• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

В помощ на природата: Билет срещу пластмаса

В помощ на природата: Билет срещу пластмаса

/КРОСС/ Темата за опазването на околната среда се превръща във все по-централна. Световни организации приканват хората да се отнасят по-сериозно към замърсяването и да опитат да се откажат от някои ежедневни навици, които могат да бъдат пагубни за природата.

Една от най-големите битки, които тепърва започва, е тази срещу пласмасата. Материалът е един от най-изполваните в ежедневието, но е нераградим в природата. Това се превръща в най-голямото бреме за околната среда, тъй като всяка минута по света се купуват около един милион напитки в пластамасови бутилки. На годишна база това означава, че се генерират около 275 млн. тона пластмасови отпадъци.

Големите градове по света явно са силно притеснени от тези цифри, тъй като започват инициатива за борба с опасността. През 2014 година в Пекин започна инициатива, която предлага на жителите да разменят пластмасови бутилки за билет в градския транспорт. На спирките и станциите в метрото бяха поставени машини, в които хората можеха да пускат празните си пластмасови бутилки и така да взимат пропуска си за транспорт.

През 2018-а Истанбул и вторият по големина индонезийкски град Сурабая също приеха тази практика и поставиха вендинг машини на метростанциите и спирките. В Турция срещу всяка пластмасова бутилка или метален кен, пуснати в машините, се начисляват кредити в картата за метро на пътника. 

В Индонезия пък един двучасов автобусен билет струва 10 пластмасови чаши или пет пластмасови бутилки, в зависимост от техния размер. Така в Сурабая се надяват градът да се изчисти напълно от пластмасовите отпадъци до 2020 година. "Пластмасовите отпадъци се трупат на купчини в моя квартал, затова реших да донеса моите тук. Така не само помагам на природата, но улеснявам и събирачите на боклук", споделя жителката Линда Рахмавати пред Reuters.  

Сега още един голям град се присъединява към инициативата. Става въпрос за Гуаякил, който е вторият по големина в Еквадор. Там пътниците, използващи обществения транспорт, вече могат да помогнат за опазването на околната среда като предават празните си пластмасови бутилки в специални машини за рециклиране. Те са поставени на спирките на автобуси и метро, а една бутилка печели на предавателя 2 цента. 

Градът има население от 2.7 млн. души, които произвеждат над 4000 тона отпадъци на ден. Едва 14% от този боклук могат да бъдат рециклирани. Затова Гуякил се опитва да подобри тази цифра като се заеме с най-големият замърсител на околната среда - пластмасата. "За 30 цента може да си купите билет. Това са едва 15 бутилки" , заявява пътникът Кристиан Карденас. 

Друг жител на Гуякил е 76-годишният пенсионер Уошингът Браво, който привества идеята. "Много по-печелившо е отколкото да ги предавам за рециклиране", признава той пред AFP. Живейки извън града, той трябва да плаща всеки ден по 9 долара за такси, за да стигне до центъра. Затова решава да събира бутилки, които ще го закарат до желаните точки на града за по-малко пари.

Преди 2 години правителството на Еквадор поставя ограничения на производството, продажбата и вноса на пластмасови продукти за еднократна употреба. Това включва торбички и сламки. "Трябва да осъзнаме колко е висок процентът на замърсяване и колко много боклук изхвърляме. Колкото по-рано вземем мерки, толкова по-добре", призоваа директорът на метрото. Само два месеца след като беше приета инициативата "пластмаса за билет", са събрани повече от 24 хил. бутилки. 

Вече и Европа може да се похвали с такава програма. В Рим наскоро бяха поставени машини за рециклиране на пластмаса на три от най-натоварените метростанции в града. Целта е пътникът да получава билет за еднократно пътуване срещу 30 пластмасови бутилки. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.