• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Антон Кутев: В рамките на този бюджет могат да бъдат намерени средства за КТБ

Антон Кутев: В рамките на този бюджет могат да бъдат намерени средства за КТБ

/КРОСС/След вчерашната заявка на Бойко Борисов, че депутатите от ГЕРБ вече няма да влизат в пленарна зала, актуализацията на бюджета остана работа за следващия кабинет. ГЕРБ подкрепиха промяната в държавнте сметки на първо четене, но сега се отказа от гласуване на второ четгене. 

ГЕРБ направи всичко възможно актуализацията на бюджета да се случи. Не сме виновни обаче за това, че има непреодолими противоречия в управляващата коалиция. "Коалиция за България" мина всякакви граници и този тон на конфронтация при обсъждането на бюджета бе зададен от Атанас Мерджанов. Стигна се единствено до остро политизиране, пришиване и твърдения за налични връзки и бъдещи коалиции. Нещо, което не съществува".

Така в студиото на Нова Цецка Цачева обясни поведението на ГЕРБ и потвърди вече заявеното от лидера на партията Бойко Борисов. 

„Абсурдно е правителство в оставка да прави актуализация на бюджета. Няма да позволим това", заяви депутатът от „Коалиция за България" Антон Кутев. „Не Чобанов, не Орешарски, брат ми да предложи 3 млрд. нов дълг за държавата няма да го подкрепя", допълни депутатът. 

По думите му държавата може да се оправи с парите, които има. В бюджета има достатъчно буфери и изпълнението на приходите върви добре до този момент, заяви Кутев.  

"Нямаше как бюджетът да бъде гласуван на 4 октомври заради това, че можеше да има процедурни хватки. След като от „Коалиция за България" твърдят, че оставят държавата в цветущо състояние, нека те да се обясняват с българските граждани", заяви Цачева. Тя допълни, че дупката в бюджета към този момент е близо 1 милиард.

"От държавния бюджет за подкрепа на банките са нужни 1.2 милиарда, които ще паднат от резерва. Като се има предвид, че в него има 700 милиона, които са неправилно поставени като евросредства, към този момент резервът е много малко над санитарния минимум", обясни депутатът от ГЕРБ.

В тази връзка по думите й няма да има пари за гарантираните влогове. Според Цецка Цачева сега на ход е служебното правителство и банкерите.

Падна правителството и неистовото желание на г-н Борисов да бъде на власт загуби всякакви граници, коментира Антон Кутев. 

Що се отнася до КТБ Кутев заяви, че е сигурен, че изход има. 

„Преди седмица и половина министърът обясни, че в рамките на този бюджет могат да бъдат намерени средства за КТБ", припомни Кутев. По думите му гарантираните средства са около 3,5 млрд, като около 2 млрд. вече са набавени, а останалите също могат да бъдат осигурени в рамките на този бюджет по различни начини.

Ако държавата си свърши работата, до там изобщо може да не се стигне. Тоест ако се направи одържавяване, няма да има нужда от тези пари, каза Кутев. Той е убеден, че държавата може да мине и без да вземе 3,5 млрд. допълнителен външен дълг.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.