• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

22 хил. души са подали заявление за български произход през 2016-а

22 хил. души са подали заявление за български произход през 2016-а

/КРОСС/ "През 2010 година са приети около 10 хил. заявления за български произход, оттогава броят им нарасна 3 пъти. През 2013 са приети 13 хил., през 2016 заявления от 22 хил. души". Това каза зам.-председателят на Държавната агенция за българите в чужбина на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина, предаде „Фокус".

„Наистина имаме забавяне в сроковете от около 3-4 месеца по отношение на издаването на удостоверенията на български произход", обясни той. „Имаме сериозен проблем по отношение на кадровия потенциал на агенцията, имаме едва 25 щатни бройки", посочи Димитър Владимиров.

„Изпитваме сериозни затруднения, тъй като агенцията се състои от 2 дирекции- една с общата администрация и другата е специализираната. Тя освен удостоверителната дейност следва да се занимава с цялостната политика на държавата по отношение на българите в чужбина", коментира той.

„През 2002 година е имало около 250 организации на българи зад граница, в момента са над 950. От агенцията се очаква да работи с тези организации", поясни зам.-председателят на ДАБЧ. По думите му е необходимо да има специализирана Дирекция „Български произход", която да се занимава само с това, защото агенцията има доста други ангажименти извън тази дейност.

„Над 750 хил. български граждани работят на територията на ЕС, това са данни от 2014 година, в момента може да са много повече. Да не говорим колко много са българите в чужбина- някои казват 3 млн., други 5 млн. ", посочи Димитър Владимиров и уточни, че интересът към удостоверяването на български произход и за българско гражданство е голям.

„Министерството на правосъдието иска от нас преписки, което допълнително ни натоварва. Една държавна институция не следва да поставя под въпрос издадени административни актове на друга", коментира зам.-председателят на ДАБЧ и допълни, че удостоверенията, които агенцията издава са достатъчно доказателство за български произход.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.