• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Предстоящи събития в страната за утре, 24 май

Предстоящи събития в страната за утре, 24 май

/КРОСС/ ***

Ватикана.
Премиерът Бойко Борисов ще присъства на молебен в църквата „Свети Павел" в Рим, където ще бъдат и представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе".

***
София.
Най-старият препис на „История славянобългарска" - Котленският, дело на Софроний Врачански, ще бъде изложен в Президентството по случай 24 май. Държавният глава Росен Плевнелиев ще посрещне лично първите посетители на „Дондуков" 2.

***
София.
Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в традиционното шествие за 24 май, което ще тръгне от площада пред Президентството. Пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" в столицата държавният глава ще вземе участие в официалната церемония, с която ще бъде отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Президентът ще положи венец пред монумента на светите братя и ще произнесе слово. В Националния исторически музей президентът Росен Плевнелиев дава традиционния прием за 24 май.

***
Астана.
Министърът на икономиката Божидар Лукарски е на посещение в Република Казахстан за участие в Осмия Астанински икономически форум, където ще присъства и на откриването на Национална изложба по повод деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, в Националния музей на Казахстан.

***
София.
От 10.30 ч. министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще оглавят празничното шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, следвани от министри и официални лица, учители, просветни и културни дейци, ученици и граждани. В тържественото шествие участие ще вземе и министърът на образованието, науката, изследванията и спорта на Словашката република Юрай Дракслер, който е на официално посещение у нас, съпровождан от посланика на Словашката Република в България Мариан Якубоци.


***
София.
В 11 ч. на Околовръстен път срещу Ботаническата градина началникът на „Пътна Полиция" в ГДНП комисар Бойко Рановски ще обяви и резултатите от първия ден работа на мобилните системи за контрол.

***
София.
В 11.45 ч. с академично тържество в Аулата на Софийския университет най-старото висше училище в България ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май. Празникът ще започне в 11.45 ч. с приветствено слово на ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. дин. Иван Илчев.
Академическият съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която ще започне в 11 ч. при паметника на Свети Кирил и Методий. Академическият съвет на Алма матер ще се присъедини към празничното общоградско шествие в 10.50 ч. от главния вход на Ректората.

***
София.
От 14 ч. в сградата на студентски стол №17, ул. „Боян Каменов" официално ще се открие филиал на Столична библиотека в район „Студентски". Лентата ще прережат кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на район „Студентски" Димитър Дилчев .
***
Варна.
От 9.30 ч. в Катедрален храм „Св. Успение Богородично" ще се проведе празнична света литургия
***
Ямбол.
В 9.30 ч. в Ямбол започва програмата на честването на 24 май в ОУ „П. Р. Славейков" с ритуал за издигане на националното знаме, празнично слово на кмета на община Ямбол и благодарствен молебен.
***
Варна.
От 10 ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий", ще започне празнична програма, флашмоб „Варна 2017", с пускане на балони с буквите от българската азбука.
***
Велико Търново.
От 10.30 ч. на площад „Велчова завера" ще започне празничното шествие на деца и ученици от училищата във Велико Търново.
***
Казанлък.
В 10.30 ч. кметът на община Казанлък Галина Стоянова ще посрещне посланика на Израел в България Шаул Камиса Раз и придружаващите го лица в Културно-информационния център на ул. „Искра" 4.

Пазарджик.
От 10.30 ч. започва шествие на учебните заведения и културните институции по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост
****
Смолян.
На 24 май 2015 година от 10.30 ч. в зала 1 на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов" - Смолян ще се извърши връчването на Годишните награди на Община Смолян на изтъкнати дейци на образованието, науката, културата и журналистиката за 2015 година. С концерт на квартет „Интро" Община Смолян ще поздрави дейците на българската просвета и култура и всички граждани на Смолян.
***
Казанлък.
От 11 ч., с официално тържество и концерт на пл. „Севтополис" ще бъде отбелязан 24 май.

***
Кюстендил.
От 11 ч. на площад „Велбъжд" ще бъде проведено шествие по повод 24 май

***
Стара Загора .
От 12 ч. евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) и шахматен клуб Траяна 2011 организират Празничен шахматен сеанс Траяна 2015 в парк „5 октомври" в града.


***
София.
По случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - Националният исторически музей обявява вход свободен от 9.30 до 12 часа.

***
София.
Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров" ще отличи ученици и студенти за цялостна музикална дейност на 24 май - Ден на българската култура и славянската писменост в концертната зала на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров".


***
Добрич.
Община град Добрич организира програма на тържествата по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май.

***
Враца.
От 10 ч. кметът на Община Враца Николай Иванов ще участва в празнично шествие на педагози и ученици от Община Враца от площад „Македония". От 10.30 ч. пред сградата на Община Враца кметът Николай Иванов ще присъства на тържествено отбелязване на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост и връчване на наградите на в системата на народната просвета и в областта на културата.

***
Смолян.
В навечерието сме на 24 май - Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост община Смолян организира тържествен концерт от 10.30 ч. в зала 1 на Родопски драматичен театър „Н. Хайтов" - Смолян

***
Бургас.
XXXI издание на Национално изложение за цветя с международно участие „Флора Бургас" се проведа в Бургас под надслов „Природа - човек - хармония".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.