• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Сагата със сондажа за газовата връзка с Румъния тръгва отначало

Сагата със сондажа за газовата връзка с Румъния тръгва отначало

/КРОСС/ Точещата се повече от две години сага с подводното сондиране на трасето на българо-румънската газовъ връзка край Русе и Гюргево тръгва отначало, след като българският газов оператор Българтрансгаз" не успя да сключи договор с избрания преди три месеца изпълнител на поръчката - фирмата "Станилов" ЕООД.
Процедурата е прекратена и обявена отново с решение на борда на "Булгартрансгаз" в четвъртък, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти.
За задълбочаващите се проблеми с връзката и бавенето на сключването на договора за подводния пробив със "Станилов" Mediapool писа миналата седмица, сега очаквано процедурата е прекратена. Причината е, че българската компания е заявила пред "Булгартрансгаз", че не е успяла да се договори с единия от подизпълнителите си - германската фирма "ЛМР Дрилинг", която има опит в подводно сондиране в редица проекти в европейски държави и на която се разчиташе всъщност да свърши основната работа по прокарването на тръбата по дъното на Дунав.
Тъй като "Станилов" няма право да сменя подизпълнителя, а в спечелената от нея процедура бяха отстранени останалите трима кандидати с мотив, че документите им не отговорят на изискванията, сега се обявява нова обществена поръчка.
На "Станилов" ще бъде удържана банковата гаранция от 45 хил. евро, а България ще трябва да почака още поне два-три месеца докато се избере нова компания за пробив на геоложката структура по подводното трасе на тръбата. Опитът на предишния изпълнител - румънски консорциум, воден от фирмата "Кала", завърши плачевно със загубени сонди в каверните на реката.
При това положение не е ясно кога ще приключи започналото през август 2012 г. изграждане на връзката в Румъния, за която Европейския съюз отпусна близо 9 млн. евро и на която страната ни разчита да повиши енергийната си сигурност и да разнообрази газовите си доставки.
Според последната, дадена от Брюксел отсрочка, интерконекторът трябва да е пуснат в експлоатация до края на 2016 г. иначе ще трябва "Булгартрансгаз" и румънската "Трансгаз", които реализират проекта, да връщат парите.
Изглежда не е розова и ситуацията с газовата с Гърция, тъй като Теменужка Петкова обясни, че яма как ситуацията с политическата нестабилност в южната ни съседка да не се отрази на такива глобални проекти, каквато е интерконекторът. От българска страна се предприемат всички възможни действия, дискусионните въпроси са решени, просто се изчаква правителство в Гърция, за да се вземе окончателното инвестиционно решение и проектът да стартира, заяви енергийният министър.
В отговор на въпрос министърът отбеляза, че към настоящия момент няма основания за притеснение по отношение на газовите доставки. Необходимите действия са предприети от "Булгартрансгаз".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За най-голямо съжаление от дълги години този сектор буксува, няма нищо свършено до момента, но затова пък са присвоени несметни суми в $$$ и €€€ ! Жалко , само некадърници се назначават там, а проблемите ни тепърва ще ни навестят !

06.09.2015 12:38:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.