• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Проф. Божидар Димитров: Крепостните стени на Ларгото не са бутафория

Проф. Божидар Димитров: Крепостните стени на Ларгото не са бутафория

/КРОСС/Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров защити начина, по който се възстановяват на крепостните стени на Ларгото в София. В сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" той заяви, че издигнатите стени, срещу които се чуха гласове на недоволство, не са бутафория и посочи, че за бутафория може да се говори на Пернишката крепост и на Патриаршеската базилика в Преслав. Той разкритикува остро гражданите, които нарекоха реконструкцията "бутафория" и настояват тя да бъде прекратена. Кои са тези граждани? Манол Глишев - известен безделник. И никому неизвестната Мария Щурова. Според него е несериозно, такива хора да взимат отношение по въпроси, по които нямат образование и не знаят световната практика. Историкът се съгласи, че може да се сложи разграничителна линия между автентичната стара част от крепостните стени и възстановената нова част. Това, което виждам, е в съгласие както с правилата в България, така и с международните правила, посочи той. Така строят римляните. Планът е одобрен от НИПК, Инспектората на Министерство на културата и подпис на ресорния заместник-министър или министър, добави той. Второто решение на казуса е да заровим съществуващите останки в земята, защото не може да ги оставим така в 20 см в земята. Стъклен покрив нямаше да свърши работа, обясни Димитров и добави, че дори такъв да можеше да се изгради, то вътре в него би трябвало да се поддържа една постоянна температура целогодишно, за да не се разрушат постепенно останките. Според директора на НИМ, решението на министъра на културата да свика днес всички експерти по въпроса и да се вземе решение как да продължи проектът. Искате ли да се базираме, че специалистите ще препоръчат някакви поправки и ще кажат проектът да продължи, коментира той.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Доносникът на ДС е предпочитан от масмедии, чиито ръководства се състоят от доносници...

15.10.2015 02:02:25

бобо

Абе този чакарака историк на всяка манджа миродия , стига сте ни занимавали с този класически лумпен с вид на шарпей .

14.10.2015 11:33:54

Истината

Б. Димитров отново е прав! Защо тези безделници не отидат при ротондата „Св. Георги“ във вътрешния двор на Президенството да видят, че още преди 50 години се е възстановявало така? Какво ли не осраха невежите „граждани“ - и изложбата в Лувъра и паметникът на Самуил и какво ли не още! Не е страшно - те ще изчезнат, а българите ще се гордеят с историческите паметници на Константин Велики. Да се възстановява „до покрив“ както навсякъде по света! Да не забравяме Хекимян, този нов Бареков на БТВ, който смята себе си компетентен да коментира всичко и всички, а е един прост бърборко без елементарна култура.

14.10.2015 11:03:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.