• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Дани Каназирева: Референдум за земята е лъжа. Не се хващайте!

Дани Каназирева: Референдум за земята е лъжа. Не се хващайте!

/КРОСС/ "Искането на Атака за референдум относно забрана на продажба на земя на чужденци е лъжа, която цели да заблуди хората и да отклони вниманието им от провала в управлението на държавата", счита адвокат Дани Каназирева, председател на групата общински съветници „Обединение за Пловдив".

Каназирева е категорична, че инициативата за допитването категорично противоречи на Конституцията на Република България, на Закона за референдумите и Търговския закон, както и на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. "Очевидно Волен Сидеров се опитва да се направи на загрижен с помощта на манипулацията", допълва още тя.

В официалното становище на Каназирева се казва следното:

"Референдум по въпросната тема не може да има по три причини.

Първо, Конституцията /чл. 5, ал. 4/ гласи, че международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната и имат предимство пред тези норми на националното законодателство, които им противоречат. Такъв международен договор е Договорът за присъединяване на България към ЕС, ратифициран със закон от Народното събрание на 11.05.2005 г. В приложение № VI, раздел 3 „Свободно движение на капитали", т. 2 е посочено, че България може да запази в сила, за срок от седем години от датата на присъединяване, ограниченията, съществуващи в нейното законодателство по отношение на придобиването на право на собственост върху земеделска земя, гори и горска земя от граждани на друга държава - членка на ЕС. Тези седем години изтичат в края на тази година и България няма друг избор, освен да изпълнява ангажиментите си, един от които е отваряне на пазара на земеделска земя.

Второ. Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местно самоуправление или т.нар. Закон за референдумите забранява да се провежда допитване по международните задължения. В чл. 9, ал. 4 се казва: „Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация". Това означава, че допитването по тема за земята би могло да бъде проведено преди присъединяването на България към ЕС и че днес то ще бъде невалидно и следователно лишено от смисъл.

Трето. Дори и в момента всеки чужденец може да купи земя колкото пожелае само след регистрация на фирма в България. Всеки гражданин - на Германия, Русия или Зимбабве - има възможност лесно да заобиколи забраната за придобиване на земя. В чл. 65 от Търговския закон се казва, че няма ограничения за апорти на земя в търговски дружества или продобиване на земя от тях. В същия закон е записано, че собственик на българското търговско дружество може да бъде всеки дееспособен български или чуждестранен гражданин."

"Учудващо е, че не някой друг, а именно народните представители от Атака, от които се очаква не само да спазват законите, но и да ги приемат, безапелационно погазват Конституцията и демонстрират некомпетентност и популизъм, граничащ със саботиране на равноправното членство на България в Европейския съюз. Категорично не приемаме подобни манипулации, тъй като нашият принцип е да правим честна и работеща политика", коментира още тя.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Каназирева е проста пача, която имайки огромен ресурс от свободно време, би трябвало да е вникнала повече в законите на РБ. Съобразно нейните точки: 1. Несъмнено вярно. Така и трябва да бъде, приоритетът е избран правилно в Конституцията. Но, това няма нищо общо с провеждането на референдум. Ако народът се произнесе против ратифициран международен договор (споразумение), последният може да се денонсира. Никъде не е казано, а и не бива да е така, че веднъж приети международни сбогодби трябва да са вечни и неотменими. 2. Истина. Но, също не противоречи на провеждането на референдум. Пише, че "може да се произвежда преди". Това не означава, че "не може да се произвежда след". Не е упоменато изрично, че съществува забрана в този смисъл. Нещо повече, в този закон, в същия член се коментира кога не може да се решават въпроси с референдум и са описани членовете от Конституцията, които ги засягат. Споменат е примерно чл. 84 от Конституцията, но не е споменат чл. 85 от нея, където именно се третират международните споразумения на България, тяхното анонсиране и денонсиране. Следователно може да се денонсира международно споразумение чрез референдум. 3. Няма отношение по темата, това са скудоумни интерпретации. Дори по-скоро подкрепят идеята за референдум. Щом, според Каназирева, и в момента няма проблем чужденци да купуват земя в България, защо нещата не се запазят настоящите, каквато е и целта на референдума?!

08.01.2014 15:47:56

Анонимен

Много е права!

08.01.2014 10:52:05

Анонимен

И Дани Каназирева е лъжа! Но тя е голяма лъжа!

08.01.2014 10:47:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.