• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Икономическият печат на 6 ноември 2019 година

Икономическият печат на 6 ноември 2019 година

Труд Страх от съдбата спира донорите. 42% от българите се страхуват да не предизвикат съдбата, ако станат донори на органи. 57 на сто се боят медицинските екипи да не пестят усилията си за спасяването на живота на човек, дал съгласието си за донорство. 34% са на мнение, че "не искат да мислят за фатални неща", затова нито разговарят по темата, нито дават съгласие за донорство. В това вярват по-ниско образованите групи. Данните идват от проучване на "Алфа Рисърч", поръчано от Министерство на здравеопазването. То е проведено в периода 21-30 септември чрез 800 интервюта. Изследването беше представено при старта на кампанията "Да! За живот!", който бе даден от здравния министър Кирил Ананиев.

Всеки пети има морално-религиозни причини да не стане донор. Проучването показва още, че три четвърти от българите биха потърсили възможност за трансплантация при нужда, но едва една трета биха дали съгласие за донорство на органи. 74,1 % казват, че ако им се наложи - на тях или на техен близък - биха потърсили възможност за трансплантация. 8% не биха се възползвали от трансплантация при нужда.

35.2 на сто от хората декларират съгласие да станат донори при евентуален инцидент. Над 50 на сто смятат, че хората сами трябва да декларират желанието си за донорство. В момента законодателството ни изисква изрично деклариране на отказ от донорство.

Българският шеф - най-строг към жените. Шефовете в България са най-строги и взискателни към жените спрямо работодателите в останалите страни от ЕС. През 2018 г. 31% от работещите жени в ЕС са били на непълно работно време, както и 9% от мъжете, сочат данните на Евростат. Това дава възможност на жените да се грижат за децата си като например да ги взимат от училище, както и да вършат редица домашни задължения. В това отношение България е на последно място в ЕС като само 2% жените работят на непълно работно време, а делът на мъжете е още по-нисък - 1,7%. Най-близо до нас е Унгария с 6,3% работещи почасово жени.

Холандия е на първо място в почасовата заетост, където 76% от жените работят по този начин. Челната тройка се допълва от Австрия и Германия където над 46% от работещите жени са заети почасово. В Белгия делът на почасово заетите жени е 41%, а във Великобритания - 40%.

Същевременно редица фирми в България с чуждестранни собственици и началници държат жените да стоят плътно по 9 часа на работното си място и да ползват регламентирана обедна почивка, въпреки че в техните държави много често не се работи по тези правила.

По отношение на общата заетост няма голяма разлика между България и ЕС. У нас работят 63,9% от жените, а общо за ЕС са заети 63,3% от дамите.

Когато работят, мъжете обикновено заемат по-високи позиции от жените, показват още данните на Евростат. Например само около една трета (34%) от мениджърите в ЕС са жени. Най-голям е делът на ръководните постове, заети от дами, в Латвия (45%), Полша (42%), България, Литва, Унгария и Швеция (всички по 39%). А най-малко жени шефове има Кипър (17%), Люксембург (25%), Холандия (26%), Чехия, Дания, Гърция и Италия (всички по 27%).

24 часа

Мениджърът на 2019: Благосъстоянието идва от бизнеса, но от него по-важно е само образованието. Благосъстоянието идва от бизнеса, но от него по-важно е само образованието.

Тази позиция на Светла Несторова предизвика подкрепа с бурни аплодисменти от десетки собственици и ръководители на компании в Националната опера.

Главният изпълнителен директор на "Булстрад живот Виена иншурънс груп" стана мениджър на годината в конкурса на списание "Мениджър".

Светла Несторова от 15 години ръководи застрахователната компания, но за първи път попада в десетката на най-добрите мениджъри. Приходите на бизнеса на компаниите финалисти надхвърлят 625 милиона лева.

Светла Несторова спечели конкурса от раз и получи наградата от президента Румен Радев.

Компанията ни след 5 дни ще навърши 25 години. Никога не сме се осмелявали да кандидатстваме за конкурса, защото не сме се мислели за достатъчно големи, но се оказа, че работейки, сме станали лидер на пазара и не сме разбрали, че задаваме тенденциите, сподели развълнувана Несторова. Тя пожела на всички да не забравят това, което смятат за ценно, защото само от тях зависи да го сбъднат. Но и че това, което създаваме за себе си и децата си, трябва да го правим заедно.

Останалите 9-има финалисти в конкурса бяха Асен Гзоргиев, изпълнителен директор на "Ейч Пи Инк. България", Весела Илиева - на "Юник Естейт", Доброслав Димитров на "Империя Онлайн", Мариела Маджарова на "Телерик Електроникс", Мария Гоашнова на "Дентсу Иджис Нетуърк България", Радослав Николов на SAP Labs България, Христо Христов на "Дискордиа", Георги Заманов на "Алианц банк България" и Димитър Гълъбов на "Съдърланд България".

Още от статията на 24 часа

Няма да вдигат възрастта за пенсия! Остава си 65 г. Няма да има ново вдигане на възрастта за пенсия. Остава постепенното вдигане на възрастта всяка година, докато се изравни на 65 г. и за мъжете, и за жените през 2037 г. Тези промени в Кодекса за социално осигураване бяха приети още през 2015 г. и не се планират нови реформи, заявиха категорично от социалното министерство вчера.

Причина за уточнението е публикуваната през тази седмица актуализирана Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.). В нея е записано да се вдига постепенно възрастта за пенсиониране. Това обаче са предложения от 2012 г., когато реформата все още не бе факт.

Стара била и идеята да се даде възможност на пенсионните дружества да управляват няколко подфонда с различен риск на вложенията и съответно доходност, а бъдещите пенсионери сами да избират в какъв от тези фондове да оставят парите си.

"Предложеният за обществени консултации проект на отчет включва предприетите комплексни действия, мерки, принципни виждания за преодоляване на демографските предизвикателства и адаптиране на секторните политики към демографските промени. В проекта на документа не се предлагат нови мерки за "повишаване на пенсионната възраст и стаж", "ограничаване на ранното пенсиониране" или "въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система", уточняват от социалното министерство. Те са категорични, че предложеният за обществено обсъждане проект на отчет за 2018 г. не съдържа нови мерки и предложения за допълнително нарастване на пенсионната възраст и стаж.

Сега за работещите мъже в масовата трета категория труд нарастването е с месец на година. Така през 2020 -а те ще могат да се пенсионират на 64 г. и 3 месеца.

Сега

Прокуратурата се изгаври със семейството на лидера на БОЕЦ. Лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев, който месеци наред организира протести срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, стана мишена на абсурдни действия от страна на държавното обвинение. Във вторник прокуратурата му е наложила изрична забрана да напуска страната, въпреки че след по-малко от седмица той трябва да замине заедно със съпругата си Мариела за Франция. Там на жената трябва да бъде направена животоспасяваща трансплантация, чийто донор е самият Георгиев.

След като в медиите се вдигна шум, в късния следобед прокуратурата обяви, че забраната е отменена, и се оправда, че не е знаела за какво става дума. Твърдението й веднага бе опровергано от адвоката на Георгиев Николай Хаджигенов.

Председателят на БОЕЦ вече половин година е с повдигнато обвинение за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди на двама души от екип на Канал 3, които в продължение на няколко дни преследваха с камера и микрофон семейството му във Видин. Не е ясно защо за такова провинение изобщо се налага забрана за напускане на страната.

Пред "Сега" Георгиев разказа, че забраната му е била наложена преди месец и е била обжалвана. Адвокат Хаджигенов уточни, че е поискано разрешение за напускане на страната само за конкретен период, като изрично е посочена целта на пътуването в чужбина - жизнено необходимо лечение. Съпругата на Георгиев Мариела е в терминален стадий на бъбречна недостатъчност и от година и половина двамата се опитват да намерят лечение в чужбина.

Българите смятат, че демокрацията е в опасност. 30 години след падането на Берлинската стена и старта на промените хората в Източна Европа масово смятат, че резултатите от мирните им революции не са на очакваното равнище. Българите не вярват, че изборите са честни, и смятат, че демокрацията в страната е в опасност. Това сочи анализ на фондация "Отворено общество" на резултати от проучване на YouGov.

Анкетирани са били 12 500 души в България, Чехия, Полша, Румъния, Словакия и Германия. В България в проучването са участвали 1500 души.

76% от анкетираните българи не вярват в честността на изборите, което ги нарежда на първо място сред проучваните държави. В Румъния и Унгария малко над половината анкетирани изразяват съмнения в свободния вот, а в Германия - под 1/5.

Българите са и най-притеснени за върховенството на закона. Според 74% то е застрашено. Подобни са и резултатите в Словакия и Румъния, където на това мнение са съответно 70% и 68% от анкетираните.

Повече от половината българи - 56%, смятат, че демокрацията е в опасност. 61% се страхуват да критикуват публично правителството.

„Либералните ценности, които на практика свалиха комунизма, в момента са заплашени от надигащия се популизъм. Но въпреки възхода на популизма и политическия климат духът на недоволство и готовност за промяна съществува", отбелязват авторите на анализа на "Отворено общество". В него се посочва изрично поредицата от протести срещу избора на

Монитор

22 школа учат хлапета със специални потребности. 22 училища и детски градини предлагат иновативно обучение за хлапета със специални образователни потребности.

В списъка влизат три прогресивни училища, които се фокусират върху напредъка на детето и това какви са неговите нужди. 13 пък са частните образователни институции, в които се следва педагогическа система „Монтесори", сочи проверка на „Монитор" в регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Те се допълват от шест иновативни школа, които са избрали различения педагогически подход в отделни свои паралелки, посочват от МОН.

Учениците, които се обучават в прогресивните училища, техните родители и учители са общност. Хлапетата в един клас са не повече от 20-22, като на всеки десет има по един педагог. Всеки малчуган следва индивидуален план за учене заедно с учителите и родителите.

„Това дава възможност фокусът да е върху ученето и напредъка на детето какви са неговите нужди, за да може да се придвижи напред. Може да се окаже, че причината да не напредва по даден предмет е различна и то има някакви други нужди, които му пречат", обясни основателят на мрежата прогресивни училища Явор Джонев. В прогресивните училища гледат на образованието като развитие на цялостната личност. За целта имат три направления на обучение - традиционните, мета и изследователски предмети. Вместо с оценки напредъкът на децата се следи по списък от компетентности, които трябва да бъдат развити по даден предмет. Важното е всеки да овладее базовото ниво.

В две от прогресивните училища има по 1-2 хлапета със СОП, но в третото тази есен стартира специален клас от 9 деца с аутизъм. То е по иновативен проект, разработен от Фондация "Образователно равенство - Аутизъм - България". За всеки малчуган е разработен индивидуален учебен план, който се променя успоредно с прогреса на детето. Работата се осъществява по специализирана образователна програма под супервизията на Ана Лоининг, сертифициран обучител по прилаганите 4 вида терапии с 18-годишен ефективен опит. Програмата включва 32 урока, които в себе си интегрират тези четири терапии. Всеки от тях има репертоар, като едно нещо се смята за усвоено само когато се повтори три пъти в един и същи ден и три различни ситуации пред три различни специалисти. Например при имитиращия - първо се започва с повтаряне на движение, видяно от учителя, докато не започне детето да го изпълнява под вербална команда. Самото обучение през деня пък има три нива - учебно, игрово и в психомоторната зала. След това за децата се провеждат и извънкласни занимания - сугестопедия, йога, плуване, музика, които отново са в училището и така родителите не трябва да обикалят града. През цялото време с всяко дете работи различен специалист, които също се обучават успоредно с децата.
Източник Монитор

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.