• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

БСП дава на Конституционния съд процедурата по приемането на Бюджет 2018

БСП дава на Конституционния съд процедурата по приемането на Бюджет 2018

/КРОСС/ Парламентарната група на БСП дава процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд. Това каза на брифинг в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев, предава "Фокус".

„ГЕРБ и ОП скриха дебата по обсъждането на Бюджет 2018 от българските граждани", заяви Бойчев.

„Противопоставяме се на поредния опит за неглижиране на Народното събрание. Това се превръща в политика на ГЕРБ. Беше ни обяснено, че няма смисъл да се правят предложения в бюджета, защото щели да бъдат необвързани", коментира Жельо Бойчев.

„Властта в България произтича от народа, а оттам от парламента. Не може министър Горанов да налага волята си на Народното събрание. БСП категорично ще се противопостави на тенденцията от страна на ГЕРБ непрекъснато да обезличава парламента", посочи той.

„Предложението на Васил Антонов беше прието, но в крайна сметка с окончателното гласуване, то не се съдържа в бюджета", обясни депутатът.

Депутатът Васил Антонов от БСП, чието предложение за отпускане на 1,130 млн. лева за храма „Св. Александър Невски" и Зографския манастир първо беше прието, а после отхвърлено при гласуването на бюджета вчера, коментира: „Успешен е опитът НС да бъде превърнато в мокър печат към министъра на финансите".

„Чл.6 с предложението ми е действащ и това е причината, поради която ще дадем процедурата на Конституционния съд", заяви той и продължи по темата за светите места.

"Дори тези свети места не пречупиха ГЕРБ от опита им ежедневно да демонстрират силата си.

Ще се противопоставяме на всеки опит НС да бъде подчинявано. НС избира правителството, а то се отчита на парламента. Не изпълнителната власт прави политиката в страната и не тя гласува за тази политика. Това е голямата битка, която започва БСП", заяви още Антонов".

„Министър Горанов не пое ангажимент да финансира тези свети места. За сметка на други български светини ще се отделят средствата, не това беше смисълът на предложението ни", посочи Жельо Бойчев.

"Трябва да защитим честта и достойнството на българския парламент, няма да се обръщаме за помощ към държавния глава. Сами ще извървим този път". Това каза друг зам.-председателите на ПГ на БСП Драгомир Стойнев в отговор на въпрос дали БСП ще се обърне към президента Румен Радев да наложи вето на Закона за държавния бюджет.

„Веднъж завинаги трябва да се разбере, че България е парламентарна република. Правителството е избрано от парламента и то служи на народа", заяви Стойнев.

„Цялата процедура по бюджета беше противозаконна. Като започнем от неговото обществено обсъждане, което на практика не се състоя, до приемането му в бюджетна комисия на първо четене за 2 часа", допълни друг депутат от БСП - Филип Попов.

„Говорим за над 30 млрд. лева, парите на всички българи", заяви той.

„Предложението на Васил Антонов беше прието на два пъти, но не се съдържа в окончателния вариант на бюджета", обясни Филип Попов.

„Това е битка на парламентаризма, демокрацията, плурализма и правовата държава срещу продължаващия опит на ГЕРБ и управляващите да наложат друг тип управление, но не и парламентарна република", каза още той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВИ СТЕ КАРИКАТУРИ. НАРОДА МУ ПИСНА ОТ ЦИРК И С ПОВОД И БЕЗ ПОВОД ДА ВСЯВАТЕ НАПРЕЖЕНИЯ И ПРЕСТАНА ДА ВИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ

01.12.2017 12:10:46

Анонимен

КАТО НЯМАТ КАКВО ДРУГО ДА ПРАВЯТ СИ ИЗМИСЛЯТ И ИМИТИРАТ ЗАГРИЖЕНОСТ.

01.12.2017 12:05:59

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.