• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Оранжев код за валежи, гръмотевични бури и градушки

Оранжев код за валежи, гръмотевични бури и градушки

/КРОСС/Оранжев код за възможни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки в шест области на страната днес обяви Националният институт по метеорология и хидрология при БАН. Предупреждението за интензивни валежи е за областите Враца, Плевен, София-област, Ловеч, Габрово и Пазарджик. 

Със зелен код за вторник - без опасни метеорологични явления, на сайта на НИМХ-БАН са само три области в страната - Силистра, Добрич и Варна.

В останалите 19 области на страната е обявен жълт предупредителен код за потенциално опасно време.

Макар прогнозираните метеорологични явления да не са необичайни, хората трябва да бъдат внимателни, предупреждават от НИМХ-БАН.

Във връзка с прогнозата за времето за 22 юли Столична община напомня на гражданите да бъдат внимателни и да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения.

От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоят на открито или под козирки, тераси на сгради, както и да не се стои под електропреносна мрежа и стълбове с високо напрежение, както и под дървета. От общината призовават гражданите да обезопасят незакрепени предмети по балконите на жилищата или офисите си.

Екипи на пожарната служба са в готовност да предприемат спешни мерки за шестте области у нас, за които е обявен оранжев код заради опасност от бури и градушки. От Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" предупреждават хората в областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-област и Пазарджик да бъдат внимателни.

От пожарната съветват при възникване на наводнения незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112. Когато хората не са в състояние да се евакуират, за да защитят живота си, е добре да се преместят на най-горните етажи на сградата или на покрива. Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение. От пожарната съветват при гръмотевични бури хората да изключат от мрежата телевизора, кабела на външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Хората трябва да стоят далеч от чешми, балконски врати и прозорци. Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета, съветват още от пожарната. Оттам препоръчват да не се хващаме за метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се и от електроповоди за високо напрежение и други метални конструкции.

Аварийните групи от работници в общинското комунално дръжество БКС - Враца са в готовност за действие в случай на усложнения от обявения оранжев код за Враца и региона, предаде кореспондентът на БНР Ива Антонова. Според метеорологичната прогноза днес в областта се очакват силен вятър, интензивни валежи и градушки. От местната администрация призовават гражданите да свалят от первазите и терасите си окачените саксии и да приберат потенциално опасните предмети. Опасност от наводнения в региона няма, тъй като непрекъснато се следи нивото на всички водоеми и се подържа ниско. Общинският щаб за защита при бедствия също е приведен в готовност.

Прогнозата за времето обаче е обнадеждаваща за летуващите на морето. Над Черноморието днес ще се задържи слънчево и топло. Вятърът ще се ориентира от югоизток - до умерен. Максималните температури ще са между са 29° - 31°. Вълнението на морето ще бъде 1 - 2 бала. Температурата на морската вода е 24° - 26°. Над масивите в западната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. Над планините в Източна България ще преобладава слънчево време. Вятърът ще е умерен от юг-югозапад. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра - около 13°.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.