• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Политическа криза в САЩ, правителството остана без финансиране

Политическа криза в САЩ, правителството остана без финансиране

/КРОСС/ Правителството на САЩ остана без финансиране, след като краткосрочният бюджет, който трябваше да осигури средства до 16 февруари, не бе приет в Сената, предава „Фокус".
След провалянето на вота, конгресмените имаха време до полунощ (местно време или 07:00 часа българско) за да постигнат пробив в преговорите, но това не се случи.

Това означава, че правителството на САЩ няма средства за да финансира държавните институции. Очакват се скоро да започнат разговори за промяна на проектозакона за бюджет за 2018 г.

Последният път, когато това се случи, бе през 2013 г., когато повече от 800 хил. държавни работници излязоха в принудителен отпуск в продължение на две седмици. След като правителството не разполага със средства, всички операции и институции, определяни като второстепенни, ще бъдат временно преустановени.

До това положение се стигна, заради големи противоречия между членовете на Републиканската и Демократическата партия по въпроса за бюджета за 2018 г. Републиканците включиха в своя план огромно финансиране за армията и отбраната, докато демократите заложиха на имигрантската програма. В края на миналата година американският Конгрес успя да приеме краткосрочен бюджет за месец януари. По-рано тази седмица републиканците прокараха нов такъв бюджет в Камарата на представителите, но членовете на демократическата партия блокираха приемането му в Сената.

Какво се случва, когато правителството на САЩ остане без бюджет?

В петък от министерството на отбраната на САЩ заявиха, че дори да не бъде приет бюджет, военните операции в Афганистан и действията срещу ислямистите в Ирак и Сирия ще продължат. Целият мобилизиран състав, състоящ се от 1,3 млн. души, ще продължи да извършва своите задължения. Но гражданския персонал в по-маловажните операции ще бъдат пуснати в принудителен отпуск.

Що се отнася до Министерството на правосъдието, 95 хил. от общо 115 хил. души, които са на работа към ведомството, няма да преустановят дейността си. Комисията за финансов надзор, чийто бюджет се определя от Конгреса, също ще продължи работата си почти напълно, тъй като част от нейното финансиране идва от събиране на различни такси. Служителите ѝ ще бъдат пратени в отпуск само приемането на бюджет се проточи няколко седмици.

В същото време, повече от хиляда служители на Белия дом ще бъдат изпратени вкъщи. Президентът ще може да извършва своите конституционни задължения чрез останалите около 700 служители. Част от по-големите туристически дестинации, каквито са Библиотеката на Конгреса, Националния архив, „Мемориалът Линкълн" и др. Очаква се пътуванията от и към САЩ да продължат нормално с някои леки забавяния.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.