво и надясно, а те единствено бъгнаха България. Позата на абсолютна невинност е отвратителна, когато идва от хора, които отново и отново са съучаствали в големите кражби на прехода, дори и само с гласа си. Опитът винаги да се правиш на политическа девственица може да е добър маркетингов трик за девойка от публичен дом, но в политиката това издава само върховна мерзост. Същите хора, които само преди три години ни убеждаваха във върховната си моралност, след това се гушнаха с Бойко Борисов в името на държавните заплати и заместник-министерските кресла. Заради това е трудно да повярваш, че тази партия ще направи хак на системата.

Автор: Александър Симов (Поглед.инфо)

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Само, че комуниста престъпник е научен негативно да окачествява другите, като им приписва собствените си качества.

15.01.2017 13:20:29

Анонимен

Тия миризливи уроди с кафяво-червени ватени панталони, и ушанки върху "чугунените си глави" , знаят много добре, времето им изтича макар и бавно..! И след като изтече до край, това ще е техния естесвен край, затова са се активизирали толкова много напоследък, за това е целия вой..! Щото и сега ако не успеят, а те няма как да успеят, освен ако не измислят пак някоя много голяма мизерия...., просто заминават на 'бунището на историята"...! Това младото поколение дето расте сега въобще не го интересуват прогнилите им лозунги, манифестации, ръждясалото оръжие на съветски съюз, и всичките простотии дето ги ръсят по цял ден, освен ако не са някакви крайно малоумни и захлупени..! Тия им бяха любимите деца, щото можеше да си манипулират както си искат...те искаха целия народ да станат такива! Другари, свърши това време просто го разберете един път завинаги годината е 2017, а не нито 1987, нито 1967..! Младите хора (до 35-37.. години) искат да пътуват, да опознават света, да комуникират, да се развиват, да работят, да използват нови технологии (не само информационни), да ходят свободно като свободни хора по фестивали, концерти, изложби, да се чувстват свободни и значими, да мечтаят..! И така трябвада бъде..! А вие вашите глупости и лъжлива демагогия с която ни тровихте повечен от 70 години, спокойно може да ги заровите някъде под Хайнбоаз, Белене, мини Бобов дол, Кремиковци..., където поискате..! Уверявам ви , че на никой няма да им липсват нито лъжите ви, нито вас самите..! Сбогом, 21в. не е Вашия век, 21в. ще е Нашия век...!!!

15.01.2017 13:19:19

Анонимен

Е САШЕ, МНОГО СИ ТЪП САШЕ.КОЛКО ТЕ ИЗДАВАВА НАПИСАНОТО,АКО ЗАНЕШ. Войниците на кривия огледален свят настъпват по ленински Политическият имбецил в нета трябва само да се оближе и да продължи да атакува Особено агресивни са тези с червено-кафява евразийска окраска, защото те напоследък са легиони в интернет пространството и съвсем не бродят там случайно, а са развъдени изкуствено и пуснати да воюват. Срещу собствения си народ, срещу способността му да мисли нормално. Очевидно е, че имат ясно дефинирана цел-да превърнат всички ни в идиоти, които да се кланят на техния идол Кашчей от онази кула с петолъчката. И настъпват по ленински.

15.01.2017 13:16:39

Анонимен

Не знам БСП какво си въобрази изведнъж, че толкова се вълнува на темата избори? Ние помним какво направиха,а те вероятно са изпаднали в удобна амнезия. Не мисля, че по досегашната схема -" смяна на местата", можем да постигнем успешно развитие. Отговорността досега се размиваше, кражбите не преставаха, възмездие и правосъдие все така няма. Моделът е напълно неработещ. Трябва да се мисли в друга посока. Никой не говори за това, обаче.

15.01.2017 11:48:57

Анонимен

ЗА САШКО МОРАЛ Е ДА СЕ ГУШНЕ С ДПС И МСКОВСКИ ГРАНДОВЕ

15.01.2017 11:47:07

Мао

Сашко мама , гледам си надул бухките откакто мина на Московска разкладка или как му викате Грандове , както се казва откакто мина под крилото на Гестапото и разлюби Америката , а какви оди лееше за нея , помниш ли Сашко . Какво само прави Московската разкладка , естествено тайно , без отчет , само БУЗКИТЕ издават голямото лапане , но това явно не стига Сашко завижда и на други дето лапали , не можело така , те другите си показвали всеки ден паничката , всички виждали какво папкат , НЕ НЕ МОЖЕ ТАКА , ПАПКАНЕТО Е САМО ТАЙНО И САМО ЗА ТАКИВА КАТО НАШ БУЗЛЬО .......

15.01.2017 11:35:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.