• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Русия: Проектът за петролопровод Бургас-Александруполис може да бъде възобновен

Русия: Проектът за петролопровод Бургас-Александруполис може да бъде възобновен

/КРОСС/ Проектът за петролопровод Бургас-Александруполис може да бъде възобновен при проблеми с черноморските проливи. Това заяви директорът на „Транснефт" Николай Токарев.

Говорейки за нови проекти, заобикалящи проливите Босфор и Дарданели, включително и за проекта Бургас-Александруполис, той отбеляза, че българските партньори са им поднесли приятна изненада.

„Буквално неотдавна ние получихме официално уведомление, че те са привърженици на запазването на перспективите пред проекта Бургас-Александруполис. Те са против ликвидирането на компанията оператор, която беше създадена за този проект и беше консервирана. Сега всички имат интерес от нея, включително българските партньори", каза Токарев, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Той подчерта, че проектът за петролопровод не е оставен в архива.

„По същество той е разработен и при необходимост може да бъде изваден от архива и по него да започне работа. Това е един от вариантите", уточни Токарев.

Ръководителят на „Транснефт" припомни, че съществуващата компания оператор все още се финансира. „Едно време ние предложихме тази компания да прекрати работа, тъй като нямаше перспективи пред нея и за да не се правят излишни разходи. Но веднага след като пристъпихме към реализирането на тази инициатива, нашите български партньори ни уведомиха, че биха желали да я запазят и да участват в работата на тази компания", добави той.

През 2008 г. беше подписано междуправителствено споразумение за реализацията на проекта, в който Русия получава 51%, а България и Гърция по 24,5%. Общата дължина на тръбата е около 300 км. Проектът ще позволи да се намали натоварването на турските проливи, през които руският и казахски петрол се доставят на световните пазари.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Този проект е икономически неефективен.

20.07.2016 13:20:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.