• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Велоалеи ще свързват Бургас с Турция

Велоалеи ще свързват Бургас с Турция

/КРОСС/ Велоалеи ще свързват общините Бургас и турската Къркларели, съобщи зам.-кметът на морския град Красимир Стойчев. По думите му се работи по общ проект за 9 туристически веломаршрута, който се разработва заедно с турската страна. Това означава, че любителите на екопридвижването ще могат да се включат в трасето от почти всяка точка по Южното Черноморие и да карат чак до турската граница, пише "Новинар".

Стойчев се похвали, че досега със средства от общинския бюджет и оперативни програми са били изградени 12 км велоалеи. Това е станало по проект „Интегриран градски транспорт".

Мечтата на общинарите била в скоро време велосипедът да се превърне в основно средство за придвижване в градска среда. До 2015 г. се очаква да бъдат завършени още 60 км алеи. Според зам.-кмета голяма част от сега строящите се нови пътища в града или онези, които се ремонтират, се правят така, че да включват и велоалея. Това трябва да формира навици за велосипедно придвижване. От това лято са в употреба и 9 станции от обществената система за велосипеди под наем, които могат да се ползват денонощно. Така, за да се придвижвате с колело в Бургас, дори не е необходимо да притежавате такова.

Оттук насетне ще се работи и по поставянето на още такива станции близо до някои спирки на градския транспорт или до училища и държавни учреждения. Така учениците и служителите ще могат да пътуват с автобуси през половината си маршрут и след това - с велосипед.

Самият Стойчев заяви: „Смятам, че като го реализираме, от ръководството на община Бургас ще оставим служебните автомобили и се качваме на служебни колелета".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Мирослав

Крайно време беше. Сега отсечката Бургас - Созопол е най-неприятният участък за каране на колело по цялото Черноморие. Това е едно от малкото неща, които биха ме върнали отново до българското крайбрежие.

08.08.2014 09:36:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.