• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Радев за F-16: Скрити и неуточнени разходи за десетилетия напред

 Радев за F-16: Скрити и неуточнени разходи за десетилетия напред

/КРОСС/ Президентът Румен Радев със специално изявление за изтребителите. Държавният глава блокира с вето сделката за F-16
Държавният глава призна, че модернизацията на военновъздушните сили е необходима, но това не трябва да става за сметка на националните интереси. "Това е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията на българските военновъздушни сили за отбранителната способност на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България", каза той.

"Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в НС, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване на изтребителите", заяви президентът.

Той посочи причините за налгането на ветото. "Срокът за доставка на изтребителите е най-рано след 4-5 години. Орязаният пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности. Скрити и неясни разходи, които България ще плаща впоследствие. Промяна в договора едностранно без съгласуване с българската страна. Неустойки при неизпълнение", изброи Радев.

"Поемането на задължения, свързани със скрити разходи, въвличат с десетилетия напред българските правителства във финансови задължения. Разходите по придобиване поставят под въпрос за навременно осигуряване на липсващите способности", заяви президентът.

„Всички обстоятелства излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и военноморски сили", беше категоричен президентът.

"Нека не забравяме, че и правителството, и Народното събрание носят отговорност за действията си изключително и само пред българските граждани. Не някой друг, а българското общество определят тяхната легитимност", добави Румен Радев.

"Очаквам задълбочени дебати в НС и предприемане на адекватни действия", завърши изявлението си държавният глава.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Чета по-долните коментари и се чудя колко са тъпи "герберите". Чак - вдлъбнати. Радев предлага дебат в Народното събрание по въпроси, които не са станали обществено достояние. Та въпросите му са : какво точно купуваме, какви точно задачи ще може да изпълнява и какви плащания ще има впоследствие извън придобиването. Дебилите видяха лоби на Грипен, а най тъпите дори решиха, че ще станем опасни за руснаците с няколко стари самолета. Много фалшиво хорово пеене. Тъпото герберско хилаво мнозинство може да го контролира и то неефективно само Радев и добре, че го прави. Някой споменава за икономическите успехи на правителствата на Борисов. Единственият факт е, че сме най-бедната страна в ЕС и тенденцията се задълбочава.

25.07.2019 07:09:54

Анонимен

Да, има нещо - периодично му навиват пружинката от кремъл,

24.07.2019 23:13:16

Анонимен

И тук идва уловката, която умишлено и манипулативно се използва от едно про-Грипен лоби, чиято единствена мисия сега е да провали сделката. На всяка цена и с всички възможни средства. Защото с F-16 не само окончателно се скъсва зависимостта на българската бойна авиация от руския военнопромишлен комплекс, но най-важното – така България придобива технически по-добрия, вече многократно изпитан и доказан боен самолет. А следователно – и по-опасния за Русия изтребител

24.07.2019 23:12:24

Анонимен

Президентът Румен Радев вече поведе това хибридно хоро. Това е внушение, което абсолютно не е вярно и може да бъде проверено при анализа на изтеклия в медиите документ. Преди да анализираме съдържанието на документа, трябва да си припомним, че не американската, а шведската оферта за Грипен не включва необходимото въоръжение. И ако бяхме избрали Грипен, тогава щяхме да имаме самолет с орязани способности.

24.07.2019 23:11:38

Анонимен

Еий..! Много лоши, тия управляващи бе ! За 10 години, не успяха нито веднъж да фалират България ! Освен това и инфраструктура правят и то след фалита на държавата от "големите спецове" по "управление на държавни ресурси", БСП-БКПнаследници !

24.07.2019 23:05:06

Анонимен

МНОГО ЛЪЖИ ОТ ТОЗИ ШАПКАР. РОЛЯТА ДА ГО ИГРАЕ ОПОЗИЦИЯ ЗАПОЧВА ДА ПИСВА

24.07.2019 23:03:42

Анонимен

ПОДЛОГА НА КРЕМЪЛ

24.07.2019 23:01:55

Анонимен

ТЪПАНАРА СИ ПОКАЗВА НАГЛО СЪВЕТСКОТО СЛУГОПОКЛОННИЧЕСТВО.

24.07.2019 22:22:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.