• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Още не сме постигнали чистата и свята република, обяви Плевнелиев за 140 г. от Априлската епопея

Още не сме постигнали чистата и свята република, обяви Плевнелиев за 140 г. от Априлската епопея

/КРОСС/Национален събор поклонение по повод 140-ата годишнина от Априлското въстание се провежда в историческата местност Оборище над Панагюрище.

Въпреки дъжда стотици родолюбиви българи се събраха, за да се поклонят пред българската светиня и непресъхващ избор на национална гордост.

Мястото, където за първи път преди 140 г. и жаждата за свобода се срещат с възрожденския демократизъм и полага основите на бъдещата държавна демократична република - с избираемо управление и с равенство на хората без разлика на вяра и произход.

Тържествата започнаха в 11 часа с молебен-водосвет за благоденствието на българския народ.

В приветствие към жителите и гостите на Копривщица президентът Росен Плевнелиев изтъкна, че преди 140 г. в Копривщица се запали искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революция.

"Априлското въстание е българската революция и е изцяло народно дело. Въпреки, че беше потушено с невиждана жестокост, въстанието успя, защото със страшна сила постави на картата на европейската дипломация и на вниманието на европейския културен и духовен елит въпроса за това, че българският народ е достоен да възстанови своята държавност", посочи държавният глава.

"Днес, в условията на рекорден брой кризи, имаме нужда да се връщаме към своите корени и към здравите фундаменти на българската държавност. Не бива да се отказваме от тях и винаги трябва да помним примера на плеядата български патриоти, израснали в сърцето на България. Днес повече от всякога трябва да знаем кои сме ние и каква е нашата мисия и идеал - България, равна на другите европейски народи и посоката на европейската интеграция и развитие", каза президентът в словото си.

"Идеалът и посоката ни, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени. Да пазим идеала за чистата и свята република, която още не сме постигнали и която искаме заедно да постигнем", призова още държавният глава в приветствието си към копривщенци и гостите на града.

В Копривщица държавният глава ще участва в проверката-заря по повод 140 години от избухването на Априлското въстание. Тържествената програма е с начало 20.30 часа на площад "20 април" в града.

От своя страна председателят на Народно събрание Цецка Цачева подчерта пред паметника на Априлци в местността Оборище, върху който са изписани имената на първите български депутати, че преди 140 г. на Оборище нашите предци са решили, че свободата на отечеството е върховна ценност, за която си заслужава да се жертваме.

"И така превърнаха името на България в идеал, който всеки носи в сърцето си, защото ако днес сме част от голямото европейско семейство, знаем, че Априлското въстание трасира пътят към този свят, а Оборище ни напомня, че общочовешките ценности на този свят са наша национална съдба", подчерта тя.

До няколко дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс.

Пред журналисти държавният глава коментира, че в момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право, предаде БТВ.

До два-три дни екипът ще му докладва и след обсъждане ще излезе с крайно становище. Ако има вето, то ще е по-конкретни текстове с ясни аргументи, подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че поддържа непрекъсната връзка с българските граждани в чужбина и обеща техният глас да бъде чут.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.